Uusimmat

Section 8 (PC, Xbox 360)

16.10.2009 14:00 Juho Anttila

Tuuli ulvoo korvissani, kun taisteluhaarniskani syöksyy kohti maata. Yhtäkkiä paineaalto heittää minut sivuun reitiltäni. Vihollisen ilmatorjunta on avannut tulen. Jarrutan ja suuntaan lentoratani kohti läheisen kanjonin tarjoamaa suojaa.

Huippuunsa viritetty jousitus vaimentaa alastuloni kevyeksi tömähdykseksi. Tarkistan rynnäkkökiväärini ja suuntaan kohti kapinallisten tukikohtaa. Pian kapinalliset saavat kokea, mitä Osasto 8 tarkoittaa.

Section 8 on tiimipohjainen scifi-räiskintä, jossa kahdesta neljäänkymmeneen soturia kohtaa toisensa kahden puolueen välisissä massiivisissa tulitaisteluissa. Fyysisiä ominaisuuksia ja kestävyyttä parantava taisteluhaarniska? Löytyy. Avainpaikkojen valtaamista ja hallussapitoa? Rasti ruutuun. Käynkös minä täällä usein? Ei hätää, Section 8 sisältää myös tukun uusia ideoita.

Hypi, pompi, syöksy

Oletko kyllästynyt siihen, että kuoleman koittaessa heräät aina samoissa paikoissa? Section 8 muuttaa tämän asetelman täysin. Pelaajat kirjaimellisesti pudotetaan taistelukentälle korkeuksissa leijuvista kuljetusaluksista. Muutaman sekunnin hurja syöksy, jarrutus – ja voit aloittaa taistelun missä tahansa pelialueen rajojen sisäpuolella. Näin siis teoriassa. Jokuhan on aina voinut pystyttää avainalueelle ilmatorjuntatykin, joka muuttaa urhean taistelijan jauhelihaksi jo ennen maakosketusta.

Ilmatilaa ei hylätä täysin jatkossakaan. Jokaisella pelaajalla on Tribesin tyyliin rakettireppu, jolla voi hyppiä monta kertaa totuttua korkeammalle. Paketin latautumiseen uppoaa useampi sekunti, joten kanihyppely pysyy suurin piirtein aisoissa. Yhtä lailla rajoitetun aikaa käytössä oleva automattitähtäys jakaa mielipiteitä. Itse pidin sen luomasta ylimääräisestä taktisesta elementistä, toiset tykkäävät taas enemmän pelaajan reflekseihin nojaavista ratkaisumalleista.

Ehkä rohkeimpana valintana Section 8 hylkää perinteiset hahmoluokat kokonaan ja tarjoaa pelaajille vapaat kädet hahmojensa aseistamiseen. Jokainen soturi kantaa mukanaan kahta asetta ja kahta toissijaista apuvälinettä kranaateista skannereihin. Tämän lisäksi pisteitä tasapainotetaan vielä voimakentän, panssarin vahvuuden ja erilaisten vaurio- ja nopeusbonusten välillä.

Valintojen vähyys syö harmillisesti hieman vapauden riemua. Aseita ei löydy kuin kuutta erilaista eikä lista voisi juuri kliseisempi olla. Toisaalta tasapainotus on ongelmallista jo nyt, joitakin tuliluikkuja tulee käytettyä ainoastaan saavutusten vuoksi.

Joukkueurheilua

Taistelukentällä tapahtuu koko ajan. Ensisijainen tavoite on pitää hallussa mahdollisimman montaa kontrollipistettä, mutta ei tekeminen siihen lopu. Kun joukkueen jäsenet keräävät läjään tarpeeksi suuren määrän saavutuksia, pääsee tekemään dynaamisia taistelutehtäviä. Erilaisista suojelu-, saatto- tai tuhoamisnakeista palkitaan voittopisteillä. Aktiivinen joukkue kerää pisteet kotiin, vaikka valtaosa kontrollialueista olisi vihollisen hallussa.

Tehtävistä ja saavutuksista palkitaan myös rahalla, jota vastaan voi kutsua lisäapua taivaalta. Pyyntö vain ilmoille ja pian lentokoneesta tiputetaan maan pinnalle tykkitorni, raskas taisteluhaarniska, tankki tai jotain muuta mukavaa. Järkevät ostokset ovat tärkeä osa tiimityötä. Niin hauskaa kuin olisikin huristella kömpelösti ohjautuvalla tankilla, voi ilmatorjuntatykki, joka pakottaa vastustajat laskeutumaan kauemmas avainalueesta, auttaa omaa joukkuetta enemmän.

