Sega Rally (PSP)
Rallikauden keskittyessä mestaruuskamppailuun palaa suosittu Sega Rally kotikonsoleille. Jatkaako legendaarinen pelisarja nousukiitoaan rallifanien sydämissä? Entä miten WRC-auton hallitseminen onnistuu PSP:n pienellä ruudulla?
Pelin taskuversion on työstänyt suomalainen Bugbear. FlatOuteilla ja Rally Trophyllä kannuksena ansainnut studio esiintyy ensimmäistä kertaa sisällöntuottajana Sonyn taskukonsolille. Ennakkotietojen huhusivat, ettei UMD-levylle mahdutettu kaahailu olisi pelkkä käsikonsolikäännös, vaan maltilla viimeistelty itsenäinen peli. Väitteet pitävät paikkansa, sillä peli eroaa oleellisesti Segan kehittämistä rinnakkaisversioista. Hyvällä tavalla.
Autot ja ratojen teemat ovat lähellä toisiaan, mutta muu on hoidettu toisin. Kilparadat löytyvät tutuista pääympäristöistä, kuten lumisesta vuoristosta tai trooppiselta saarelta. Korkeuseroja on käytetty taitavasti ja erilaisia mutkavariaatioita löytyy valtavasti. Bugbear on lainannut FlatOuteista ratojen varsille irtoavia objekteja.
Uudistuksina pelisarjan kolmannessa osassa ovat rengasvalinnat ja autojen aiheuttamat muutokset ratojen pintaan. Varsinkin rengasruletin mukaantulo on tervetullut uudistus, sillä ratojen pinnoitteissa on suuria eroja. Pelaajan on tehtävä oikeat rengasvalinnat ennen kisoja ja näin taktikoitava etumatkaa muihin verrattuna. Tehtävää on kuitenkin helpotettu pelin arcade-imago huomioon ottaen, sillä lähes jokaisessa paikassa on kaksi ajolinjavaihtoehtoa.
Tuttua, toimivaa ja uutta
Pelimuodot pohjautuvat hyväksi havaittuun kaavaan. Ytimenä toimii uratila, jossa taistellaan pisteistä lyhyissä sarjoissa. Yhteen sarjaan kuuluu useampia osakilpailuja ja yhteispisteet ratkaisevat voittajan. Sarjat on jaettu kolmeen pääkategoriaan autoluokittain. Ensimmäisessä ajetaan tavallisilla WRC-autoilla. Toinen painottuu viritettyihin prototyyppeihin ja etuvetoisiin menopeleihin. Viimeisessä päristellään legendaarisella kilpakalustolla.
Kisaaminen on hyvin intensiivistä, sillä samaan aikaan rataa kiertävät kilpakumppanit eivät aristele kontakteja. Törmäilystä ei jää vaurioita autoihin, mutta kohtalokas spinnaus voi pilata varman palkintopallisijoituksen. Ensimmäisissä sarjoissa tekoälyn kuljettajat ovat inhimillisiä sunnuntaikuljettajia, mutta uran edetessä vastus kohoaa porrastetusti. Järin vaikeaksi arcadekaasuttelua ei siltikään voi kutsua.
Ohjaustuntuma on kekseliäs yhdistelmä Sega Rallyä ja pienelle analogitatille soveltuvaa yksinkertaisuutta. Auton saa halutessaan näyttävään sivuliukuun, mutta menopelin hallitseminen sujuu hankalammassakin asennossa kevyesti. Näin ollen pelin sukulaisversioista tuttuja pyörähdyksiä ja epäonnistuneita ilmalentoja nähdään harvemmin. Yksinkertaistus ei kuitenkaan ole pilannut tuntumaa autoon, sillä se on täsmällinen ja toimiva.
Ulkoasu on yksityiskohtainen ja näyttävä. Ratojen varsilta on karsittu ylimääräinen pois. Näin ollaan keskitytty onnistuneesti ajoradan tapahtumiin ja autoihin. Liikkeessä huomiota herättävät autojen jättämät jäljet radan pintaan. Ne muuttavat radan pintaprofiilia, mutta varsinainen vaikutus jää lähinnä visuaaliseksi. Bugbear on panostanut voimakkaasti toimivaan ja vakaasti pyörivään graafiseen runkoon. Näin ollen sahalaidat on karsittu olemattomiin ja pelimoottori jaksaa pyörittää peliä jatkuvasti samalla nopeudella.
Taskuarcadea äänistä ikuisuuteen
Äänet ovat uskolliset pelisarjalle taustalla pauhaavasta musiikista nuotteihin saakka. Ajo-ohjeet singahtelevat apukuskilta hyvissä ajoin ja selkeästi. Tarkempia yksityiskohtia kakkoskuski ei kuitenkaan anna, vaan pelaajan on pidettävä silmät auki. Musiikki on laadukasta, mutta autojen äänet jäävät laimeiksi. Pakoputket paukkuvat vakuuttavasti ja kolaroinnin aiheuttamat äänet havahduttavat. Jokaiselta autolta löytyy oma ominaisäänensä, mutta se peittyy selostuksen ja musiikin alle.
Sega Rallyn taskudebyytin hienoin ominaisuus löytyy moninpelin puolelta. Pelata voi verkossa ja lähiverkossa, mutta pelin voi jakaa yhdeltä pelilevyltä langattomasti kaverin konsolille. Näin päästään nauttimaan legendaarisista kaksinkamppailuista huokeaan hintaan, eikä kisaaminen häviä ollenkaan sarjan toisen osan kolikkopeliversiolle. Upeat sivuluisut ja jatkuva töniminen kuuluvat asiaan.
Onnistuneen moninpelin ja uratilan ohella lisää pelattavaa löytyy yksittäisistä kisoista. Ne sopivat hyvin lyhyille bussimatkoille tai hetkelliseen rallikärpäsen puremaan. Retroilijat kääntävät päänsä perinteiseen TimeTrial- pelimuotoon, jossa rataa kurvaillaan yksin kelloa vastaan. Sektoreiden väliltä löytyy sekuntikello, joka laskee kohti nollaa. Parhaan tuloksen saanut pääsee kiertämään rataa mahdollisimman pitkälle.
Suomalainen voittaa aina
Bugbearin paluu rallipoluille onnistuu yli odotusten. Sega Rallyn kevyin versio on tasavahva ja kattava rallipaketti. Se on aloittelijaystävällinen, mutta sopii myös kokeneemmille ratinkääntäjille. Eteenkin onnistuneelle ulkoasulle on nostettava hattua. Sahalaitojen puuttuminen parantaa pelikokemusta ja ohjaa keskittymisen olennaiseen. Myös rengasruletin saapuminen luo kaivattua lisäjännitystä.
Suomalaisilta löytyy edelleen Midaan kosketus rallipeleihin ehdan rallin ohella. Peli jättää jälkeensä vain yhden kysymyksen. Kuinka pian tätä herkkua saa lisää?
Tekijä: Bugbear Entertainment
Julkaisija: SEGA
Testattu: PSP
Saatavilla: PC, PSP, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://rally.sega-europe.com/en/index.html
Lue lisää eDomesta
Kuvagalleria Bugbearin Sega Rally -pelistä
Ensikuvat Bugbearin Sega Rally -pelistä PSP:lle
SEGA Rally PSP:lle suomalaisvoimin
Tältä näyttää uusi SEGA Rally – nyt HD-kuvien kera
Ajopelivuosi 2007 lupaa hyvää konsolikuskeille
FlatOut Ultimate Carnage (360)