Spacebase DF-9 –ennakko (Linux, Mac, PC)

29.01.2014 18:00 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Double Fine
Julkaisija: Double Fine
Testattu: PC
Saatavilla: Mac, PC
Tulossa: Linux
Muuta: Early access -peli, virallinen julkaisu myöhemmin 2014
Pelin kotisivu: http://spacebasedf9.com
Testaaja: Miikka Lehtonen

Dwarf Fortress –tyyliset pelit eivät ole enää mikään uusi tai harvinainen juttu. Kahden veljeksen pöytälaatikkopelin muututtua hillittömäksi hitiksia uusia yrittäjiä on riittänyt kiitettävään tahtiin. Tuorein on Double Fine.

Iron Brigaden, Stackingin ja Psychonautsin kaltaisista peleistä tunnettu indiefirma kulkee usein omia polkujaan. Niin nytkin, sillä Spacebase DF-9 on aika erikoinen tapaus.

Perusidea on tuttu Dwarf Fortressista ja muista genren peleistä, mutta kerrataan nyt perusteet noviisien iloksi. Spacebase DF-9 kun on mainio paikka ensikertalaiselle tutustua koko genreen, kiitos sen veikeiden grafiikoiden ja runsaan huumorin.

Ideana on, että pelaaja pyörittää omaa avaruussiirtokuntaansa. Suoran kontrollin sijaan hän jakelee yleisiä tehtäviä (vaikka ”rakentakaa tähän huone”, ”louhikaa nuo asteroidit” ja ”luojan tähden, tappakaa tuo avaruusmato!”), joita onnettomat tekoälyn kolonistit sitten yrittävät toteuttaa parhaan kykynsä mukaan.

Kolonisteille löytyy erilaisia ammatteja ja avaruusasemaan voi rakentaa kaikenlaisia huoneita. Happigeneraattorit, louhosasemat, baarit, nukkumatilat ja muut perusteet täytyy huomioida, jotta tukikohdalla olisi mitään toivoa. Eikä sillä silloinkaan sitä kamalasti ole.

Kuten aina muulloinkin, avaruus on täynnä jos jonkinlaisia vaaroja ja lähtökohtana on, että siirtokunta tuhoutuu ennemmin tai myöhemmin. Jutun juju piileekin siinä, että hyvän pelaajan käsissä se ”myöhemmin” voi olla aika paljon myöhemmin.

Avaruusfarmarit

Heti alkuun on todettava, että Spacebase DF-9 on vielä ihan vaiheessa. Peli on mukana Steamin Early Access –proggiksessa ja parhaillaan menossa on alpha 3 –versio. Niinpä tarjolla ei ole vielä läheskään kaikkia lopullisen version ominaisuuksia, eivätkä ne mukaan ehtineetkään aina toimi ihan niin hyvin kuin voisi toivoa. Tämän kun pitää mielessä, DF-9 toimii ihan mukavasti.

Jo nyt on selvää, että DF-9 ei ole aivan samasta puusta veistetty kuin ne genren suolaisimmat pelit, kuten vaikka Dwarf Fortress. Double Finen väki on panostanut siihen, että peli näyttää hauskalta ja on helppo pelata. Ainakin siis mekaanisesti. Hiirivetoisella käyttiksellä tukikohdan suunnittelu onnistuu kuin tanssi, eikä oppimiskynnyksestä – jälleen mekaanisesti – voi oikein puhuakaan.

Ja se on paljon se, sillä esimerkiksi Dwarf Fortressissa monen peli kaatuu jo siihen, että aivan päin persettä suunnitellun käyttöliittymän opettelu tuntuu ylivoimaiselta tehtävältä. On siis jo paljon, että Spacebase DF-9:n suunnittelussa tähän puoleen on panostettu.

Tekijöiden suunnitelmat ovat korkealentoiset ja Steamin kautta voi lueskella pitkiä listoja siitä, mitä kaikkea hauskaa proggikseen tullaan lisäämään lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Ja ihan rehellisesti sanoen kyllähän sitä lisättävää tarvitaan, sillä juuri nyt DF-9 on aika simppeli peli.

Hauska kylläkin, sillä mukana on paljon lystejä avaruusjuttuja. Joskus tukikohdan viereen ilmestyy avaruudessa leijuvia hylkyjä, jotka voi ilmaishuoneiden toivossa yhdistää omaan tukikohtaansa. Kannattaa kuitenkin varoa sisuksista usein löytyviä salamatkustajia. Enkä siis puhu nyt vain tukikohdan sisuksista.

Mukana on myös aimo annos huumoria, mikä tietenkin myös piristää peliä kummasti. Onhan se nyt vaan kivampi pelailla, kun väliin heitellään hauskoja satunnaistapahtumia ja tilanteita.

Kehitystiimin kunniaksi on myös todettava, että DF-9 kehittyy kivaa vauhtia. Tuorein versio lisäsi peliin muun muassa mahdollisuuden rakennella avaruuspuutarhoja, jotka tuottavat asemalle paitsi ruokaa, myös happea. Suunnitelmissa on toteuttaa muun muassa erilaisia ruokavalioita, joiden ansiosta yksi avaruuspioneeri ei sitten ehkä tykkääkään avaruusporkkanoista. Milläs hänet sitten ruokitaan? Vai heivataanko ilmalukosta?

Tällaiset jutut ovat kuitenkin Dwarf Fortress –henkisissä peleissä aika tärkeitä, joten lisää vain kehiin!

Ostaisinko jo nyt?

Koska Spacebase DF-9 on vielä alfa-asteella, tämä ei suinkaan ole arvostelu. Ei vielä oikeastaan edes ennakkojuttu, koska peli on niin keskeneräinen. Enemmänkin kyseessä on pieni vilkaisu sillä periaatteella, kannattaisiko mukaan hypätä jo nyt, kuukausia ennen julkaisua.

Ja se onkin vähän konstikas kysymys, se. Minulla se varsinainen pakkopeli-kynnys ei vielä ylittynyt, vaan pelailin Spacebase DF-9:ää pienissä pätkissä. Jonkin aikaa pelailtuani olin saanut asemani sellaiseen kuntoon, ettei siihen voinut enää oikein lisätä mitään ja ainoa tekeminen oli odotella, että asemalle sattuisi jotain. Sitten poistin pelin ja palasin taas uudelleen sen pariin uuden päivityksen jälkeen.

Tätä taustaa vasten 18,39 euroa voi olla vähän runsas hinta pelistä. Toki siihen hintaan saa sitten myöhemmät päivitykset ja sen lopullisen versionkin, mutta Early Access –peleistä ei koskaan tiedä. Milloin se lopullinen versio tulee? Mitä jos projekti pistetään jäihin ennen aikojaan? Alle kympin pelillä nämä huolet voisi helposti painaa villaisella, mutta kun 20 euron haamuraja lähestyy, niitä kannattaa jo ehkä pohtia.

Tulemme palaamaan Spacebase DF-9:n pariin toki vielä myöhemmin uudelleen, ehkä sitten sen seuraavan päivityksen jälkeen.

 

Lisää aiheesta

Broken Age (Mac, PC) 

Brütal Legend (Linux, Mac, PC) 

Double Fine siirtää Dwarf Fortressin avaruuteen! 

The Cave (PC, PS3, Xbox 360) 

Lue myös

Broken Age (Mac, PC)

Doki-Doki Universe (PS3, PS4, PSV)

Thunder Wolves (PC, PS3, Xbox 360)

Turbo Dismount –ennakko (PC)

Wonderbook: Book of Potions, Diggs Nightcrawler ja Walking with Dinosaurs

World of Warplanes (PC)