Shardlands (iOS, PC)

09.11.2012 14:32 | Henri Heikkinen

Tekijä: Breach Entertainment
Julkaisija: Breach Entertainment
Testattu: iPhone 5
Saatavilla: iOS
Pelaajia: 1
Muuta: Digiostos App Storesta, hinta 1,99 taalaa
Pelin kotisivu: http://shardlands.com
Arvostelija: Henri Heikkinen

Suomalaisen Breach Entertainmentin Shardlands on tunnelmallinen puzzleseikkailu, jossa pelaaja ohjaa erikoiseen sokkelomaailmaan joutunutta Dawn-nimistä naishenkilöä. Täppäämällä liikkuva neiti keräilee leijuvia kuulia, joita riittävästi haalittuaan pääsee seuraavaan sokkeloon. Sokkelossa leijuu myös erilaisia tasoja, joiden liikuttelu sopivaan asentoon on keskeinen osa pelimekaniikkaa.

Kentissä partioivat viheliäiset hirviöt, joita vastaan voi suojautua juoksemalla nopeasti lähimmän, myös tallennuspisteenä toimivan majakan luo turvaan. Matkan varrelta mukaan tarttuu myös mystisiä sirpaleita, joita tarvitaan mystiseen tarkoitukseen. Toivoa saattaa, että Dawn sirpaleita keräämällä pääsisi kotiinsa.

Shardlandsia on kohtuullisen näppärä pelata puhelimenkin näytöltä. iPadilta en päässyt kokeilemaan, mutta tuskin suurempi näyttö kokemusta ainakaan heikentää. Peli rekisteröi painallukset hyvin ja Dawn liikkuu juuri niin kuin pelaaja odottaisikin hänen tekevän. Bugeja ei matkalla juurikaan tullut vastaan.

Perinteisen suomalaiseen tyyliin Shardlands on visuaalisesti erittäin näyttävä ja pyörii sujuvasti. Etenkin valaistusefektejä on laajaan kehuttu internetin turuilla ja toreilla. Ei pidä myöskään unohtaa tukea iPhone 5:n isommalle näytölle. Visuaalinen tunnelma on kauniilla tapaa eteerinen, mitä tunnelmallinen, joskin vähän mitäänsanomaton äänimaailma korostaa. Audiovisuaalinen toteutus luo peliin varsin hypnoottisen tunnelman – suorastaan uneliaan.

Hidastempoisuus olikin minulle Shardlandsin suurin haaste. Kaunis hiljalleen etenevä peli pisti poikkeuksetta unettamaan, vähän kuin jotain eurooppalaista taide-elokuvaa katsoisi. Sisällössä ei kuitenkaan ole varsinaista ongelmaa, pikemminkin päinvastoin. Puzzlet toimivat ja kenttien myötä mukaan tulee myös erilaisia pelillisiä elementtejä, jotka pitävät toiminnan tuoreena. Oppimiskäyrä ei ole kovin jyrkkä, mutta pitemmällä myös haastetta riittää ja kehittäjät ovat jo luvanneet myös uusia kenttiä.

Shardlandsin tempo onkin lähinnä minun ongelmani, ei pelin. Kaunis ja mielenkiintoinen ongelmapeli on tehty kynärisukupolven sijaan aikuisempaan makuun, eikä minunlaisen ADHD osaa sellaisesta täysin rinnoin nauttia. Kiinnostuneen kannattaakin katsoa pelin traileri, josta tempo ja tunnelma välittyvät ruudulle. Mikäli et nukahda kesken videon, kannattaa Shardlandsia ehdottomasti kokeilla.

 

Toinen mielipide (PC)

Steam Greenlightin kautta PC:kin pyrkivä kotimainen Shardlands on tunnelmallinen avaruuteen sijoittuva pulmapeli, jonka suurin pulma on valitettavasti vetovoiman puute. Breach Entertainment on päättänyt luottaa estetiikkaan ja pelimekaniikkaan, mutta hylännyt tarinankerronnan oman onnensa nojaan aivan kuin päähahmo Dawnin.

Vähäeleinen ja hitaasti käänteensä paljastava juoni on videopeleissä edelleen marginaalissa, sillä sen toteuttaminen vaatii taitoa. Shardlandsista ei ole vallankumoukselliseksi kaurismäkiläiseksi tieteispulmaseikkailuksi, sillä se maalaa toiminnalle liian häilyvät kehykset.

Selvimmin ongelma piirtyy salkupuoliskolla pulmien ollessa yksinkertaisia. Kun aivot eivät pääse pakertamaan pelimekaniikan parissa, huomaa ihmettelevänsä varsin olennaisia ja perustavaa laatua olevia kysymyksiä. Alkuun heräävät mieleen seikat, kuten mihin pelin tapahtumat oikein sijoittuvat, mitä seuraavaksi tapahtuu ja miksi jatkaisin eteenpäin? Miellyttävä new age -syntetisaattorimusiikki ja vahvasti valaistukseen luottava visuaalinen suunnittelu eivät riitä motivaatioksi.

Pidemmälle päästyään Shardlands paljastaa parhaat puolensa, vaikka kerronta on edelleen karkuteillä. Älyä vaativat palikkapulmat ja refleksejä testaavat toiminnalliset tilanteet vuorottelevat fiksusti suunnitelluissa kentissä, joiden koko ja haastavuus kasvaa vähän kerrallaan. Ikäväksi pelaajaa ei kuitenkaan palkita onnistumisista muulla kuin etenemisellä kentästä toiseen. Loppuun asti pelaaminen vaatii näin omistautumista ja mielikuvitusta, joilla täyttää pelintekijöiden jättämät suuret suunnitteluaukot.

Teknisestä toteutuksesta Shardlandsia ei voi PC:llä moittia. Matka mobiilimaailmasta on onnistunut hienosti. Hiirellä napsuttelu on vähintään yhtä luontevaa kuin kosketusruudun näppäily ja peli pyörii heikommallakin konepaketilla. Kuriositeettina on mainittava hauska indie-grafiikkatila, joka muuttaa visuaalisen asun vanhojen naavapartojen nostalgianälkään sopivaksi vähäväriseksi ja isopikseliseksi EGA-pastissiksi. 

Antti Mutta

 

Lisää aiheesta

Bad Piggies (Android, iOS, Mac, PC)

Legend of Grimrock (PC)

Ridge Racer Unbounded (PC, PS3, Xbox 360)

Trials Evolution (Xbox 360)

Lue myös

Carrier Command Gaea Mission (PC, Xbox 360)

F1 2012 (PC, PS3, Xbox 360)

Halo 4 (Xbox 360)

Medal of Honor: Warfighter (PC, PS3, Xbox 360)

New Super Mario Bros. 2 (3DS)

Unfinished Swan (PS3)

 

Muropaketin uusimmat