Spellforce 2: Shadow Wars –ennakko (pc)

17.04.2006 00:00 | Miika Huttunen

Parin vuoden takainen SpellForce oli kunnianhimoinen tosiaikainen strategianaksuttelupeli, joka sekoitti tuttuun kaavaan reilusti aineksia tietokoneroolipeleistä. Lopputulos olikin paras, ja samalla myös melkeinpä ainoa lajityyppien yhdistelmä, mitä toistaiseksi on nähty. Sen ainoa heikkous oli pelityyppien yhdistelmästä aiheutunut monimutkaisuus ja kömpelö käyttöliittymä – pelaaminen oli ajoittain melkeinpä työtä.

Jatko-osa vaikuttaa kuitenkin pistävän reilusti paremmaksi ja helpottavan pelaamista huomattavasti.

SpellForce 2:n tutunoloinen fantasiamaailma on täynnä haltijoita, kääpiöitä, peikkoja, taikuutta ja demoneita, mutta ei kuitenkaan sitä yhtä sormusta. Tarinassa salaperäisten Varjojen ja yöhaltijoiden liitto uhkaa valloittaa koko maailman, ja vain pelaajan alter egona toimiva shaikan-lohikäärmesoturi kumppaneineen voi estää sen.

Näperrettävää sankarin kanssa

Kakkososa painottuu ykköstä enemmän seikkailuun ja hahmojen kehitykseen, kuin strategiseen naksutteluun ja resurssien keräämiseen. Oma sankari luodaan kuten missä tahansa roolipelissä muokattavine ulkoasuineen ja valittavine taitoineen. Pelissä on 100 erilaista taitoa, joista jokainen antaa pelaajan käyttöön jonkun erikoiskyvyn. Yksi hahmo voi oppia pelin aikana maksimissaan 30 eri taitoa. Erilaisia aseita ja panssareita löytyy yli 700 erilaista sekä tuhansia satunnaisesti luotuja.

Ydinryhmän muodostaa viisi sankaria, joiden lisäksi pelaajan komennuksessa voi tietenkin olla erilaisia tosiaikastrategioista tuttuja sotilasyksiköitä. Pelata voi joko perinteisestä lintuperspektiivistä, tai sitten roolipelimäisestä, pelihahmojen olkapään takaa kuvatusta lähikulmasta.

Strategiaosuuden monimutkaisuutta on pienennetty muun muassa vähentämällä tarpeellisten resurssien määrää seitsemästä kolmeen. Joukkojaan voi komentaa normaalin tavan lisäksi varsin näppäränoloisella pikavalikkosysteemin avulla. Ruudun ylälaitaan ilmestyy yksiköiden ikonit, joiden kautta niitä voi komentaa hyökkäämään ja käyttämään erikoiskykyjään ilman säheltämistä ruudulla pyörivien yksiköiden kanssa. Systeemi vaikuttaa toimivalta.

Yksinpelikampanjalle luvataan pituutta 40-50 tuntia ja sen päälle löytyy vielä erillinen yhteismoninpelikampanja, jota voi pelata yhden tai kahden muun ihmispelaajan kanssa.

Moninpelikampanjalla on pituutta puolet yksinpelistä.

Yksinpelissä pelaajat saavat oman pienen kylän hallintaansa, jonne kerääntyy pelin aikana kaikenlaista väkeä. Kylän asukit voivat muun muassa auttaa tekemällä pelaajalle uusia varusteita. Tämä samainen kylä toimii moninpelin alkupisteenä.

Luvassa tuntuu olevan erittäin tuhti fantasiapaketti niin strategianaksuttelua, kuin roolipelimäistä hahmonkehittelyäkin. Kevyttä tosiaikastrategiaa etsiville peli voi kuitenkin olla liian raskas.

Tekijä: Phenomic
Julkaisija: JoWood/Aspyr Games
Testattu: pc
Tulossa: pc
Pelaajia: 1-8
Laitevaatimukset: 1,5 GHz prosessori, 512 Mt muistia, 3 Gt kiintolevytilaa, 256 Mt DirectX 9 -näytönohjain
Pelin kotisivu: spellforce.jowood.com/sf2