Speedball 2 (360)

16.10.2007 16:56 Miikka Lehtonen

Jokainen Amigan joskus omistanut muistaa varmasti ainakin yhden pelin, Speedball 2:n. Väkivaltainen sekoitus jenkkifutista, käsipalloa ja rugbyä oli aikanaan aivan omaa luokkaansa, eikä pelin sädekehä ole yli vuosikymmenessäkään paljoa hiipunut, sillä se kuuluu edelleen retromiesten suosikkipeleihin.

Kaikille retromiehille – ja miksei myös uudemmille pelaajille- tuleekin hyvänä uutisena, että Speedball on palannut. Xbox Live Arcade -versio on juuri niin karu ja riemastuttava kuin alkuperäinenkin.

Siltä varalta, että joku nyt ei sattumalta Speedballia tunne, kerrattakoon perusasiat. Kyseessä on riemastuttava väkivaltalaji, joka oli kuin yhdistelmä rugbyä ja käsipalloa. Tarkoitus on toimittaa teräskuula vastustajan maaliin, vaikka sitten vastapuolen maalivahdin läpi. Kirjaimellisesti. Väkivalta, kyberneettiset parannukset ja likaiset keinot ovat arkipäivää Speedball-kentillä ja niillä kentillä on vietetty hartaasti aikaa Amigan päivistä saakka.

Xbox Live Arcade -versio on nimensä veroinen, sillä kyseessä on prikulleen sama peli kuin aikanaan Amigalla. Tuntuma on tismalleen samanlainen, ääniefektit ja jopa grafiikka ovat suoraan Amigasta repäistyjä. Nostalgiamiehet ovat siis kuin kotonaan. Käännös ei kuitenkaan jää tähän, vaan parantaa peliä muutamalla mukavalla uudistuksella.

Tarjolla on vaihtoehtoinen grafiikkamoottori, jolla käyttöönsä saa myös vaikka koko 60 tuuman HD-näyttönsä. Tällöin pelaajat piirretään 3D-grafiikalla, mutta meno ja tuntuma ovat edelleen täsmälleen samanlaisia kuin ennenkin. Itse suhtauduin ennakkoon hyvinkin negatiivisesti uuteen 3D-grafiikkatilaan, mutta hardcore-pelaajien testisessiossa se havaittiin hyväksi ja alkuperäiselle uskolliseksi ratkaisuksi.

Monia veteraaneja ilahduttanee kuitenkin enemmän mahdollisuus online-peleihin Xbox Liven välityksellä. Testiseuran puutteesta johtuen moninpeliä testattiin vain parin matsin verran, mutta ongelmia ei ollut. Verkkoviivettä ei ainakaan Euroopan sisällä esiintynyt, vaan peli pyöri jouhevasti. Eihän se toki sohvan tiivistä kyynärpäätunnelmaa voita, mutta paremman puutteessa kaukaisempiakin kavereita kyykyttää ilokseen. Kyykytyksestä saa myös konkreettiset todisteet, sillä pelin leaderboard kertoo, kuka on oikeasti se kovin Speedball-guru.

Mikäli joku on huolissaan 800 pisteen investointinsa pitkäikäisyydestä, huoli on turha. Kun Speedball-kärpänen puraisee, addiktion on tiedetty kestävän toistakymmentä vuotta. Voisin melkein veikata että kun Xbox 360 on kuopattu jo uudempien ja komeampien koneiden tieltä, vanhat peliparrat vääntävät edelleen Speedball 2:sta Amigoillaan TAC-2:t sauhuten.

Ja tässä voi myös piillä se pelin suurin ongelma. Julkaisija luottaa selvästi klassiseen nostalgiapelaajistoon, joka kuitenkin melko pitkälti omistaa sen ainoan tarvitsemansa kopion Speedball 2:sta. Heillekin voi tosin suositella peliä, sillä uusitut grafiikat, Xbox Live -moninpeli, laajennettu kausituki ja uudet joukkueet tekevät Xbox Live -versiosta yllättäen Speedballin parhaan version.

 

Tekijä: The Bitmap Brothers
Julkaisija: Empire Interactive
Testattu: Amiga, Xbox 360
Pelaajia: 1-2 (sama kone, internet)
Muuta: Xbox Live Arcade -peli, hinta 800 MS-pistettä
Pelin kotisivu: Speedball 2 XBLA

 

Lue lisää eDomesta

Ensikuvat Speedball 2:sta

Speedball 2 ja Bitmap Brothers – legendojen paluu pelikentille

Speedball 2:sta oikein tuplana – myös Empire tunkee retroapajille

Xbox Livessä tapahtuu: Luminesin hinta laski, Speedball 2 ja Every Extend Extra vihdoin tulossa

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi osa 2

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 3)