UUSIMMAT

Skydive: Proximity Flight (PS3, Xbox 360)

18.12.2013 18:30 | Miika J.K. Halmela

Tekijä: Gaijin Entertainment
Julkaisija: Gaijin Entertainment
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: Playstation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 19,99 euroa, tukee myös Kinect- ja Move-ohjaimia
Pelin kotisivu: http://www.skydivegame.com/en/game/
Arvostelija: Miika J.K. Halmela

Laskuvarjoharrastus mielletään hurjapäiden touhuksi, mutta kiinteiltä alustoilta suoritettava BASE-hyppääminen adrenaliininarkkareita vasta viehättääkin. Kun vuorenjyrkänteeltä loikataan värikkäässä liitopuvussa ja nautitaan vapaapudotuksen annista sekä ilmavirroilla leikittelystä, on kokemus aivan varmasti vertaansa vailla. Laji on eräs maailman vaarallisimmista, eivätkä harrastajien jopa kuolemaan johtaneet tapaturmat ole tavattomia. Kaltaisteni jänishousujen onneksi BASE-loikkimista voi nyt harrastaa turvallisesti myös olohuoneen sohvalla.

Venäläisen Gaijin Entertainmentin(X-Blades, IL-2 Sturmovik: Birds of Prey) Skydive: Proximity Flightinidea on yksinkertainen: yhdistetään samaan pakettiin simppeli BASE-simulaatio ja Angry Birds. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pääkampanjan jokaisessa kentässä on jokin perustavoite, esimerkiksi tietyn pistemäärän kerääminen tai renkaiden läpi liitäminen. Sitten on pari lisätavoitetta, kuten vaikkapa tietyn aikarajan alittaminen. Näiden perusteella maalissa jaetaan yhdestä kolmeen tähteä eikä seuraavaan kenttään ole asiaa, kunnes vähintään yksi stara on plakkarissa. Kampanjan ohella pelaaja voi mitellä myös neljän hyppääjän rallissa tai tehdä vapaaloikkia säädeltävin keli- ja lokaatio-olosuhtein.

Jokaisen kentän alussa saa valita mieleisensä sankarin neljäntoista eri vaihtoehdon joukosta, joista jokaisella on oma, yksilöllinen ulkonäkönsä – mainittakoon tässä vaikkapa liito-oravan ja kreivi Draculan asuihin sonnustautuneet kaverit. Habituksen ohella myös hahmojen kyvyissä on pieniä eroja muun muassa nopeudessa, ohjattavuudessa ja painossa. Käytännössä hyppääjät tuntuvat silti jakautuvan kahteen eri leiriin: vähemmän ja enemmän kankeisiin. 

Ohjaus on toteutettu teoriassa hauskasti, sillä hurjapäitä liikutellaan Dualshock 3:n liikkeentunnistusta hyödyntäen. Kapulaa alaspäin keikauttamalla sukelletaan hurjaan syöksyyn pää edellä ja taaksepäin kääntämällä asento vaihtuu rauhallisempaan liitelyyn. Vasemmalle ja oikealle käännytään ohjainta sivuttain kallistelemalla. Silloin tällöin peli tuntuu tulkitsevan ohjaimen heiluttelut väärin, jolloin tutustutaan peruskallioon. Auts!

Toisaalta vuorenseinämän lähellä liitäminen on välillä jopa suositeltavaa, sillä vaarallisista otteista palkitaan mojovin lisäpistein.  Toinen tapa hankkia ekstrapojoja on pitää X-nappia pohjassa ja kallistella samanaikaisesti ohjainta. Näin tehdään erilaisia temppuja pudotuksen aikana, esimerkiksi kuperkeikkoja etu- ja takaperin. Kaikkia kenttiä ei silti voiteta isoilla pisteillä, vaan vaikeammissa haasteissa on tarkoitus esimerkiksi tehdä tietty määrä erilaisia temppuja putkeen tai liidellä yhdeksän kilometriä yhtä soittoa – kuulostaa ehkä helpolta, mutta kun ei ole.

Graafisesti Skydive näyttää varsin hyvältä. Immersiota lisäävät autenttiset lokaatiot, joita on mallinnettu esimerkiksi lumisista Alpeista paahtavaan Grand Canyoniin ja Vietnamin trooppiseen Halong Bayhin. Vähäinen äänipuoli on kunnossa, hyppyjen aikana tuuli suhisee korvissa mukavasti. Miinusta tulee taustalla pauhaavasta rock-renkutuksesta, joka käy vanhaksi jo ennen ensimmäistä hypyn päättymistä. Onneksi musiikit pystyy hiljentämään valikosta, sillä saman kappaleen toistuminen uudelleen ja uudelleen söisi peli-ilon äkkiä.

Pienistä ohjausongelmistaan huolimatta Skydive: Proximity Flighton hauskaa ajankulua. Parhaimmillaan se on pieninä annoksina tai kaveriporukan kanssa väännettävänä bileviihteenä, vaikka varsinaista moninpeliä ei löydykään. Kuten Angry Birds jo aikoinaan opetti, on kolmen tähden metsästäminen yllättävän addiktoivaa puuhaa. En kuitenkaan ole täysin varma siitä, riittääkö tämä sinänsä kevyt sisältö oikeuttamaan Skydivelle parinkymmenen euron hintalapun digijakelussa olevana pikkupelinä.

 

Lisää aiheesta

Baldur’s Gate II Enhanced Edition (Mac, PC)

Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD (PS3, Xbox 360)

Deus Ex: Human Revolution Director’s Cut (Wii U)

Edna & Harvey: The Breakout (PC)

Legend of Zelda: A Link Between Worlds (3DS)

Oceanhorn (iOS)

Pac-Man Championship Edition DX+ (PC)

 

Muropaketin uusimmat