Uusimmat

Sid Meier’s Civilization Revolution (PS3, 360)

18.07.2008 16:40 Simon Elo

Supersotilaan ja valtakunnan käskyttämiseen ei tarvita enää näppäimistöä ja hiirtä. Halo teki sen räiskintäpeleille, nyt Sid Meierin Civilization: Revolution tekee saman strategiapeleille – tietokoneiden leipälaji toimii mainiosti myös konsoleilla.

Sid Meierin kuuluisa Civilization-strategiapelisarja laskeutuu pelikonsoleille vastustamattomalla voimallaan. Sarja on ollut yksi tietokonepelien historian suurimmista ja pitkäikäisimmistä menestysteoksista, eikä voittokulku pysähdy konsolipuolellakaan.

Menestyksen salaisuus

Mikä tekee Civilizationista niin vastustamattoman? Aiheeseen perehtymättömille kerrottakoon, että sarja on vuoropohjaisten strategiapelien aatelia, jossa pelaaja valitsee itselleen johdettavan sivilisaation,  kuten esimerkiksi roomalaiset tai zulut. Aluksi valtakunta koostuu vain yhdestä kylästä, mutta vuosisatojen kuluessa imperiumi kasvaa loistoonsa, jolloin on aika haastaa ja voittaa muut sivilisaatiot kulttuurin, tieteen, talouden tai sodankäynnin saralla.

Kaiken avain on sivilisaation voittokulku. Tiedevoitto saavutetaan perinteisesti lähettämällä avaruusalus Alpha Centauriin, mutta taistelutantereen kuningas on se, joka valloittaa kaikkien vihollisten pääkaupungit. Jokaista tuppukylää ei siis tarvitse enää jyrätä, mikä nopeuttaa pelaamista.

Talous pidetään hallussa yksinkertaisesti haalimalla kahisevaa, mutta kulttuurin taitaminen on kinkkisempi juttu, johon vaaditaan useita suurmiehiä ja maailman ihmeitä. Sivilisaation kehityksen tuloksena ilmestyvillä suurmiehillä, kuten Leonardo da Vincillä ja Thomas Edisonilla, voi nopeuttaa valtakunnan kehitystä. Maailman ihmeet antavat jonkin erityiskyvyn – esimerkiksi Leonardon työpaja päivittää kaikki sotilasyksiköt moderneimpaan kuosiin. Kiinan muuri puolestaan pakottaa viholliset hautaamaan sotakirveen.

Vähemmän on enemmän

Juuri nämä peruslähtökohdat olivat suunnittelija Sid Meierin mielessä, kun hän pohti miten aikaavievä ja pikkutarkka Civilization pitäisi kääntää konsoleille. Vastustamattomien perusasioiden tulisi loistaa, jotta untuvikotkin innostuvat.

Pelin ohjaus oli Meierin tiimin suurin haaste. Tietokoneella käytössä ovat näppäimistö ja hiiri, mutta konsolilla on vain padi, jossa on PC-ohjaimiin verrattuna vähän nappeja. Siihen nähden konsoliohjaimellakin johtaa kansakuntaansa sujuvasti, mutta ongelmiakin löytyy. Hölmösti omia joukkojaan ei voi enää aktivoida, jos vuoro on päättymässä.

Revolution näyttää Civilization-sarjan neljänneltä osalta, mutta muistuttaa sisällöllisesti enemmän sarjan alkuaikoja. Peli kestää selvästi lyhyemmän aikaa, helpoimmilla vaikeustasoilla voitto tai häviö tulee kahdessa tai kolmessa tunnissa. Kartat ovat suhteellisen pieniä, valmiita ja satunnaisesti muokattuja. Pelaaja ei voi määritellä miten laajalla kartalla haluaa pelata.

PC-versioihin nähden mikromanagerointia on vähennetty tuntuvasti. Tiet kaupunkien välillä rakennetaan automaattisesti maksamalla sopiva summa kultaa. Teillä liikkuvat yksiköt siirtyvät kaupungista toiseen yhdessä vuorossa. Kaupunkien tuottavuuteen ja ruokatasoon vaikuttavia parannuksia, kuten peltoja, ei rakenneta itse, vaan ne tulevat automaattisesti kaupungin elintason parantuessa.

