Uusimmat

Skate 3 (PS3, Xbox 360)

25.10.2010 16:03 Petteri Kaakinen

Tekijä: EA Black Box
Julkaisija: EA
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-6 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://skate.ea.com
Petteri Kaakinen

 

EA vei Neversoftin skeittipelikuninkuuden kertarysäyksellä muutama vuosi sitten. Tony Hawk -sarja oli junnannut jo vuosia paikoillaan eikä parannusta ollut luvassa. Tähän saumaan iski täysin uudenlaisen ja ennen kaikkea realistisemman skeittipelikokemuksen tarjoava Skate.

Nyt on luvassa jo sarjan kolmas osa, joka alkaa sekin jo osoittaa pieniä uudistumisen tarpeen merkkejä, vaikka se tarjoaa edelleen laadukasta viihdettä skeittipelien faneille.

Pieniä askelia eteenpäin

Ensimmäinen Skate toi skeittipelit uudelle konsolisukupolvelle tavalla, johon Tony Hawk -pelit eivät pystyneet. Skate 3 jatkaa peruspelattavuudeltaan pitkälti samalla linjalla. Olliet, nolliet, kickflipit sun muut tehdään edelleen oikeaa tattia oikealla tavalla liikuttelemalla ja erilaiset grabit onnistuvat olkanäppäimillä.

Temppuilu vaatii aluksi opettelua ja se on suhteellisen realistisista fysiikoista sekä omaperäisistä kontrolleista johtuen vaativampi kuin pelkkiin nappien paineluun perustuvat temppusysteemit. EA on tästä syystä lisännyt peliin vaikeustasot. Helpoimmalla tasolla Skate 3 on lähempänä Tony Hawkien arcademaista tulkintaa skeittauksesta. Vaikeimmalla tasolla kaikki avut ja helpotukset otetaan pois. Pelissä on vihdoin myös mahdollisuus siirtää kameraa hieman kauemmas hahmosta, jolloin ympärilleen näkee paremmin. Molemmat ovat suhteellisen pieniä muutoksia, mutta hyviä sellaisia.

Yksinpeli on sitä samaa tuttua kauraa kuin aikaisemmissa osissa hieman eri vaatteisiin puettuna. Tällä kertaa pelaaja ei keskity vain yhden hahmon nostamiseen huipulle, vaan tavoitteena on pistää pystyyn oma skeittifirma, jonka leivissä on useita skeittareita, jotka hankkivat tiimille mainetta ja mammonaa. Tämä hoituu tehtäviä tekemällä. Niissä pitää esimerkiksi suorittaa jokin vaadittu temppu tietyssä pisteessä ja kisata nopeudesta. Tämän suhteen Skate 3 ei tarjoa juurikaan mitään uutta, mikä on harmi, sillä uusia tehtävätyyppejä olisi nähnyt mielellään enemmän.

Skate 3:en ei ole vain lisätty asioita, vaan joitain on myös poistettu. Huonoa muutosta edustaa Party Playn poistaminen. Enää ei ole mahdollista pelata tiettyjä moninpelimuotoja samalla konsolilla, mikä on vähintäänkin outo ratkaisu. Poistot eivät ole onneksi vieneet peliä vain huonoon suuntaan. Skate 3:n kaupunki on myönteisempi skeittaamiselle, joten enää ei tarvitse pelätä ja ärsyyntyä siitä, että vartijat lähtisivät perään, vaan skeittaaminen on turvallista kaikkialla. Kaupunki on muutenkin miellyttävämpi silmälle eikä niin ankea paikka kuin Skate 2:n vastaava.

Pelistä löytyy yksi todella ärsyttävä piirre: jalankulkijat ja muut skeittaajat. Skeittaaminen on itsessään aivan yhtä hyvin toteutettu kuin aikaisemminkin ja siten erittäin hauskaa puuhaa, kunhan kontrollit iskostuvat taas tauon jälkeen selkärankaan. Jalankulkijat aiheuttavat kuitenkin täysin turhaa turhautumista olemalla väärään aikaan väärässä paikassa. Tämä ei häiritsisi muuten, mutta tiettyjen tehtävien suoritus menee kertalaakista uusiksi, kun näkymättömissä portaiden juurilla ollut kävelijä aiheuttaa kaatumisen. Lienee sanomattakin selvää kuinka punaiseksi näköpiiri muuttuu, kun muuten täydellisesti edennyt kisa menee piloille loppupuolella täysin itsestään riippumattomista syistä.

Ryhmässä on voimaa

Skate 3:n ehkä suurin ero aikaisempiin peleihin on sen nettipainotteisuus. EA yrittää luoda Skate 3:ssa nettikommuunin, jossa pelaajat jakavat kokemuksensa ja tuottamansa sisällön. Moninpeli on parhaimmillaan, jos perustaa kavereiden kanssa oman skeittitiimin, jonka kanssa kahlaa pelin tarjoamien coop-tehtäviä läpi. Oman tiimin kanssa on myös mahdollista kilpailla toisia ryhmiä vastaan. Harmittavasti Skate 3:n nettipelissä on turhan paljon ongelmia lagin kanssa, mikä pilaa liiankin usein pelinautinnon.

Tiimipelaamisen lisäksi Skate 3:ssa voi luoda monenlaisia asioita ja jakaa niitä sitten netissä. Skeittareitaan voi esimerkiksi pukea itse suunnittelemillaan paidoilla ja hienoimmat suoritukset taltioida kuvin ja videoin. Lahjattomat voivat hakea netistä silmää miellyttäviä tuotteita, joita lahjakkaammat yksilöt ovat luoneet.

Yksi tärkeimmistä lisäyksistä on omien skeittipuistojen suunnittelu. Peli tarjoaa monipuolisesti erilaista tavaraa ja ramppia, jota käyttää oman hallinsa täyttämiseen. Nekin voi halutessaan jakaa netissä tai vuorostaan hakea itselleen uutta pelattavaa. Luominen ei rajoitu täysin skeittihalleihin, vaan pelaaja voi lisätä asioita maailmaan helppokäyttöisen valikon kautta. Näillä voi parannella jo olemassa olevia spotteja, mikä on ihan toimiva idea.

Värikästä mutta tuttua

Black Box on päättänyt lisätä hieman väriä maailmaan, mikä tekee Skate 3:sta miellyttävän katsella. Se ei ole teknisesti aivan parhaasta päästä, mutta hyvän tyylin ansiosta se näyttää silti erittäin hyvältä. Skeittaajien liikkeet on tehty pääsääntöisesti hyvin. Juokseminen näyttää edelleen hieman tönköltä, mutta itse skeittaamiseen animointeihin on nähty enemmän vaivaa.

Skate 3 ei tarjoa mitään järisyttäviä uudistuksia pelattavuuteen. Tästä nauttii ehkä eniten, jos aikaisemmat Skate-pelit ovat jääneet välistä. Jos ne on kaluttu läpi tylsistymiseen asti, Skate 3:n voi huomata olevan turhan samanlainen edeltäjiensä kanssa, vaikka se tarjoaakin nautittavaa skeittiviihdettä.

 

Lue myös

Alan Wake: The Writer DLC (Xbox 360)

Blade Kitten (PC, PS3, Xbox 360)

Comic Jumper (Xbox 360)

Dead Rising 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Dead Space: Ignition (PS3, Xbox 360)

Deathspank: Thongs of Virtue (PS3, Xbox 360)

Disciples III: Renaissance (PC)

Medal of Honor (PC, PS3, Xbox 360)