Solus Project – selviytymisseikkailu vieraalla planeetalla (PC, Xbox One)

31.08.2016 21:42 Kalle Laakso

Solus ProjectTekijä: Teotl Studios
Julkaisija: Teotl Studios/Grip Digital
Testattu: Xbox One
Saatavilla: PC, Xbox One
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.thesolusproject.com
Arvostelija: Kalle Laakso

solusproject_arv_03

 

Kun ihmiskunnan aika alkaa käymään vähiin ja maapallon elämänviiva hiipuu pelottavan tasaisesti, ei ole enää muita mahdollisuuksia kuin etsiä uusi koti. Solus Projectin piti olla vain harmiton projekti uuden kotiplaneetan löytämiseksi, mutta matkaan tuli muutama ylimääräinen mutka.
Kukapa ei haluaisi olla ihmiskunnan viimeinen toivo koko elämästämme. Tellus veteli viimeiset joitakin aikoja sitten, eikä siitä ole jäljellä kuin tähtipölyä. Jossain päin Plutoa rypistelee ihmiskunnan rippeet avaruusaluksineen, ja uuden kodin löytäminen olisi päätavoite. Rohkeat pilotit pistettiin matkoihinsa jo vuosia sitten, ja toivo hiipuu pikkuhiljaa epätoivoksi. Tietoa lohdusta ei ole kuultu hetkeen, mutta kaikkea ei ole menetetty.

Ulkoavaruuden kolhuista kärsinyt, pelaajan alus löytää kuin ihmeen kaupalla Gliese-6143-C-planeetan, joka muistuttaa paljon Maapalloa. Valitettavasti kaikki ei mennyt nappiin ja alus tuhoutuu ilmakehässä lähes täydellisesti, jättäen ainoastaan pelaajan henkiin. Aikaisemmin avaruudessa jännittänyt tilanne alkaa pikku hiljaa ahdistamaan ja mietityttämään, sillä ensiaskel mystiselle maalle on elämää suurempi.

Solus Project

solusproject_arv_0mini1Se on aika villi tilanne, kun olet oman onnesi nojassa täysin vieraalla maalla. Eikä tunne munissa ole kovinkaan kaksinen, kun huomaat ettei olo ole turvallinen. Rohkeiden ensiaskeleiden ja oudon tunteen kanssa takaraivossa avautuvat pikkuhiljaa uuden kodin salat, jotka menevät syvälle eikä paluuta enää ole. Unelias planeetta, jonka aluskasvillisuus, rakennukset ja tuntemattomuus hengittävät omaa elämäänsä tietäen salaisuuksia, joihin meillä ei ole välttämättä lupaa vaikuttaa. Oliko joku täällä jo ennen sinua? Missä kaikki ovat nyt? Sinun pitäisi pelastaa ihmiskunta, mutta kuka pelastaa sinut?

Ensimmäisenä on tietysti tarkoitus selviytyä itse unen, ruoan ja lämmön kanssa, että voimat riittävät ottaa yhteys emäalukseen. Ongelma on kuitenkin se, että kaikki pitää rakentaa uudelleen ja löytää kaikenlisäksi paras paikka yhteydenottoon. The Solus Project on hyvin Minecraft-vaikutteinen selviytymispeli, joka avaa salaisuudenverhojaan kiireettömästi. Kaikki toiminta on hivenen viipyilevää, eikä pelaajaa tönitä kiirehtimään. Se on mukavaa, sillä peli näyttää kivalta ja Gliese-planeetalla on charmia antaa aina pikkuisen lisää siimaa pitää mystistä jännitystä yllä. Ympäristö vaikuttaa tutulta, mutta silti hämmentävältä. Päivä- ja yörytmi on erilainen, sekä lämpötilat saavat aikaan omat haasteensa. Päivisin lämmöt huitelevat yli 40 celsiusasteessa, mutta öisin pakkanen puree -30 asteen vimmalla. Suurin haaste onkin löytää tarpeeksi aputarpeita selviytyä taas seuraavaan aamuun ja kohti päämääräänsä.

