UUSIMMAT

Sims Medieval (Mac, PC)

09.05.2011 16:06 | Miikka Lehtonen

Tekijä: The Sims Studio
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Windows 7, Intel Core i5-750, 8 Gt keskusmuistia, Radeon HD5850
Saatavilla: Mac OS X, PC
Laitevaatimukset: Windows XP, 2,0 GHz prosessori, 1 Gt keskusmuistia, DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain 256 Mt muistilla.
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.ea.com/the-sims-medieval
Arvostelija: Miikka Lehtonen

The Sims –sarjan iloiset ja omaa kieltään mongertavat asukit ovat ehtineet jo jos monenlaisiin paikkoihin. Lähiöt, kauppakeskukset, yliopistot ja jopa autiot saaret ovat tulleet tutuiksi. Mutta kaikki Sims-pelit ovat pysyneet sitkeästi nykyajassa. Tähän asti.

The Sims: Medieval vaikuttaa paperilla kovin rohkealta peliltä, mutta totuus on vaisumpi. Siirretään sarja keskiaikaan ja … mitäs sitten? Tähän kysymykseen kehitystiimikään ei ole osannut vastata, sillä Sims on yhä Sims.

Ei silti, että minun varsinaisesti kävisi kehitystiimiä kauheasti kateeksi. Olen kohtalaisen varma, että jo alkumetreiltä saakka niskassa on ollut mahtikäsky olla muuttamatta peliä niin paljon, etteivät Simsien ystävät enää tuntisi oloaan kotoisaksi.

Eikä vanhan kertauksessa toki sinänsä ole mitään väärää. Ongelma tuleekin mukaan kuvioihin siinä, että The Sims: Medieval on koko ajan hyvien ideoiden ja hienojen uudistusten kynnyksellä, mutta ei milloinkaan uskalla ottaa sitä viimeistä askelta eteenpäin. Niin se tuntuukin lähinnä menetyltä mahdollisuudelta.

Tervetuloa Pallilaan

 Jo alkumetreiltä saakka käy selväksi, että Sims on yhä Sims. Peli kun alkaa sillä, että pelaaja tekee omalle fantasiamaalleen hallitsijan, jolle Sims-tyyliin luodaan ulkoasun ohella persoonallisuus. Tällä kertaa tosin niin, että hahmolle valitaan hyviä ja huonoja piirteitä. Oma kuninkaani oli urhea ja sankarillinen juoppo, joka kertoi mielellään huonoja vitsejä.

Sitten alkaa arki, sillä muutaman kämäisen Simin asuttama fantasiamaa ei pyöritä itse itseään. Alkupään tehtävissä keräillään puuta metsistä, opetellaan miekkailemaan ja tutustutaan oikeuden rattaiden pyörimiseen.

Kaikki tämä kuulostaa paperilla hauskalta, mutta käytännössä se on tuttua Sims-puuhastelua. Miekkailut ja häpeäpaaluun kiinnittämiset ovat toimintoja siinä missä vastaantulijan kutittelu ja halailukin. Mukana ei ole siis tältä osin mitään uutta pelattavuutta, joskin toki nämäkin uudet mahdollisuudet piristänevät jonkun päivää.

On harmi, että tämän perus-simeilyn päälle liimattu valtakunnan hallitseminen on jäänyt myös torsoksi. Periaatteessa pelaajan pitäisi säätää valtakuntaansa lakeja ja ylläpitää suhteita naapurimaiden kanssa, mutta nekin osat pelistä tuntuvat vain Sims 3:n perusjutuilta uusilla grafiikoilla ja nimillä varustettuna.

Ja toki mukana ovat myös kaikki muut perusjutut: omaan linnaansa voi ostella erilaisia esineitä, jotka toimivat prikulleen kuin esineet ennenkin Simsissä.

Peli etenee vähän samaan tyyliin kuin The Sims Stories aikanaan. Vähän väliä peli vaihtaa perspektiiviä: kun valtakuntaan kaivataan urhea ritari, pelaaja saa itse luoda sellaisen ja sitten pelata sillä hetken aikaa. Sitten tarvitaan vakooja, velho ja niin edelleen.

Tältä pohjalta olisi voinut rakentaa vaikka mitä hauskaa ja ihmeellistä, mutta lopulta hahmo toisensa jälkeen on vain tuttua touhua, eikä ainakaan minun peli-intoni siitä juuri kasvanut, että kruunun sijaan päässä oli piippalakki ja puiden sijaan kerättiin rupisammakoita.

Jotain uuttakin silti. Fantasiamaassa kun ollaan, peli sisältää erilaisia tehtäviä. Eräässä alkupään tehtävässä pitäisi värvätä maan alla asuva jättirapu avustamaan pelaajan valtakuntaa. Rapu esittää kolme kryptistä vaatimusta, jotka pelaajan pitäisi tulkita. Mitä rapu tarkoitti osoittaessaan jalkojaan? Haluaako se housut vai haastaa pelaajan juoksukilpailuun? Tee valintasi ja suorita sitten siitä seuraava tehtävä, eli vaikka kerää ainekset housujen tekoon ja opettele ompelemaan ne.

Tuttua ja turvallista

On syytä korostaa, että mikään ylläolevasta ei sinänsä ole automaattisesti huono juttu. The Sims 3 oli suosittu peli ihan hyvästä syystä ja jos haluat lisää samaa, The Sims Medieval todennäköisesti on juuri oikeaa lääkettä vaivoihisi. Uusia maisemia, uusia esineitä ja jos nyt ei varsinaisesti mitään hirvittävän uutta pelillisesti, niin ainakin ne tutut kuviot on pakattu uusiin kääreisiin.

Toivoin silti kovasti, että The Sims Medieval sisältäisi muutakin kuin tuttua simeilyä uusilla grafiikoilla ja parilla jipolla varustettuna. Jos ajattelet itse samalla tavalla, odottanet pelin päätymistä alennuskoriin.

 

Lisää aiheesta

Sims 2: Matkoilla (PC) 

Sims 3 (DS)

Sims 3 (Mac, PC)

The Sims: Selviytymistarinat (PC)

Lue myös

Fantastic Pets (Xbox 360)

Pokemon White (DS)

Shift 2 Unleashed (PC, PS3, Xbox 360)

Tomb Raider Trilogy (PS3)

 

Muropaketin uusimmat