Skulls of the Shogun (PC, WP, Xbox 360)

19.07.2013 16:03 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: 17-BIT
Julkaisija: Microsoft Studios
Testattu: Xbox 360
Laitevaatimukset: PC Windows XP SP3/7/Vista/8, 2 GHz prosessori, 1 Gt muistia, 256Mt näytönohjain
Saatavilla: Windows Phone, Xbox 360
Tulossa: PC
Pelaajia: 1, 2-5 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 800 MS-pistettä
Pelin kotisivu: http://www.skullsoftheshogun.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Muinaisen Japanin samuraikultissa kuolema nähtiin kunniallisena ja häpeästä vapauttavana tapahtumana. 17-BIT:in strategiapelissä kunniakkaiden urhojen kuolemanjälkeinen elämä on kuitenkin jotain aivan muuta kuin amaterasujen ja geishojen kanssa kukkaiskedolla tanssimista. Olisi vissiin kannattanut valita uskonto paremmin.

Pelaajan alter egona toimii kenraali Akamoto, pääasiassa urotöistään ja viiksistään tunnettu samuraikenraali. Onnettoman elämän päättymiseen johtaneen tapahtumaketjun jälkeen kenraali on kuitenkin valmis lunastamaan paikkansa tuonpuoleisessa. Paikan päällä kuitenkin paljastuu, että Akamotoa teeskentelevä huijari on pistänyt tuonpuoleisen sekaisin, ja luonnollisesti ongelma voidaan ratkaista ainoastaan väkivalloin.

Kenraali Akamoton kostoreissu toteutetaan vuoropohjaisen strategian keinoin. Mistään Total War: Shogunista ei kuitenkaan ole kyse. Peli keskittyy pelkästään taistelukentille, ja taisteluiden mittakaava on lievästi sanottuna pienimuotoinen.

Varsinaisia yksiköitä on kolmea perustyyppiä: jousimiehet ovat vahvoja mutta heiveröisiä, jalkaväki hidastamutta kestävää, ja ratsuväki luonnollisesti liikkuu. Todellisuus ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen, ja Skulls of the Shogunin taktiset ulottuvuudet jaksavat yllättää kerta toisensa jälkeen.

Perusyksiköiden lisäksi tarjolla on myös jättimäisiä demoneja ja eläinhahmoista voimansa ammentavia munkkeja. Myös kenraali Akamoto on komennettava yksikkö, ja tämän kuolema päättää pelin saman tien. Joukkotyyppivalikoima on silti suhteellisen suppea, mutta tämän ei kannata antaa häiritä.

Vaikeita valintoja

Taktikointi lähtee pienistä asioista. Tärkein pointti on ehkä se, että käytössä olevien joukkojen määrästä huolimatta vain viittä yksikköä voi liikuttaa vuoroa kohden. Vastoin vallitsevia trendejä Skulls of the Shogunin luupääsamurait eivät kerää kokemusta, vaan yksiköt kehittyvät syömällä kaatuneiden pääkalloja. Voisi jopa puhua kallobalismista, jonka paheksuttavuutta korostaa vielä se, että evääksi kelpaavat myös omien joukkojen ruumiit.

Kaatuneiden pääkalloja popsimalla yksiköt parantuvat, näiden maksimiterveys kasvaa ja kolmen syödyn pääkallon jälkeen ne popsinut yksikkö muuttuu jättimäiseksi demoniksi, jolla on kaksi hyökkäystä per vuoro. Todellisuus ei tietenkään ole näin yksinkertaista: kesken taistelun suoritettu kallonsyönti syö samalla toimintavuoron, jonka olisi voinut myös käyttää hyökkäykseen. Yhdistettynä rajalliseen siirtomäärään tämä merkitsee sitä, että pelaajalla on edessään vaikeita valintoja.

Yllä mainitut esimerkit ovat vain pintaraapaisu Skulls of the Shogunin maailmaan. Riemukkaan, älyllisesti haastavan taktikoinnin lisäksi sitä on myös hauska pelata. Kenraali Akamaton kostoreissu tarjoaa paitsi sopivasti kieli poskessa muinaisesta japanilaisesta kulttuurista ammentavaa huumoria, myös persoonallista taidetta ja laadukasta animaatiota.

