Sleeping Dogs Definitive Edition (PS4, Xbox One)

30.10.2014 15:15 Miikka Lehtonen

Tekijä: United Front Games
Julkaisija: Square Enix
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One (huom: uudelleenjulkaistiin myös PC, PS3 ja Xbox 360)
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://eu.square-enix.com/en/games/sleeping-dogs
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Sleeping Dogs oli pari vuotta sitten todella iloinen yllätys. Hauskaa ja toimivaa taistelua sekä valtavasti sisältöä tarjoillut open world –rällästys yllätti monet. Vielä enemmän ainakin itse yllätyin, kun pelin julkaisija ilmoitti heittävänsä sen uudelleen jakeluun, nyt uuden sukupolven konsoleille.

Kaikki alkuperäisen pelin sisältö, kaikki DLC:t ja tuttu meininki. Vieläkö näillä eväillä pärjää?

Sleeping Dogs oli todellakin pari vuotta sitten aika muikea tapaus. Puskista yllättäneessä open world –pelissä riitti tuoreita ideoita, kuten se, että kerrankin pelaaja ei ollut sosiopaattinen tappaja, vaan poliisi. Hänen piti oikeasti yrittää noudattaa lakia, sillä sen rikkomisesta sakotettiin.

Koska peli sijoittui Hong Kongiin, jossa aseet ovat aika paljon harvinaisempia kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Sleeping Dogs keskittyi myös enimmäkseen lähitaisteluun. Se tapahtui Batman-pelien meiningillä ja olikin pahuksen hauskaa.

Sleeping Dogs sai myös vinon pinon DLC:tä. Erilaisten asuste- ja tarvikepakettien ohella peliin julkaistiin parikin tarinanjatketta, jotka lähtivät rohkeasti omille sivupoluilleen. Ensimmäisessä päähenkilö heitettiin keskelle suurta itsepuolustuslajien turnausta, toisessa taas elävät kuolleet nousivat B-elokuvien hengessä haudastaan riehumaan Hong Kongin kaduille. Jos joskus halusit pätkiä pataan kiinalaisia, hyppeleviä vampyyreitä, tässä oli tilaisuutesi.

Ja nyt Sleeping Dogs siis tulee taas. En puutu nyt pelilliseen sisältöön hirveästi, sillä Eric käsitteli sen jo pari vuotta sitten omassa arvostelussaan, eikä se puoli mihinkään ole muuttunut: nyt sen kaiken vain saa yksissä kansissa. Sisältönsä puolesta Sleeping Dogs on yhä kiinnostava ja mukavasti massasta erottuva tapaus, sillä se yhdistelee huumoria, toimivaa tehtäväsuunnittelua ja peliksi ihan OK-tason kirjoitusta.

Mutta entä itse next gen –käännös?

Kromia pintaan ja takaisin uuniin

Sleeping Dogs: Definitive Editionin merkittävin uudistus on tietenkin se, että se julkaistiin uusille alustoille. Aiemmin peli nähtiin PlayStation 3:lla, PC:llä ja Xbox 360:llä. Niillä, varsinkin PC:llä, jolla se näyttikin aikaisekseen hyvältä. Ja näyttää muuten yhä: pelailin sattumalta PC-versiota pari kuukautta sitten ja ilmaisen HD-tekstuuripaketin avulla pelistä saa hämmentävän nätin näköisen.

Ja tätä toki odotettiin myös next gen –konsoliväännökseltä. Ikäväkseni joudun toteamaan, että Sleeping Dogsin uusintapainos on hieman väliinputoaja. Resoluutio on noussut 1080p:hen ja kuvien kautta tarkasteltuna peli näyttää ihan kohtalaiselta. Tekstuurit voisivat olla tarkemmat, mutta kaikkea ei voi saada. Liikkeeseen lähtiessä hymy kuitenkin hyytyy hieman, sillä ruudunpäivitysnopeus ei ole kauhean vikkelä.

Kehitystiimi itse ilmoitti, että he ottivat tähtäimeen 30 FPS:n lukeman, johon peli pääseekin, ainakin useimmiten. Välillä, kun tilanne on kunnolla päällä, tunnutaan kuitenkin jäävän aika kauas siitä. Tämä on vähän huonompi homma peliltä, jota PC:t pyörittivät vakaasti 60 FPS:n vauhdilla ja 1080p-resoluutiolla jo pari vuotta sitten.

Valitettavasti aika on muutenkin hieman ajanut Sleeping Dogsin ohi visuaalisesta puolesta puhuttaessa. Jotkin hahmoanimaatiot näyttävät vähän tönköiltä ja kasvoanimaatiossakin on menty sittemmin aika paljon eteenpäin. Näihin puoliin ei tietenkään ole puututtu, vaan kyse on ainoastaan resoluution nostamisesta ja lisäfiltterien kytkemisestä päälle.

Mitä sitten jää käteen? Hankala tapaus. Sleeping Dogs on yhä hyvä peli. Uudemmat kilpailijat ovat toki joiltain osin ohittaneet sen ja genre on parissa vuodessa liikkunut eteenpäin, mutta hyvä silti. On myös kiva saada kaikki sisältö yksissä kansissa ilman lisäostoksia. Mutta toisaalta on sillä sitten hintaakin: next gen –konsoliversiot ovat täysihintaisia julkaisuja. PC-miehet ja wanhan koulukunnan pelaajat saavat omansa halvemmalla, mutta ne ovatkin ihan puhtaita uudelleenjulkaisuja: sama vanha peli, mutta nyt DLC:t mukana paketissa.

Ja jos minun pitäisi päättää, maksanko Sleeping Dogsista nyt, herran vuonna 2014, pyöreät 60 euroa, en välttämättä ihan ykkösellä vastaisi myöntävästi. En varsinkaan kun käännös tuntuu olevan hieman vasurilla väännetty. Ehkä tekisin niin, että odottelisin jonkinmoisia alennusmyyntejä. Halvemmalla hintalapulla varustettuna paketti nimittäin vaikuttaisi aika paljon houkuttelevammalta.

 

Sleeping Dogs (PC, PS3, Xbox 360)

Puolikuvitteellisen Sun On Yee -triadin sisälle soluttautunut Wei Shen kävelee kahden täysin erilaisen maailman välistä rajaa. Toisella puolella on rikollisorganisaatio, josta pikku hiljaa kehkeytyy perhe. Toisella on taas poliisielämä laitoksessa, joka ei Weihin oikein luota. Wei on kovin epäilyttävä henkilö aidan molemmin puolin, mutta eri syistä.

 

Lisää aiheesta

Commando Arcade (C64)

Dead Nation Apocalypse Edition (PS4)

Oddworld: Abe’s Oddysee New ’n’ Tasty (PS4)

Plants vs. Zombies Garden Warfare (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Ratchet & Clank Trilogy (PSV)

Sunset Overdrive (Xbox One)

The Bureau: XCOM Declassified (PC, PS3, Xbox 360)

The Last of Us Remastered (PS4)