Uusimmat

Sorcery – seikkailukirjoja digitaalisessa muodossa (Android, iOS, Mac, PC)

11.07.2016 17:30 Jukka O. Kauppinen

SorceryTekijä: Inkle
Julkaisija: Inkle
Testattu: iPhone 5 / iPhone 6s
Saatavilla: iPhone / iPad / Android / PC / Mac
Pelaajia: 1
Lisätietoja: Ladattava mobiilipeli, hinta viisi euroa per jakso
Pelin kotisivu: http://www.inklestudios.com/sorcery/
Arvostelija: Henri Heikkinen

Sorcery

 

Ennen wanhaan kun ihmiset lukivat vielä paperisia kirjoja ja tietokoneissa uusinta uutta oli Commodore 64, tuotti brittiläinen pelisuunnittelija Steve Jackson sarjan ”pelikirjoja”. Tarinoita lukiessa pelaaja tekee erilaisia valintoja, jotka johtavat erilaisiin tapahtumiin.  Nyt näitä seikkailuja voi kokea myös mobiilipelien muodossa.

Suomessa näitä taistelupeli-kirjoja julkaisi Otava muutaman kappaleen 80-luvun lopulla. Jackson itse tunnetaan ehkä nykynuorten keskuudessa paremmin Games Workshopin perustajana.

Sorcery

Taistelupelikirjat ovat vähän kuin analogisia seikkailupelejä, joten on tietysti luonnollista, että ennen pitkää niistä tehdään digitaalisia kirjapelejä. Kirjapelihin erikoistunut brittirma Inkle näki pelikirjoissa markkinaraon ja on nyt julkaissut kolme Sorcery! -seikkailua  mobiilaitteille ja PC:lle. Neljäs on tulossa myöhemmin kuluvana vuonna. Tämän tekstin on tarkoitus yleisesti kertoa niiden olemassaolosta, enkä ala laiskana erittelemään niiden keskinäisiä nyansseja. Jos pidät yhdestä, pidät kaikista niistä.

Visuaalisesti Sorcery! on sekoitus kirjaa ja lautapeliä. Olet nimeämätön sankari, joka lähtee – noh, seikkailuun varustettuna loitsuilla, aseella ja muutamalla kultakolikolla. Maailma esitetään varsin tyypillisen fantasiakartan näköisellä fantasiakartalla, jossa kuljetaan pelinappulan näköisellä hahmolla. Välillä tapahtumia tai hahmoja kuvaa tekstin ohella myös lyijykynäpiirros.

Tarinaa kerrotaan toisessa persoonassa riittävän lyhyinä pätkinä, että niitä jaksaa vielä nykyihminenkin lukea. Jokaisen pätkän lopussa on tehtävänä valintoja, jotka taas vaikuttavat luonnollisesti seuraavien tarinanpätkien sisältöön. Tietyissä kohdissa voi käyttää loitsuja ja välillä pääsee miekkailemaan. Molemmat mekanismit ovat yksinkertaisuudessaan aika nokkelia.

stevejacksons_sorcery_arv_03

Sorcery

Loitsut aktivoidaan simppelin minipelin kautta. Peli kertoo aina varsin tarkkaan, mitä loitsu siinä yhteydessä tekisi, jos sitä voi käyttää. Loitsuja on kymmeniä erilaisia, joskin suuri osa niistä vaatii, että pelaajan hallussa on jokin erikoisesine.

Taistelu taas käydään vuoropohjaisesti kahden lyijykynäpiirroksen välillä. Pelaaja valitsee, miten ja millä voimalla hahmo iskee, peli kertoo lopputuloksen. Avain taistelussa onnistumiseen on verbaalisten kuvausten lukeminen ja ymmärtäminen. Sekä taistelu että velhoilu vievät staminaa, minkä vuoksi aina loitsiessa kasvattaa riskiä hävitä seuraavan taistelun.

Pelimaailma on 80-lukulaisen anteeksiantamaton ja epäonnisia sattumia on lähes jokaisen mutkan takana. Koska kirjoja voi aina selata taaksepäin, on peliinkin tehty helpottava takaisinkelaus, jolla voi arvioida omia tekemisiään uusiksi. Tietysti tarinan kannalta olisi suotavaa, että mennään loppuun asti kelailematta takaisin.

Visuaalisesti seikkailut ovat nättejä ja pelattavuuskin on kohdallaan. Sorcery! on kuitenkin nimenomaisesti interaktiivinen kirja, eikä sitä jaksane pelata, ellei jaksaa lukea kirjaa puhelimen tai tietokoneen näytöltä. Viiden euron hinta voi tuntua ilmaispeleihin tottuneen nykypelaajan mielestä riistolta, mutta kohderyhmänä ovat nyt muut kuin 8-vuotiaat lapset.

Sorcery

Mikäli keskittymiskykyä ja kielitaitoa riittää, on tarina varsin sujuvasti kirjoitettu ja sitä seuraa mielellään. Usein oma mielikuvitus tuottaa paremmat erikoistehosteet kuin yksikään VR-laite tai takapuolentäristin ja juuri se on Sorcery!:n rikkaus.

 

Lisää aiheesta

Adam’s Venture Chronicles matkaa Lara Croftin jalanjäljillä (PC)

Dungelot: Shattered Lands – hirviöitä, ansoja ja yllätyksiä (PC)

Gremlins, Inc. näyttää miten digitaalinen lautapeli kannattaa tehdä (Linux, Mac, PC)

Layers of Fear nojaa shokkeihin ja peläytyksiin (PC, PS4, Xbox One)

Pokemon Super Mystery Dungeon ei koukuta sekuntiakaan (3DS)

Witcher 3: Blood and Wine DLC – noiturin tarina päättyy huipputunnelmissa (PC, PS4, Xbox One)