UUSIMMAT

Silence of the Sleep (PC)

12.03.2015 18:08 | Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Jesse Makkonen
Julkaisija: Jesse Makkonen
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, Dual Core 2,0 GHz -prosessori, 4 Gt muistia, 1 Gt näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 14,99 euroa (Steam http://store.steampowered.com/app/321870/)
Pelin kotisivu: http://www.silenceofthesleep.com
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Ehkä olette huomanneet, että Suomessa tehdään paljon pelejä. Välillä joku rohkelikko tuuppaisee ulos myös PC-pelin. Jesse Makkonen on yksi näistä ja melkoinen kaveri onkin, sillä herran Silence of the Sleep on näet alusta loppuun yhden ainoan miehen käsialaa.

Yhden miehen indietiimin mahdollisuudet ovat toki rajalliset, mikä näkyy Silencen reunoissa. Hienoisia särmiä löytää – mutta niin löytyy myös tiukkaa, selkeää näkemystä ja tuhtia kauhutunnelmaa.

Jesse kertoi pelin julkaisun yhteydessä näin:

”Olen vääntänyt itse graffat, musiikit, koodit yms. Veli on tosin autellut hurjana bugi-testaamisessa.”

”Diggaan todella paljon vanhoista Silent Hill -peleistä, varsinkin Silent Hill 2:sta. Sieltä on tullut paljon inspistä, kuten myös Twin Peaksistä, Hohdosta ja muista ikiklassikoista. Peli ei sinänsä ole puhtaasti kauhua, vaan siinä on paljon myös seikkailufiilistä. Kokonaisuudessa kauhu ja seikkailu jakaantuvat aika 50/50.”

Siinäpä sitä briiffiä. Ja aika hyvän käsityksen pelistä tästä saakin. Se on visuaalisesti tummasävyinen, outoutta ja pelkoa huokuva seikkailu, jossa pelaajan ohjastama Jacob Reeves herää itsemurhayrityksen jälkeen oudosta paikasta. Paikasta, jossa vaeltaa muitakin levottomia sieluja, joista kukin näkee paikan omalla tavallaan. Erilaisena.

Mutta levottomat sielut eivät ole ainoita paikan asukkeja. Vain harmittomimpia.

Teknisesti katsoen Silence on vanhanaikainen. Sitä pelataan lähinnä näppäimistöltä, WASDilla ja muutamalla komentonamiskalla. Päähenkilön liikkuminen ja animointi on hieman kömpelöä. Pelaajan on älyttävä kääntyä päin objekteja, ennen kuin niitä voi tutkia tai käyttää. Pelimaailman tutkiminen on edestakaista juoksemista ja jokaisen oven ja luukun ravistelua. Moneen paikkaan ei pääse – tai pääse sieltä pois – ennen kuin tajuaa kolauttaa jotain satunnaista esinettä, joka avaa taas uuden kulkureitin. Ja ehkä sulkee edellisen.

Samalla peli on tyylikäs, täynnä tunnelmaa. Pimeää, synkistelevää sellaista. Pimeyttä huokuvat käytävät ja hämmentävät maisemat kiehtovat silmää. Äänet alleviivaavat ahdistavaa tunnelmaa, ja kirkuvat kun jotain tapahtuu. Minimalistinen tarinankerronta ei väännä rautalankaa, vaan herättää kysymyksiä ja kummastuttaa, etenkin kun pelaaja yrittää ymmärtää erikoisten sivuhahmojen puheita ja tarkoitusta.

Silencen minimalistinen sekoitus yksinkertaista ongelmanratkontaa ja kauhuseikkailujen tunnelmaa toimii hyvin. Dialogivaihtoehdot ja erilaiset tavat vihollisista selviytymiseen tuovat sinänsä suoraviivaisen oloiseen seikkailuun lisäväriä, ja pakkohan tässä on nostaa hattua sille, että monessa vaiheessa pelaajan selviytyminen perustuu yksinomaan ääniin. Kuuntele tarkoin, vapise ja harkitse!

Äärimmäinen indiemäisyys tuo Silencelle ennen kaikkea positiivisia viboja. Seikkailu on yhden miehen projekti ja kaiken lisäksi Jessen ensimmäinen peli ikinä. Paikoittain sen näkee, eikä vain hyvällä tavalla. Paikoin seikkailun tasapaino on suoraan sanoen pielessä, etenkin kun seikkaileminen ja tutkiminen jää kierojen ongelmien ja satunnaisesti häiriköivien hirviöiden jalkoihin. Tällöin peli on huonoimmillaan.

Samalla Silence kuitenkin myös hyötyy siitä, ettei Jessellä ole ollut valmiita kaavoja, joiden mukaan peliä olisi tehty. Kaikki on tehty oman näkemyksen mukaan, mikä tekee seikkailusta ehdottoman omintakaisen, omaperäisen ja kiinnostavan kokemuksen. Ongelmineenkin perehtymisen arvoinen elämys.

 

 

Lisää aiheesta

Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition (PC)

Grim Fandango Remastered (Linux, Mac, PC, PS4, PSV)

Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D (3DS)

Life is Strange Episode 1: Chrysalis (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Lucius II (PC)

Persona Q: Shadow of the Labyrinth (3DS)

To Be or Not To Be (Mac, PC)

Muropaketin uusimmat