Solus Project

solusproject_arv_02

Pinnan alta paljastuu..

solusproject_arv_0mini5Kävelysimulaattori, joka on ajoittain vähän liiankin verkkainen. Pelihahmo osaa kyllä juosta, mutta pyrähdykset ovat suht lyhyitä. Ja sitten hengästytään ja vähän kävellään, ja taas juostaan. Etäisyydet eivät ole mielettömän pitkiä, mutta tarpeeksi tehdäkseen hitaasta liikkeestä ajoittain turhauttavaa. Samat maisemat tulevat tutuiksi, kun väliaikaisen turvapaikan ja seuraavan päämäärän välillä liikutaan helposti pariinkin kertaan inventaariorajoitusten takia. Mukana, kun olisi hyvä pitää vähän muonaa ja jonkinlainen valaiseva soihtu, joka myös hieman lämmittää kylmyyden keskellä.

Oma ongelmansa tulee myös eksoottisesta kehontilasta. Hahmo kestää lämpötilavaihtelut hyvin ja ruumiinlämpö tuntuisi olevan hyvässä balanssissa, mutta jo edellä mainittu hengästyminen ja kalorienkulutus vaatii turhan taitavaa tasapainoilua. Se on vain hujaus, kun 3000 kaloria on kulunut pelin ajassa puolessa päivässä, vaikka kävisi kääntymässä nurkan takana keräämässä tarvikkeita. Näinpä sieltä pinnan alta paljastuu myös kalorisimulaattori. Epäilen tosin kulutuksen ehkä bugailevan, sillä kaikki muu tuntuisi toimivan suhteellisen järkevästi unentarvetta myöten.

Ja kerta tarkoitus olisi tutkia planeettaa ja päästä sieltä myös pois, tulee välillä vastaan aivopähkinöitä. Nämä ovat ihan mukavaa piristystä tutkimisen ohella, mutta harmittavasti ongelmat ovat pääosin vain tylsää uuden tavaran löytämistä jostain, että voi rakentaa vaikkapa teleporttausvehkeen päästäkseen etenemään. Peli ei kuitenkaan pidä kädestä kiinni. Näinpä ongelmanratkonta – tympeetä kuin onkin – myös palkitsee. Vanhankoulukunnan seikkailupelejä arvostaville löytyy varmasti kivoja fiboja menneiltä ajoilta.

Solus Project

Solus Project

Teknisesti karhea

solusproject_arv_0mini2The Solus Project oli ensimmäisiä Xbox Onen Game Preview –ohjelmassa julkaistuja pelejä.  Noin neljän kuukauden ennakkomaistiainen ennen julkaisua ei valitettavasti tehnyt pelille kovinkaan ihmeitä. Käytännössä tekniikka oli jo täysin valmiina alusta asti ja peliin lisättiin vain pelialueita pitkin kevättä.

Pitempi aika ennakkona ei olisi tehnyt pahaa, sillä vaikka Gliese näyttää kivalta, se ei ainakaan Xboxilla pyöri kovin mairittelevasti. Ruudunpäivitys on lähes tauotta epätasaista ihan yksinkertaisissakin paikoissa. Äänet bugittavat jossain kohdin hiljentäen kaiken taustaelämän minimiin, kun taas paikkapaikoin lähiäänet ylikorostuvat. Animaatiot eivät myöskään ole ihan parhaasta päästä, vaan sanalla sanoen tönköt. Eihän peli ole kuitenkaan täyden hintainen, mutta minulla oli ainakin odotukset huomattavasti parempaan.

Solus Project

Kaksijakoinen

solusproject_arv_0mini4The Solus Project on todella kaksijakoinen tapaus. Idealtaan peli on kivan piristävä selviytymisseikkailu vieraalla planeetalla. Se ammentaa vahvasti vaikutteitaan vanhoista seikkailupeleistä ja saa pelaajan ajoittain nalkkiin. Silloin tekee mieli vain tutkia Gliese-planeettaa entistä syvemmälle. Harmi vain, että teknisesti peli on karu ja vaatii normaalia enemmän ymmärrystä. Jos maltaa antaa anteeksi kaiken maailman kävelemisen ja kaloreiden seuraamisen, niin pinnan alla on ihan viihdyttävä seikkailu kohti tuntematonta.

 

Solus Project

 

Lisää aiheesta

Alien: Isolation (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Always Sometimes Monsters (PC)

Dark Horizon (PC)

FTL: Faster Than Light (Linux, Mac, PC)

Kholat (PC)

Pineview Drive (PC)