Secret Agent Clank (PS2)

07.10.2009 17:19 | Juho Anttila

Jokainen sankari tarvitsee seurakseen aisaparin toimimaan, jos ei muuten, niin ainakin koomisena kevennyksenä. Ennemmin tai myöhemmin nämä tärkeät sivuosanäyttelijät pääsevät itsekin pääosaan. Harmi vain, että spin-offit ovat harvemmin järin laadukkaita.

Kun Ratchet joutuu vankilaan syytettynä korvaamattoman arvokkaan jalokiven varastamisesta, on uskollisen robottikaveri Clankin aika vetää agenttivermeet niskaan ja lähteä selvittämään, mistä on kyse. Mutta onko Clankin omasta showsta Ratchetin edesottamusten haastajaksi?

Secret Agent Clank ilmestyi PSP:lle jo viime vuonna. Hiiviskelyä perinteisempään tasohyppelyyn yhdistellyt seikkailu sai kritiikkiä ennen kaikkea surkean kameransa vuoksi. Isommalla ruudulla tilaa olisi enemmän, mutta arvatkaapa vain, toimiiko kamera PS2-versiossa silti yhtään sen paremmin?

Mission: Impossible

Kun yritetään hiipiä verenhimoisten vihollispartioiden seassa, on aivan erityisen tärkeää nähdä, missä vartijat kulloinkin liikkuvat. Jokainen voi mielessään kuvitella, kuinka helppoa tämä on, kun kamera tarttuu kiinni ympäristöön ja seiniin niin, että ovelasti piiloutunut agentti näkee tasan tarkkaan nurkan.

Ensimmäinen tehtävä, joka esittelee juuri tätä edellä mainittua hiipimistä, vetikin hermoraukkani niin kireälle, että vältä-peukalo vilahteli jo mielessä. Ei nimittäin riitä, että kamera löytää aivan uusia tapoja olla surkea. Myös taisteleminen Clankilla on suorastaan legendaarisen kankeata. Niin kauan, kun käytössä ei ole myöhemmin pelissä saatavia vahvempia aseita, on vihollisten potkiminen todella tehotonta.

Onneksi peli ei näytä kaikkia korttejaan heti, vaan surkean alun jälkeen pelaajalle ainakin yritetään tarjoilla vaihtelua useammankin eri tyylisen peliosion muodossa. Jo mainitut Clankin hiiviskelytehtävät koostuvat kevyestä tasohyppelystä ja vartijoiden välttelemisestä. Asearsenaalin kasvaessa suoraviivaisempikin lähestymistapa sujuu nihkeätä alkua paremmin. Agenttivehkeitä käytetään välillä myös höyhenenkevyiden puzzlejen ratkaisemiseen.

Sillä välin, kun Clank leikkii James Bondia, taistelee Ratchet henkensä puolesta. Vankila kun on pullollaan sankarin sinne toimittamia roistoja, jotka janoavat kostoa. Loputtomien vihollislaumojen räiskiminen muistuttaa perinteisiä Ratchet & Clank -pelejä, mutta tekniikka ei oikein veny puuduttavan sodankäynnin vaatimuksiin. Toiminta tahmaantuu todella pahasti ruudun täyttyessä efekteistä ja räjähdyksistä. Konsolipelin ollessa kyseessä moinen nykiminen on anteeksiantamatonta.

Eikä tässä vielä kaikki. Välillä harjoitetaan pienimuotoista ongelmanratkontaa kolmen koplana liikkuvien härvelirobottien seurassa tai eletään uudestaan kapteeni Qwarkin kertomuksia hypoteettisista uroteoistaan. Viitataanpa parissa osiossa jopa rytmipelien suuntaan eikä vauhdin hurmasta nauttiviakaan unohdeta.

Salainen Agentti Kankea

Tyypillistä kaikille peliosioille on enemmän tai vähemmän kehno pelattavuus. Kamerasta ehdinkin jo valittaa, mutta eipä ohjaustuntumallakaan kilpailla palkintosijoista. Rytmipeleistä puuttuu asianmukainen palaute, ajoneuvoetapit ovat tunnottomia ja ammuskeluun keskittyvät Qwarkin ja Ratchetin edesottamukset kärsivät heikon pelimoottorin lisäksi sankareiden selkään liimatusta aidanseipäästä. Ei liiku ei, eikä käänny.

