Space Giraffe –ennakko (PC, 360)

24.07.2007 14:31 | Jukka O. Kauppinen

Brittiläinen pelintekijälegenda Jeff Minter on yksi niistä harvoista pitkän linjan puurtajista, jotka jaksavat olla edelleen mukana videopelien maailmassa. Minter on myös peliteollisuuden virallinen hippi, omaperäinen veikko, joka kulkee omia polkujaan.

Minterin ura vain ei ole viimeisen vuosikymmenen aikana löytänyt niitä menestyksen laveita reittejä, mutta nyt valo paistaa kirkkaana tunnelin päässä. Space Giraffe on valmistunut ja enää vain odotellaan sen julkaisua. Ja jumakuta millaista räiskintäherkkua tässä onkaan luvassa.

Space Giraffe on niitä pelejä, joita on vaikea kuvailla sanoin tai kuvin. Ei välttämättä edes videolla. Se on kokonaisvaltainen elämys, joka saa toiset hurmioon, toiset yökkäilemään kauhusta.

Jos Jeff Minterin psykedeeliset räiskintäpelit ovat entuudestaan tuttuja, niin tiedät ainakin teoriassa mitä on luvassa. Vauhdikasta räiskintäpeliä, jossa aivot saa kääntää pois päältä ja surffata räiskintäaallolta toiselle.

Space Giraffessa tämä on kuitenkin höystetty käsittämättömällä visuaalisella ilotulituksella, joka ampuu jatkuvasti tahallaan yli ja ympäri. Jonkinlaisena vertailukohtana voisi pitää vaikkapa Geometry Wars: Retro Evolvedia. Jos sen grafiikka yllätti perinteisen oloista räiskintäpeliä odottaneen pelaajan, niin Space Giraffe loikkaa lähes yhtä pitkän matkan eteenpäin Geometry Warsista. Mutta sen psykedeelisen epilepsiatykityksen ja 60 fps ruudunpäivityksen kera. Tämä on oikeasti peli, josta kuvakaappaukset eivät kerro yhtään mitään. Lukijan on vain pakko uskoa, että liikkuvana kuvassa on oikeasti jotain järkeäkin…

Räiskintää höystetään omituisella huumorilla ja notkealla teknobiitillä. Tiukkaa menoa, siis.

Täytyy kuitenkin sanoa, että ei tämän sulattelu aivan helppoa ole. Peli muuttuu kenttä kentältä ja graafisen tykityksen lomaan on jopa hetkittäin vaikea mahtua. Meininki muuttuu nopeasti hämmästyttävän pirisävytteiseksi elämykseksi, joka vie helposti mennessään. Voi vain kuvitella miltä voi nopeasti tuntua, jos tätä pelaa suurella kankaalla tai aivan ison telkan edessä. Kutsuuko The Zone?

 

Entäpä itse peli? Käytännössä se on kuin Tempest 2000, mutta modernissa kuosissa. Pelaaja ohjaa ruudun etualalla olevaa avaruuslaamaa, joka tulittaa ruudun taustalta eteenpäin höökiviä otuksia, kukkia, pommeja ja tuhatta miljoonaa muuta outoa kikkaretta. Alussa pelikenttä on vielä suhteellisen selkeä tasainen alue, jolla vihuötöt höökivät vaakatasossa pelaajan hallussaanpitämää aluetta kohden. Pelaajan laama tulittaa koko ajan ja pelaaja siirtää sitä pelisektorilla vasemmalla hatulla yrittäen tuhota kohtitulevat ötöt ajoissa. Pian meininki monimutkaistuu. Kentät muuttuvat oudoiksi tasoiksi, ympyröiksi, kalteviksi pinnoiksi ja milloin miksikin. Siinä on pelaajaparka ihmeissään, kun tavaraa tulee joka suunnalta.

Ensimmäisten testipelien perusteella Space Giraffe on sitä mitä osattiin odottaa ja toivoakin. Outo, kummallinen ja virkistävä räiskintäpeli, joka ravistelee pelaajien syvimpiä shoot’em’up-vaistoja ja tarjoaa kunnon aivot-narikassa-toimintaa. Vastaavaa meininkiä on viime aikoina löytynyt ainoastaan PlayStation 3:lle julkaistusta muikeasta Super Stardust HD –pelistä. Nyt vain odottamaan pelin virallista julkaisua Xbox Live Arcadessa.

Lisää pelin käytännön mekaniikasta voi lukea täältä. Space Giraffe julkaistaan Xbox 360 Live Arcaden lisäksi myös pc:lle ja sen voi tilata aikanaan Llamasoftin verkkopalvelun kautta. Xbox 360 -versio pelistä maksaa 4-5 euroa.

 

Tekijä: Llamasoft
Julkaisija: Llamasoft
Testattu: Xbox 360 Live Arcade
Tulossa: Xbox 360 Live Arcade
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.llamasoft.co.uk/

Lue lisää eDomesta

Jeff Minter kertoo Llamasoftista ja tulevasta Xbox 360 –pelistään

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi osa 2