Uusimmat

Secret Weapons Over Normandy (PS2)

31.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Toinen maailmansota on yhä suosittu aihe pelimaailmassa. Sodasta kertovia arcademaisia lentopelejä on nähty yllättävän vähän, mutta ei hätää. Muun muassa X-Wing-peleistä tuttu Larry Holland on palannut juurilleen noin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Totally Gamesin uutukainen, Secret Weapons Over Normandy on saapunut PlayStation 2:lle, Xboxille ja PC:lle. Tarkastelussa PS2-versio.

Peli kertoo salaisesta Battlehawks-laivueesta, joka käy sotaa akselivaltoja ja erityisesti saksalaisten Nemesis-porukkaa vastaan. Pelaaja, James Chase, on tervetullut lisä taisteluhaukkoihin, ja pian viiletetään ympäri maapalloa parantamassa maailmaa pala kerrallaan. Juoni etenee päiväkirjan ja historiallisvivahteisten välivideoiden avulla.

Secret Weapons Over Normandy noudattaa nykypelien linjaa. Peli on näppärännäköinen, tuotantoon on panostettu ja elinikä on lyhyt. Jouluruuhkan pelien joukosta SWON ei erotu, eikä se ole mestariteos tai klassikko. Sotakoneilla lentämisestä kiinnostuneet tavalliset pelaajat saavat kuitenkin pelistä mukavasti hupia. Tunnelma on hyvä ja tehtävät on suunniteltu kekseliäästi. Secret Weapons Over Normandy ei tapa tylsyyteen.

Pelattavuus on puhdasta arcadea. Konetta ohjaa helposti ja viholliset tippuvat napinpainalluksella. Oman tähtäimensä lisäksi pelaaja näkee tarkalleen, kuinka paljon ennakkoa pitää ottaa viholliskoneeseen osuakseen. Lisää helpotusta tuo rajaton aikamanipulaatio. Aikaa voi hidastaa ja nopeuttaa mielinmäärin, joten viholliskoneita on helppo tykittää alas. Yksittäiset yhteenotot eivät kestä kauaa. Ongelmia syntyy silloin, kun viholliset päättävät kaarrella tai lentää pelaajan koneen läheltä, mutta kovin kauaa kohteen uudeelleenjäljittäminen ei vie.

Pelattavuuden häiritsevin puute on olematon vauhdintunne. Maata viistämällä saa jonkinlaista fiilistä, mutta usein lopputulos on kehnon törmäystarkistuksen takia romuttunut kone. Yksinkertaiset peruskontrollit voi vaihtaa hieman kehittyneempiin, mutta kovin monipuolista koiratappelu ei silti ole. Staattisten kohteiden tuhoaminen on vielä astetta helpompaa. Onneksi mielenkiintoiset ja melko vaihtelevat tehtävät puskevat eteenpäin.

Koiratappelun lisäksi pelissä on pommitustehtäviä, joita varten pitää valita koneen kakkosaseeksi pommeja. Tankkeja ja rakennuksia sun muita viholliskohteita on helppo tuhota kytkemällä pommituskuvakulma päälle. Pommitus on hauskaa vaihtelua ja sitä voi harrastaa tavallisissakin tehtävissä. Lähes jokaisessa tehtävässä on lentokenttä, jonne voi laskeutua. Kone lähtee kiitoradalta uudenveroisena ja halutulla kakkosaseella. Pommien lisäksi tarjolla on muun muassa torpedoja ja kunnon konekiväärejä, jotka jatkavat siitä mihin koneen peruskonekiväärit jäävät.

Ennaltamäärättyjä tapahtumia on paljon ja ne on tehty hyvin – syvyyksistä nouseva sukellusvene pistää sydämen tykyttämään asiaankuuluvasti. Jatkuva radiohöpinä molemmin puolin luo tunnelmaa, vaikka tärkeän informaation erottaminen omien ja akselivaltojen taisteluhorinoista ei aina ole helppoa. Onneksi jo käytyjä keskusteluja voi selata valikosta. Tehtävien tavoitteet ovat selkeitä, eikä pelissä jää jumiin ”mitä ihmettä mun pitäis tehdä” -tyyliin. Tehtävien tavoitteita voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä, mikä voi aiheuttaa pieniä dialogiongelmia, mutta suurta haittaa tästä ei ole.

