UUSIMMAT

Sir, You Are Being Hunted (Linux, Mac, PC)

09.07.2014 17:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Big Robot
Julkaisija: Big Robot (GOG.com, Steam)
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows 7 tai uudempi, 1,6 GHz prosessori, 2 Gt muistia, 500 Mt levytilaa, DirectX 9.0-yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, GOG.com (19,99$), Steam (19,99€)
Pelin kotisivu: http://www.big-robot.com/tag/sir-you-are-being-hunted/
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Selviytymis- ja kauhupelejä ei ole ihan viittätoista tusinaan, mutta aika riittoisasti kuitenkin. Paitsi jos kaikennäköiset zombieseikkailut, State of Decayt ja DayZit lasketaan vielä yhtälöön. Sitten alkaakin jo ahdistaa. Onneksi aina välillä soppaa hämmennetään omannäköisellä tulkinnalla selviytymisseikkailuista.

Sir, You Are Being Hunted on Kickstarter-rahoituksen turvin viimeistelty indie-selviytymisseikkailu, joka rakentaa maailmansa ihastuttavan peribrittiläisillä teemoilla. Lopputulos on tietyllä tavalla tahallisen pitkäpiinainen, hidastempoinen ja tunnelmallinen matka autioilla syrjäseuduilla, jossa pelaaja on oudon metsästysretken kohteena.

Seikkailun virallinen tarina kertoo lyhykäisesti vain, että tieteellinen koe meni pieleen. Pelaaja putosi outoon saaristoon, jossa hänen täytyy etsiä parikymmentä sinne tänne lennähtänyttä koneenosaa ja tuoda ne myyttisten kivipatsaiden luo. Vasta sitten ulottuvuusportit aukeavat ja pääset kotiin.

Hommassa on kuitenkin mutka matkassa, kuinkas muuten. Kaikki saariston ihmisasukkaat on metsästetty hengiltä. Maailmassa liikkuvat brittiläiset herrasmiesrobotit ja muut mekaaniset outoudet, jotka partioivat ympäriinsä – ja metsästävät ilomielin myös sinua. Seikkaile, kerää ja selviydy.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Sir on rakennettu kovin kierosti. Quick saveja ei tunneta, vaan pelaaja voi tallentaa vain muutamassa harvassa paikassa. Aseita ei juurikaan löydy ja jos löytyy, niin tuliaseiden ammukset ovat aina niukassa. Kirves on toki kätevä, mutta silloin ollaan jo turhan lähellä robotteja. Jotka liikkuvat yleensä laumoissa. Nälkäkin tulee nopeasti ja ruokavarojen etsintä on koko ajan päällimmäisenä mielessä. Onneksi hylätyistä taloista löytää usein ainakin jotain, joskin mädäntynyt rotanraato tai homeinen leipä ei juuri kupua täytä. Noh, välillä käy tuuri. Tai sitten onnistuu metsästämään jotain, jonka voi paistaa nuotiolla. Toivottavasti robotit vain eivät huomaa nuotion savua tai liekkejä.

Seikkailu onkin teemoiltaan tuttua. Viimeistään DayZin huippusuosion  myötä rajoittuneiden resurssien etsiminen ja metsästäminen sekä muiden pelimaailman hahmojen välttely varmasti tuttua monen monille pelaajille, samoin tietty armottomuus. Yksi elämä ja siinä se. Sir kuitenkin tuo nämä elementit yksinpeliin ja rakentaa niistä aivan omantunnelmaisensa seikkailun kärsivällisille pelaajille. Kärsivällisille siksi, ettei  tässä ajella autoilla paikasta toiseen tai warppailla. Ehei. Matka taittuu apostolinkyydillä ja sehän tietenkin kestää aikansa.

Muutenkin pelimekaniikka on sopivan suoraviivaista ja selkeää. Pelissä ei craftailla ja vaikka taisteleminen on mahdollista, ei sitä voi suositella. Pääpaino onkin ympäristön tarkkailulla, kulkureittien suunnittelulla, varovaisella hylättyjen talojen nuohoamisella ja kehnoimmillaan pakenemisessa. Robotit kun ovat sitkeitä pirulaisia, joskin onneksi perusheebot ovat niin hitaita, että niiltä pääsee pakoonkin. Vaan mitäs kun perässä on robokoiria tai robo-ilmalaiva saa sinut valonheittimeensä? Silloin ollaan jo pahemmassa jamassa.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Selviytymisseikkailun ja etsinnän lomassa kuitenkin nautitaan ennen kaikkea tunnelmasta. Juuri tunnelma on se, minkä takia Sir toimii. Harvasanainen kertoja on kuin aito brittiläinen hovimestari, joka opastaa pelaajaa äärimmäisen huolellisella yläluokkaisella korostuksella . Viktoriaanisen Britannian syrjäseudut ja autiot pikkukylät huokuvat steampunk-tunnelmaa, joka tuo mieleen myös Sherlock Holmesin Baskervillen koiran synkät nummet. Vaikka matkailu nummilla ei olekaan visuaalisesti häikäisevää, niin taustalla on koko ajan hienoisen kohtalokas, painostava fiilis ja pelko kutittaa perseessä. Kun jostain kaukaa kuuluu robottien pulinaa, niin kiikari tempautuu väkisinkin käteen ja pelaaja skannaa horisonttia yrittäen miettiä turvallista kulkureittiä. Pystytkö kiertämään metsästäjät vai vartioivatko ne paikkaa, jonne sinun täytyisi aivan ehdottomasti päästä? Hylätyn ja hiljaisen maailman keskellä yhtäkkiä kajahtava kiväärinlaukaus, kun robotit saavat pelaajan tähtäimeensä, aiheuttaa joka kerta sätkyn.

Vaikka Sir ei olekaan kauhupeli, niin se onnistuu rakentamaan hienoisia pelkotiloja ja pitämään pelaajan varpaillaan. Pelimaailman armottomuutta ja seikkailun haastavuutta alleviivaa myös rajallinen  inventaariotila, joka täyttyy hetkessä työkaluista, ruuasta ja tarvikkeista. Mitä löydöksistä otetaan mukaan, mille voisi olla vielä käyttöä? Mitä on pudotettava pois, kun löytynyt koneenpala ei mahdukaan reppuun?

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Päätöksiä, päätöksiä, pelkoa ja steampunk-pakenemista. Siitä on Sir, You Are Being Hunted Tehty. Ja hyvin onkin. Lopputulos on viehättävän omaperäinen, toimiva ja kiinnostava selviytymismatkailu, jonka parissa viihtyy hyvin oman aikansa. Tuskin kuukausikaupalla, koska peli on kuitenkin pieni ja kompakti indieluomus. Mutta jos sen hidastempoinen matkanteko puraisee omaa peliselkäydintä, niin ainakin jokainen seikkailu on varmasti omanlaisensa – pelimaailma näet luodaan uusiksi joka kerta pelaajan ohjeiden mukaan.

 

Lisää aiheesta

Betrayer (PC)

Nether-ennakko (PC)

Outlast (PC, PS4)

Rain (PS3)

State of Decay (Xbox 360)

The Walking Dead Season 2 Episode 2: A House Divided (iOS, Mac, PC, PS3, Xbox 360)