Taktiikka ja joukkuepeli ovat tärkeässä roolissa. Sooloillen ei pitkälle pötkitä, ainakaan yhdessä toimivia vihollisia vastaan. Vaikka olisit minkälainen amfetamiinihuuruissa pelaava fps-hirmu, et pysty hallitsemaan kenttää yksin.

Taisteluasuissa löytyy nimittäin sekä voimakenttä että vaihteleva määrä panssaria. Soturit kestävätkin yllättävän paljon kuritusta. Otsalaukauksilla ei juhlita, tarkkuuskiväärikin tuntuu kovin tehottomalta. Voimakentän ja panssarin yhteispeli vaikuttaa myös taktisiin valintoihin. Läheltä roiskitut luodit leikkaavat suoraan panssariin, kun taas matkan päästä tähtäilevä tarkka-ampuja voi panostaa suojakenttään. Vihollista kun ei ole tarkoituskaan päästää haisteluetäisyydelle.

Hauskaa, mutta liian vähän

Vaikka paketissa mainostetaankin yksinpelikampanjaa, ei noin kolmen tunnin mittaisesta pitkitetystä tutoriaalista ole myyntipointiksi. Se on syytä kahlata läpi, jotta pelimekaniikan perusteet iskostuvat selkärankaan, mutta muuten yksinpelaajan kannattaa jättää Section 8 suosiolla kaupan hyllyyn.

Joukkuepohjaisesta letkeän vauhdikkaasta fps-räimeestä tykkäävä viihtyy sen sijaan pelin parissa mainiosti. Pelissä on paljon uusia ideoita ja jokunen hyvin sovellettu vanhakin. Harmi vain, että kokemuksessa ei ole aivan niin paljon syvyyttä, kuin olisi toivonut.

Pelattavaa ei vain ole riittävästi. Section 8 tarvitsisi lisää aseita, lisää karttoja ja lisää pelimuotoja. Erilaiset ajoneuvot piristäisivät peliä kummasti eikä tasapainotuksellekaan voi tällä hetkellä oikein antaa kiitettävää arvosanaa. Kun audiovisuaalinen toteutuskin on parhaimmillaan vain keskinkertaista, jää jäljelle urheasti yrittävä kertakäyttötuote.

Tämä heijastuu myös servereille. Peliseuraa löytyi testijakson aikana kiitettävästi, mutta täysiä 32 tai 40 hengen matseja ei juuri osunut kohdalle. Useimmilla servereillä ihmispelaajien puutetta paikataankin boteilla. Vaikka tekoäly hoitaakin hommansa kohtuullisesti, se ei vain riitä.

Section 8 tulee todennäköisesti jäämään suhteellisen pienen porukan harrastukseksi. Aistin, että pelistä saa pumpattua laadukkainta ja pitkäikäisintä hupia, jos onnistuu venkoilemaan itsensä rakettireppuräimeeseen haksahtaneeseen klaaniin. Tutussa porukassa ja hyväksi koetuilla servereillä Osasto 8:ssa on potentiaalia, muille tuotteesta ei irtoa maileja aivan hintalapun edellyttämää määrää.

 

Tekijä: TimeGate Studios

Julkaisija: SouthPeak Interactive

Testattu: PC Windows XP, Phenom 9850+, 3 Gt muistia, Radeon HD4870 X2

Saatavilla: PC, Xbox 360

Laitevaatimukset: Windows XP tai Vista, 3 Ghz prosessori, 1 Gt muistia XP:llä, 2 Gt muistia Vistalla, GeForce 7800, ATI Radeon X1800 tai parempi näytönohjain, 6 Gt kovalevytilaa, DirectX 9.0c

Pelaajia: 1-32 Xbox 360:lla, 1-40 PC:llä

Pelin kotisivu: http://www.joinsection8.com

Juho Anttila

 

Lue myös

Nintendon ja Amo Oy:n perhetapahtuma Heurekassa

Assassin’s Creed II – haastattelussa pelin tuottaja

FIFA 10 (PS3, Xbox 360)

G.I. Joe: The Rise of Cobra (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat