Uusimmat

Speedball 2: Tournament (PC)

29.02.2008 12:00 Miikka Lehtonen

Speedball 2 on taas in. Vuosikausiksi kaikkien muiden kuin wanhojen Amiga-partojen unohtama pelilegenda on julkaistu viime aikoina parinakin versiona. Xbox 360 -uudelleenlämmittely toimi ja osoitti, että 15 vuotta vanhat ideatkin voivat toimia.

Mutta entä jos tämä ei riitä? Mitä, jos halutaan ottaa vanha peli-idea ja siirtää se nykyaikaan 3D-grafiikan ja entistä syvällisemmän pelattavuuden myötä? Riskibisnestä, sillä tuloksena voi olla joko uusi klassikko tai täydellinen hirvikolari. Miten käy Speedball 2:n?

Vaikka miten moni muu asia olisi muuttunut, perusta on yhä paikallaan. Speedball 2 kuvaa tulevaisuuden hyperväkivaltaista joukkue-urheilua, jossa reilun väkivallan ja vastustajien ruhjomisen ohella pelataan hieman käsipalloa muistuttavaa pallopeliä.

Uusintaversio on tosin saanut nimensä perään lisäliitteen Tournament, mikä ei ole yritys rahastaa Unreal Tournamentia etsivillä vanhemmilla vaan kuvaa pelin uutta fokusta – moninpeliä. Tekoälyä vastaan pelattavien liigojen ja turnausten ohella pelissä pääsee ottamaan yhteen kaveriensa kanssa saman koneen, lähiverkon tai Internetin välityksellä. Jopa kimppapeli samalla puolella onnistuu.

Uutta ja vanhaa

Suunnilleen kaikki muu onkin sitten uutta. Peli pyörii 3D-grafiikkamoottorilla, mutta on silti tyyliltään uskollinen esikuvalleen. Raskaasti panssaroidut miehet ja naiset ottavat yhteen kentillä kameran pysyessä mukavasti korkeuksissa, josta peliä kelpaa seurata. Huippuhetkiä, kuten maaleja ja erityisen väkivaltaisia ruhjeita, tarkastellaan lähempää, jolloin hahmomallitkin pääsevät oikeuksiinsa.

Speedball 2:n äärimmäisen yksinkertainen yhden napin pelattavuus on saanut myös hieman lihaa ympärilleen. Nappeja on nyt useampia, sillä pelaajat osaavat heittää myös kaaripalloja, sprintata ja tehdä peräti kahdenlaisia taklauksia. Mikäli vierastaa muutosta ja kaipaa aikaa mennyttä, peli tukee myös Classic-pelitilaa, jolloin kaikki tapahtuu yhdellä napilla. Amigaksi sekään ei silti pöydällä olevaa näppäimistöä muuta.

Ei tosin ole syytä huoleen, sillä pienen totuttelun jälkeen uusi systeemi toimii. Peli ei ole kadottanut Speedballin henkeä, vaan pelaaminen on yhä samanlaista kohellusta – tai mestarillista balettia, katsantokannasta riippuen – kuin aina ennenkin. Jopa kaikki alkuperäisen Speedballin erikoiskikat, kuten pallon sähköllä lataavat pylväät ja pistekerrointa nostavat rampit löytyvät. Kaikki alkuperäisen pelin joukkueet löytyvät myös, mutta omiaankin voi tehdä.

Miinuspuolella pelaaminen näppäimistöllä on kauheaa tuskaa. Liian paljon näppäimiä, liian vähän hienosäätöä. Se ainoa oikea tapa pelata Speedballia onkin näemmä gamepadilla, jolloin pelaaminen sujuu.

Mutta miltä se tuntuu?

Tämä on toki kaikki pelkkää kiertelyä, sillä tärkein kysymys on vielä kysymättä – onko Speedball 2: Tournament hauskempi kuin alkuperäinen? Tavallaan on, tavallaan ei. Uuden version laajennukset ja monipuolisempi pelattavuus vievät pelistä osan siitä alkuperäisen version välittömyydestä ja yksinkertaisuudesta. Jos siis kaipaa puhtaan nostalgista kokemusta, sitä ei löydä täältä. Jopa Classic-pelitila tuntuu erilaiselta kuin alkuperäinen Speedball, vaikkakaan ei välttämättä huonommalta.

Jos taas hakee peliltään Speedball 2 -meininkiä laajennettuna, paremmilla liigoilla ja monipuolisilla managerityökaluilla vahvistettuna sekä salonkikelpoisella grafiikalla, Speedball 2: Tournament voi olla juuri oikeaa myrkkyä.

Oma reaktioni oli aluksi väkivaltaisen negatiivinen, mutta hetken pelailtuani totuin pelin rytmiin ja opin hyödyntämään uusia liikkeitä. Kokemus ei siis ole samanlainen kuin tiukka vääntö kaverin kanssa olohuoneen sohvalla, mutta on siinäkin jotain hohtoa, että antaa ventovieraalle verkkopelaajalle turpaan isän kädestä.

 

Tekijä: Kylotonn
Julkaisija: FIP Publishing
Testattu: Windows Vista, Intel Core 2 Duo E6600+, GeForce 8800 GTS, 2 Gt keskusmuistia
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista, Pentium 4 2,0 GHz, 512 Mt keskusmuistia, 128 Mt muistilla varustettu näytönohjain PixelShader 2.0 -tuella
Pelaajia: 1-4 (sama kone, internet, lähiverkko)
Muuta: Myynnissä myös Steamin kautta
Pelin kotisivu: http://www.speedball2.com/

 

Lue lisää eDomesta

Blood Bowl muuttaa futiskentät verilöylyksi

Ensikuvat Speedball 2:sta

Katso uudet kuvat Blood Bowl –verilöylyfutiksesta

Speedball 2 (360)

Speedball 2 ja Bitmap Brothers – legendojen paluu pelikentille

Speedball 2 palasi pelikentille – eDome testasi klassikon uusversion

Speedball 2:sta oikein tuplana – myös Empire tunkee retroapajille

Xbox Livessä tapahtuu: Luminesin hinta laski, Speedball 2 ja Every Extend Extra vihdoin tulossa