Civilization IV:n tapaan kartalta löytyy sivilisaation tieteen kehittyessä esimerkiksi öljyä ja uraania, mutta ne eivät enää ole strategisesti tärkeitä luonnonvaroja, koska niitä ei tarvitse yksiköiden rakentamiseen. Kaupunki vain saa hieman bonusta luonnonvaroista. Luonnonvarojen merkityksen poistaminen harmittaa, koska todellisessa maailmanpolitiikassa ne ovat ensiarvoisen tärkeitä. Revolutionin maailmassa uskonnoilla ei ole enää mitään virkaa, vaikka elintilasta taistelevat Lincoln ja Saladin.

Sota ja rauha

Sotiminen on palkitsevaa ja sopivan yksinkertaista. Taistelun tuloksen määrittävät hyökkäys- ja puolustuspisteet, joihin vaikuttavat muun muassa yksikön kokemus, kaupungin muurit ja sivilisaation taidot. Kolme samanlaista yksikköä voi muodostaa armeijan, joka voittoisana saa kokemusta ja uusia taitoja, kuten tiedustelun tai toisen liikkumisvuoron.

Samalla sodankäynnin korostuminen on Revolutionin ongelma. Vaikeammilla vaikeustasoilla rauhaa ja edistystä rakastava hallitsija voi joutua puun ja kuoren väliin, kun vihamieliset naapurit parveilevat ympärillä alusta lähtien.

Tulehtuneet välit saattavat myös yllättää. Välit naapuriin saattavat olla auvoisat satojen vuosien ajan, mutta auta armias jos pääset edelle teknologiakisassa, niin naapurisopu on menetetty. Civilization: Call to Powerin tyylinen katsaus maiden suhteiden tilasta olisi hyödyllinen.

Kaiken kukkuraksi peli päättyy vuoteen 2100 oli tilanne mikä hyvänsä, vaikka pelaaja haluaisi vielä jatkaa. Vaikka Revolution on suunniteltu niin, että aika loppuu harvemmin kesken, niin tämä tuo silti peliin ikävää pakkohoputtamisen fiilistä.

Konsoleiden parasta

PlayStation 3- ja Xbox 360 –versioiden välillä ei ole mainittavia eroja. PS3:n hiljaisempi käyntiääni sopii paremmin rauhalliseen strategiointiin, mutta Xbox 360:lla on mukavaa metsästää saavutuksia. Kummallakin konsolilla voi pelata verkossa, joka sopii nopeatempoiselle Revolutionille kuin lätsä Leninille. Matsissa on aina viisi sivilisaatiota, mutta neljä ihmispelaajaa. Parempaa ja jouhevampaa moninpelicivistystä ei ole, mutta valitettavasti kaverin kanssa ei voi pelata samalla koneella.

Ulkoasultaan Civilization: Revolution on paras Civilization, jos leikkisä tyyli ei haittaa. Uusin civistäjämme ei ole vallankumous, mutta hyvin konsoleille räätälöity versio ikivihreästä sivilisaattorista. Revolution kaipaisi hieman lisää syvyyttä, mihin olisi voinut auttaa kunnon säätövara asetuksien suhteen ja ominaisuuksien vähempi karsiminen. Syvyydestä puheen ollen, vanha kunnon kaikenkattava opas Civilopedia on voimissaan ja sisältää jopa videomateriaalia.

Peli, jossa voi vakoojalla kaapata Karl Marxin Ateenasta, ei voi olla huono. Revolution tuo pinnalle Civilizationin parhaat palat ja kuuluisa yksi vuoro vielä -syndrooma on edelleen voimissaan.

 

Tekijä: Firaxis
Julkaisija: 2K Games
Testattu: PlayStation 3, Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Tulossa: Nintendo DS
Pelaajia: 2-4 verkkomoninpeli
Pelin kotisivu: http://www.civilizationrevolution.com/

 

Lisää aiheesta

Civilization III: Play the World (PC)

Civilization Revolution saa demon

Sid Meierin Colonizationista uusintapainos

Wiin Civilization hyllytettiin

Lue myös

Alone In The Dark (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Battlefield: Bad Company (360, PS3)

Beijing 2008 (360, PS3)

Spore Creature Creator (PC)

Wrath of the Lich King -ennakko: osa 2

XIII Century: Death or Glory (PC)

Muropaketin uusimmat