Pelin huumorin ja letkeän ulkoasun ei kuitenkaan kannata antaa häiritä: Skulls of the Shogun vaatii toisinaan pelaajaltaan melko paljon, ja se jakeleekin äkkikuolemia varsin surutta. Kampanjassa meininkiä helpottaa kuitenkin se, että ruudun tyhjentämisen jälkeen siellä lojuvat pääkallot voi popsia suihinsa kaikessa rauhassa, ja seuraavaan taistoon voi suunnata toivottavasti yhden tai opa kahden demonin avustuksella.

Uudelleenyrittäminen tulee silti tutuksi, mutta yleensä mokista saa syyttää rehellisesti itseään. Kaikeksi onneksi peli tallentaa itsensä suhteellisen usein, mutta aivan täysin selkeää logiikkaa kesken taistelun tapahtuvissa automaattitallennuksissa ei tunnu olevan. Välillä esimerkiksi tehtävänvalintaruutuun lopetettu peli jatkuu seuraavalla pelikerralla edellisen kartan loppumetreiltä, joskin aina tilanteessa jossa voitto oli siirron tai kahden päässä.

Varsinkaan Xbox 360:lla ei hyviä strategiapelejä ole liian kanssa, ja laajemmassakin valikoimassa Skulls of the Shogun olisi sekä tarinansa että tarjoamiensa taktisten ulottuvuuksien ansiosta tervetullut ilmestys. Konsoliympäristön lisäksi peli on saatavissa Windowsille, samoin kuin käyttöjärjestelmää hyödyntäville mobiililaitteille. Virallinen PC-julkaisu tapahtuu vasta kuun lopussa, mutta peliä pääsee jo nyt pelaamaan ostamalla sen Steamissa.

 

Toinen mielipide

Jos Xboxilla – ja konsoleilla yleensä – ei jotain peligenreä usein nähdä niin strategiaa. Ja onhan siihen syynsä: usein strategiapelit ainakin mielletään sen verran kuiviksi ja puiseviksi teoksiksi, ettei monikaan usko niistä kiinnostuvansa. Harhaluulohan tämä usein on, sillä kyllä maailmasta hauskoja ja helposti lähestyttäviä strategioitakin löytyy ja nyt löytyy yksi lisää: Skulls of the Shogun.

Itse tykästyin peliin heti kättelyssä. Hauskat ja hyvin animoidut pelihahmot sekä hauska tarina kuolemansa jälkeen jonottamaan kyllästyneestä samurailordista tempaisevat ykkösellä mukaan ja peittävät hyvin sen, että niiden alta löytyy yllättävän pätevä strategiapeli.

Laaja yksikkövalikoima, sekä pino hyviä ideoita, kuten mahdollisuus muodostaa yksiköistään suojamuureja, jotka sitten häiritsevät vihollisen pelaamista monilla tavoilla, tekevät Skulls of the Shogunista mukavan syvällisen pelikokemuksen.

Suurin valituksen aiheeni on tekoäly, joka on ikävän konemainen. Siitä saa kyllä hyvän vastuksen, mutta tekoälyjen perustyyliin sitä on turha yrittää harhautella tai vedättää: se pelaa kylmän tehokkaasti omaa, optimaalista peliään. Kaveria vastaan pelaamalla saaneekin monipuolisemman ja palkitsevamman pelikokemuksen, mutta koskapa ei?

Hyvä peli, jolla on paikkansa strategian ystävien tai ajattelusta pitävien pelihyllyssä!

Miikka Lehtonen

 

Lue myös

Civilization V: Brave New World (Mac, PC)

Leisure Suit Larry in the Land of Lounge Lizards Reloaded (Android, iOS, Linux, Mac, PC)

MotoGP 13 (PC, PS3, PSV, Xbox 360)

Panzer Corps: Allied Corps (PC)

Project X Zone (3DS)

State of Decay (Xbox 360)

Testament of Sherlock Holmes (PC, PS3, Xbox 360)