Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper (PC, Xbox 360)

12.01.2010 18:30 Tero Lehtiniemi

Mestarietsivä Sherlock Holmes on tähdittänyt Frogwares-firman etsiväpelejä jo viiden pelin ajan. Sarjan viides osa asettaa etsivämme vastakkain Lontoon Whitechurchin prostituoituja mielipuolisesti lahtaavan Viiltäjä-Jackin kanssa.

Hyvät rikosmysteerit ovat pelimaailmassa harvinaista herkkua. Onnistuvatko Sherlock Holmesin uusimmat edesottamukset tarjoamaan muutakin kuin keskitason budjetin perusseikkailua?

Viiltäjä-Jackin ja tämän uhrien perässä juokseminen vie Holmesia ja tämän uskollista apuria, tohtori Watsonia, ympäri Lontoota. Suurin osa pelistä on perinteistä seikkailukauraa: henkilöiden jututtamista, esineiden keräilyä ja puzzlejen ratkaisemista.

Vaikka perusseikkailu onkin hyvin pitkälle itsestään selvää fedex-juoksentelua, ja osa puzzleista on ohjeistettu varsin puutteellisesti, on peliä miljöönsä puolesta mukava pelata. Pelaaja kontrolloi välillä Holmesia, välillä Watsonia, ja kuvakulmaa voi tahtonsa mukaan vaihtaa perinteisen kolmannen persoonan seikkailunäkymän ja ensimmäisen persoonan kuvakulman välillä.

Se missä peli varsinaisesti loistaa, on itse etsivätyöskentely. Johtolankojen etsiminen rikospaikoilta ja uhrien ruumiista on mielenkiintoista, ja tämän jälkeen seuraavat tapahtumaketjujen päättelyt, rikoksentekijän profiloinnit, motiivin kehittelyt ja rikoksen lavastaminen on toteutettu hauskasti ja toisinaan jopa humoristisesti. Watson-raukka joutuu kerta toisensa jälkeen alistumaan sorretun uhrin rooliin.

B niin kuin Baker Street

Vaikka peli on kokonaisuutena varsin viihdyttävä, on siinä useita häiritseviä piirteitä. Näistä ehkä päällimmäisenä on äärimmäisen keskinkertainen tekninen toteutus. Vaikka 1800-luvun Lontoon henki on vangittu peliympäristöön suhteellisen hyvin (tai ainakin voisi kuvitella niin, mistäs minä tiedän kun en ollut paikalla), niin huomaa että peli on toteutettu varsin tiukalla budjetilla.

Erityisesti hahmografiikka on askeettista, animaatio kankeaa ja pääsankaria itseään lukuun ottamatta ääninäyttelijät pääsääntöisesti kuulostavat todellakin siltä, että heidät on rekrytoitu suoraan Lontoon kaduilta. Suurin osa katuja kansoittavista ihmisistä toistaa samoja, epäkohteliaita letkautuksia, eikä tämä varsinaisesti houkuttele tutkimaan ympäröivää maailmaa. Pelaaminen on pisteestä A pisteeseen B juoksemista, mutta puuhaa onneksi helpottaa pätevä kartta, jolla voi siirtyä mihin tahansa aikaisemmin vierailtuun kohteeseen silmänräpäyksessä.

Muuten pelin viat ovat pieniä. Peli vaihtaa siirtymissä ärsyttävästi juoksutilan pois päältä mikä turhauttaa välillä, ja haastateltavat henkilöt eivät tajua keskustelussa pelaajan mukana olevaa esinettä, ellei sitä erikseen ole asettanut inventaariosta ”käyttöön”.

Lisäksi hieman häiritsevää on pelin jatkuva vihjailu Holmesin ja Watsonin välisen suhteen ”syvyydestä”, tiedätte mitä tarkoitan.

Budjettitason teknisen toteutuksen, ylitse vyöryvän fedex-rumban ja käyttöliittymän epäloogisuuksien alla piilee kaikesta kitinästä huolimatta hyvin kirjoitettu etsiväseikkailu, joka parhaimmillaan tarjoaa todella mielenkiintoisia hetkiä. Täysihintaisena en tätä hankkisi, mutta esimerkiksi halpalaarista erityisesti Sherlock Holmesin ystävät saavat vioista huolimatta kiehtovan murhamysteerin.

 

Tekijä: Frogwares
Julkaisija: Focus Home Interactive
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, Xbox 360
Laitevaatimukset: PC Pentium 4 2,4 GHz, 1 Gt muistia, 256 Mt näytönohjain, Windows XP tai uudempi
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.sherlockholmes-thegame.com
Tero Lehtiniemi

 

Lisää aiheesta

Sherlock Holmes: The Awakened (PC)

Lue myös

Bayonetta (PS3, Xbox 360)

Runes of Magic (PC)

Saw (PC, PS3, Xbox 360)

Star Trek Online -ennakko (PC)

Tropico 3 (PC, Xbox 360)

Tunturi by MFT Challenge Disc (PC)

Wipeout HD Fury (PS3)