Uusimmat

Scarface – The World is Yours (PC, PS2, Xbox)

17.11.2006 11:49 Tero Lehtiniemi

Elokuviin perustuvat lisenssipelit ovat muutamaa onnellista poikkeusta lukuun ottamatta olleet perinteisesti varsin pahoja epäonnistumisia. Niinpä takavuosien gangsterileffa-hitti Scarfaceen perustuvalta peliltä ei ensikuulemalta odottanutkaan kovin paljon. Joskus on kuitenkin mukava tajuta olevansa väärässä: Scarface on ehkä parhaita elokuvista tehtyjä pelejä koskaan.

Tarina saa alkunsa siitä, mihin Brian De Palman elokuva päättyi. Miamia rautaisessa otteessaan pitäneen gangsteripomo Tony Montanan kartanoon hyökätään, ja The World is Yours -peli kertoo tarinan siitä, mitä käy kun Tony selviää hyökkäyksestä hengissä.

Elokuvan tapahtumista jatkaminen on pelintekijöille huomattavasti kunnianhimoisempi ja vaikeampi toteutustapa kun elokuvan tapahtumien pikakelaaminen. Lopputulos kuitenkin toimii ja tuotantoarvot ovat kohdallaan.

Vaikka Al Pacino on lahjoittanut pelin Tony Montanalle lähinnä liikkeensä, valitsi hän henkilökohtaisesti pelissä Montanan äänenä toimivan näyttelijän. Vara-Pacino suoriutuu hommastaan ihan siedettävästi, mutta ei saa ääneen aivan Tonymäistä henkeä. Vaikka Scarface-elokuvankaan kielenkäyttö ei välttämättä ollut aivan lapsille sopivaa, pelissä Tonyn kielenkäyttö on vielä tätäkin vulgaarimpaa. Muuten näyttelijävalinnat ovat mielenkiintoisia, tunnetuimpina niminä lienevät räppäri Ice-T, Jackass-sekopää Bam Margera sekä Lost-tähti Daniel Dae Kim.

Miami on sinun

Kirosanoilla ja verellä kuorrutetun kartanopaon jälkeen alkaa Tonyn päätehtävä, vanhan valtakuntansa Miamin valtaaminen takaisin. Vanhojen kontaktien luominen uudelleen ja huumebisnesten pyörittäminen ovat välttämätöntä taustatoimintaa, mutta suurin tekemisestä hoituu varsinaisten tehtävien kautta. Scarface – The World is Yours on rakennettu GTA-tyylisen vapaan pelimaailman pohjalle, eikä yhtäläisyyksiä esikuvaan edes yritetä peitellä. Varsinaiset tehtävät koostuvat pääosin siitä, minkä Tony osaa parhaiten: tappamisesta.

Veri ja ruumiinosat lentelevät. Tarkat osumat esimerkiksi nivusiin ja munuaisiin, samoin kuin kuolleiden vihollisten pilkkaaminen, nostavat Tonyn Balls-mittaria. Munakkuusmittarin täyttyessä ganksterin voi vapauttaa Blind Rage -tilaan, jonka olemassaolon syynä on selkeästi simuloida Tonyn elokuvamaista näennäistä kuolemattomuutta. Muutaman sekunnin mittaisen Blind Ragen aikana Tony on täysin haavoittumaton, tappaa viholliset silmänräpäyksessä ja saa vieläpä lisää terveyspisteitä jokaisesta nitistetystä vihollisesta. Todellinen paniikkinappula, jonka täytenä pitäminen on monissa tehtävissä elinehto.

Scarfacen taistelusta on sanottava vielä yksi juttu. Allekirjoittanutta on vuosien saatossa pänninyt älyttömästi se, että sinänsä mainioissa GTA-peleissä analogitikulla hoidettava tähtääminen ryssittiin GTA III:ssa perusteellisesti, eikä Rockstar ole osoittanut minkäänlaisia haluja asian korjaamiseen. Scarfacessa homma on sen sijaan hoidettu tyylikkäästi. L1-napilla hoidetaan lukittautuminen lähimpään viholliseen, ja tästä muodostuvan pikkuriikkisen tähtäyslaatikon sisällä voi rauhassa valita tarkan osumakohdan.

Lisenssipelien kermaa

Lisenssipeliksi Scarface: The World is Yours on harvinaisen maistuva paketti. Kontrollit  toimivat sekä taisteluissa että auton ratissa, ja teknisellä puolella pännii ainoastaan hahmojen toisinaan pökkelö animointi. Musiikki koostuu 80-luvun henkisestä meiningistä, ja soundtrackilta löytyy tavaraa joka makuun. Rapista diggailevat varmasti riemastuvat D12- ja Cypress Hill -ryhmien tuotoksista, ja raskaamman kaman ystäville tarjolla on esimerkiksi Judas Priestiä.

Äänipuolella on yksi vahva makuasiakysymys, nimittäin Tonyn kielenkäyttö. F-alkuisten sanojen tulva on sen verran ylitsevyöryvä, että esimerkiksi osa testiyleisöstä turhautui siihen alta aikayksikön. Rankka kielenkäyttö on tietysti pelin hengen mukaista, mutta asia on syytä pitää mielessä ostopäätöstä tehtäessä.

Scarfacen ehkä suurin virhe onkin se, ettei herra Pacino jaksanut panostaa projektiin aivan tarpeeksi. Tällaisenaan autenttisuus kärsii, eikä peliä voi päätähden puuttuessa ajatella aivan sellaisena elokuvan fanituotteena, mihin sillä olisi ehkä ollut mahdollisuus.

Toinen harmittava asia on se, että tuntuu kuin pelin tehneellä Radical Entertainmentilla olisi hieman loppunut into kesken. Alun viihdyttävä meininki ja tykitys nimittäin lässähtää hieman lopussa.

Mistään uudesta Grand Theft Autosta ei siis ole kyse, mutta joka tapauksessa se on lajityypin tähtäysongelmat onnellisesti korjaava, asenteellinen ja varmasti väkivaltainen ganksteripeli niille, jotka eivät pienestä kiroilusta säikähdä.

 

Tekijä: Radical Entertainment
Julkaisija: Vivendi Universal
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PC, PlayStation 2, Xbox, PSP
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.scarfacegame.com

Katso myös Scarface-pelivideo.

Onko Tony Montana...

Katso tilanne vastaamatta