Secret Agent Clank on myös varsin ruma peli. Taustat ovat karkeita, hahmot mielenkiinnottomia ja värimaailma lievästi sanottuna ankea. Tähän nähden aiemmin mainittu tökkiminen tuntuu entistä kummallisemmalta. Mikään visuaalisessa toteutuksessa ei kannusta pelaamaan tai katsomaan, mitä seuraavan kulman takana piilee.

Oma henkilökohtainen ärtymyksen kohteeni tässä ja monissa muissakin peleissä on talletuspisteiden sijoittelu. Se, että talletuspisteiden välillä on useampi iso taistelu ja vaikea hyppelyosuus nyt vaan on huonoa suunnittelua ja väärä tapa hakea haastetta. Puhumattakaan siitä, mitä tapahtuu, jos pelaamisen tahtoisi lopettaa kesken kentän. Ei, seuraavalla kerralla ei palata viimeisimpään talletuspisteeseen, vaan suoraan osion alkuun saakka.

Terveisiä liukuhihnalta

Kaikesta tästä huolimatta Clankin seurassa oli välillä jopa ihan mukavaa eikä pelin läpi saakka pelaaminen osoittautunut aivan kiinalaisen vesikidutuksen tasoiseksi kokemukseksi. Tekijät ovat osanneet rytmittää erilaista tekemistä niin, ettei yksittäiseen peliosioon ehdi kyllästyä liian pahasti. Hiiviskelyä seuraa räiskintää, sitten ratkotaan pulmia pikkurobottien kanssa tai ajetaan kelkalla huimaa vauhtia vihollisagentteja karkuun.

Sisältöä myös riittää määrällisesti suhteellisen paljon. Jos pysähtyy tekemään kaikki haasteet eikä kiiruhda vain eteenpäin, menee kymmenen pelituntia rikki helpostikin. Tarina on myös, jos ei mitään huippuluokkaa, ainakin ajoittain ihan hauska. Saatoinpa naurahtaa ääneenkin muutaman vitsin kohdalla.

Secret Agent Clank on tusinatuotetehtaalla sorvattu välityö. Sen harvat omat ideat hautautuvat keskinkertaisen riman niukasti ylittävän toteutuksen alle. Jos kyse olisi vähemmän suositusta pelityypistä, voisi peliä ehkä suositella pahimmasta tasohyppelynälästä kärsiville. Parempia platformereita löytyy kuitenkin läjäpäin oikeastaan kaikille kuviteltavissa oleville alustoille, joten Agentti Clank häviää väistämättä vahvemmilleen.

Koska kohderyhmänä ovat selvästi lapset, voidaan kiitosta antaa kuitenkin myös suomenkielisille teksteille. Se kun ei nykypäivänä ole itsestäänselvyys edes lastenpeleissä. Ehkäpä perheen Pekko-Irmeli 10v saakin tästä enemmän irti kuin laatua arvostava kitkerä kriitikonretale.

 

Tekijä: Sanzaru Games
Julkaisija: SCEA
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PSP, PlayStation 2
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.ratchetandclank.com
Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Secret Agent Clank (PSP)

Ratchet & Clank -parivaljakosta on aikojen saatossa muodostunut Jak & Daxterin ohella Sonyn platform-pelien vakiotähtiä. Virallisten eeposten lisäksi molemmat ovat myös poikineet erilaisia spinoff-seikkailuja. Daxter-pelissä päähenkilönä hääri valitettavan usein päähenkilö Jakin varjoon jäänyt avaruusrotta,. Sarjan uusimmassa osassa, Secret Agent Clank -pelissä, universumia pelastaa Ratchetin uskollinen taistelupari, peltipurkki Clank.

Secret Agent Clankin on tarkoitus olla Sly Cooper -henkinen hiiviskelyseikkailu, jossa vihollisten ja valvontamekanismien välttely on suuremmassa osassa kuin lievästi sanottuna räiskintäpainotteisissa Ratchet & Clank -emopeleissä. Tuotantoarvot ja lähtökohdat ovat kunnossa, mutta saadaanko näillä eväillä aikaiseksi kunnon peli?

Lue myös

G.I. Joe – The Rise of Cobra (DS)

Gran Turismo (PSP)

Guitar Hero 5 (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Monsters vs. Aliens (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

MotorStorm: Arctic Edge (PSP, PS2)

Need For Speed: Shift (PC, PS3, Xbox 360)

Singstar Motown (PS2, PS3)

Up (PC, PS2, PS3, Wii, Xbox 360)