Tehtäväsuunnitteluun on panostettu. Yksikään tehtävä ei tunnu vanhan toistolta, mikä on mainio saavutus tekijätiimiltä. Tehtävätavoitteissa on muun muassa vesivoimalan padon räjäyttämistä, pudonneen kaverin pelastamista, vaivihkaista pommitusta ja loikanneen tohtorin suojelemista. Monissa tehtävissä pelaaja voi käskyttää siipimiehiä, jotka taistelevat melko realistisen oloisesti. Sota on kuitenkin pitkälti pelaajan harteilla. Normaalin lentämisen lisäksi pääsee pari kertaa ilmatorjunta-aseen puikkoihin. Muutama tehtävä on jaettu useampaan osaan, esimerkiksi pelin keskivaiheen neliosainen Midway-riepotus, jossa ajanhidastus on päivän sana.

Secret Weapons Over Normandy tuntuu välillä vaikealta, toisinaan helpolta, ja joskus pirulliselta. Tehtävissä on checkpointteja, mutta niiden paikkoja olisi voinut hienosäätää reilusti. Pahempi ongelma on, että vain uusimman checkpointin voi ladata. Joskus käy niin, että peli tallentaa huonoon aikaan – esimerkiksi kakkosaseen ammukset on jo tuhlattu, eikä lentokenttää ole mailla eikä halmeilla, tai kone on jo ilmiliekeissä ja tuhoutuu seuraavasta osumasta. Onneksi tätä tapahtuu aika harvoin. Pahimmassa tapauksessa joutuu aloittamaan tehtävän alusta.

Onneksi Secret Weapons Over Normandyn tehtävät eivät oikeasti ole vaikeita tai erityisen pitkiä, vaikka alussa siltä tuntuukin. Helpotusta tuo hangaari, jossa pelaaja valitsee koneen ja aseistuksen tehtävään. Uusia koneita ilmestyy tasaiseen tahtiin ja tehtävistä saatavilla päivityspisteillä niitä voi parantaa. Kovin mullistavia säätöjä ei voi tehdä, mutta esimerkiksi ammusmäärän tuplaantumisen huomaa helposti ja koneen nopeutta, kestävyyttä ja ohjausta voi myös tehostaa.

Päivityspisteitä jaetaan avokätisesti, ja erityisen hankala tehtävä muuttuu helpoksi pienellä päivitysurakalla. Tapahtumat ja tekoäly ovat ankarasti skriptattuja ja tekoäly toistaa samat liikkeet jokaisella pelikerralla, mikä helpottaa tehtäviä entisestään. Myös Secondary- ja Bonus-tavoitteita on helpompi suorittaa ensimmäisen pelikerran jälkeen. Pelin 15 kampanjatehtävää vetää läpi 5-10 tunnissa.

Kampanjan lisäksi pelissä on erillinen Challenge-osio. Haastetehtäviä suorittamalla saa lisää päivityspisteitä ja jopa uusia koneita. Parikymmentä haastetta ovat viihdyttävää pelattavaa, mutta ne eivät paikkaa yksinpelikampanjan lyhyyttä. Kaikkia tehtäviä voi uudelleenpelata helposti History-osion kautta ja samaisesta paikasta näkee myös yksityiskohtaisia tilastoja suorituksistaan.

Instant Action -koiratappelumoodia voi pelata yksin tai kaverin kanssa. Mielenkiintoisempi on erillinen kahden pelaajan haasteosio, jossa kaverista otetaan vastusta muutamassa erikoisemmassa tehtävässä. Yleensä voittaja on se, joka on tuhonnut eniten viholliskoneita aikarajan umpeuduttua. Kaksinpeli on ok, mutta jää aika köyhäksi.

Tekniikka on perustasoa. Ääninäyttelijät ja päiväkirjahöpinät ovat mallikasta kuunneltavaa, eikä välivideoissakaan ole valittamista. Grafiikka tai ääniefektit eivät erotu massasta, mutta musiikit ovat erinomaiset ja luovat radioviestien kanssa tunnelmaa. Hidastumista tai muita teknisia ongelmia ei ole.

Hauska lisä on Gallery-osio, jonne kertyy oikeaa videomateriaalia ja peliä yhdisteleviä pätkiä pääasiassa lentokoneista. Useimmat pätkät ovat alle minuutin, eikä tekstitystä ole, mutta esimerkiksi veteraanin haastattelut ovat mielenkiintoisia. Mukava nähdä tällaisen DVD-extra-ajattelun yleistyvän myös peleissä.

Secret Weapons Over Normandy on ihan hyvä peruspeli. Lyhyys harmittaa, eikä pelattavuus ole kovin monipuolista, mutta hyvin suunnitellut tehtävät pitävät otteessaan. Jos halu päästä toisen maailmansodan taivaille arcadehengessä on kova, ei Secret Weapons Over Normandy tuota pettymystä. Tavalliselle toimintapelaajalle on kuitenkin astetta parempia pelejä tähän aikaan vuodesta.

Joel Kinnunen