Uusimmat

Star Chamber: The Harbinger Saga (pc)

27.04.2006 00:00 Jukka O. Kauppinen

Vaikka monta peliä olen vuosikymmenten aikana nähnyt, niin Star Chamber menee erikoisuudessaan jo omaan luokkaansa. Ei niin, etteikö pelissä olisi tuttuja aineksia. Siinä on muun muassa vuosikymmenen takaisen keräilykorttipelihuuman tuntua, kuten myös haikuja klassisista avaruusstrategioista. Mutta niiden yhdistelmää ei oikein muistuta mitään entuudestaan tuttua peliä.

Niinpä Star Chamber onkin vallan virkistävä tuttavuus. Tosin samasta syystä sitä ei ole aivan helppo sulattaa. Allekirjoittaneellakin meni pitkä tovi pelin eri ruutuja tuijottaen, ihmetellen että mistä ihmeestä tätä pääsee pelaamaan. Vasta tervetulosähköpostien tarkempi lukeminen ja aktiivinen tuplaklikkailu selvitti mistä kiikasti, täytti korttipakan ja avitti alkuun. Sen jälkeenkin oli pakko lueksia pelin online-manuaalia, joka ei tosin aina hirveästi käytännössä auttanut. Eli pelin alkeet täytyi selvittää puoliksi päättelemällä.

Pohjimmiltaan peli muistuttaa vahvasti kevyen lautastrategiapelin ja keräilykorttipelin yhdistelmää. Alun tutustumisjakson jälkeen sen pinnan alta kuoriutuu hiljakseen monimuotoinen ja pitkäjänteinen strategiapeli. Sen mekaniikka selviää muutamassa päivässä, mutta koukkuun tarttuneelle pelaajalle riittää viriteltävää ja opeteltavaa pitkäksi aikaa.

Star Chamber on suunniteltu ennen kaikkea online-moninpeliksi, eli sitä pelataan mieluiten internetissä toisten ihmisten kanssa. Tarjolla on myös yksinpeli, mutta tietokonevastustajan kyvyt tulevat nopeasti vastaan. Ja peli vaatii joka tapauksessa nettiyhteyden, joten miksipä sitten ei pelaisi fiksumpien vastustajien kera.

Korttien kertomaa: tää on mun galaksi

Pohjimmiltaan tavoite on mitä perinteisin. Kukin pelaaja yrittää valloittaa galaksin. Voitto onnistuu joko valloittamalla vastustajien kotimaailmat, keräämällä asutetuilta planeetoilta muita enemmän kulttuuripisteitä tai voittamalla galaktinen äänestys.

Avaruusstrategiaosio on pelkistetty. Pelaaja rakentaa planeetoillaan asukkaita/työläisiä sekä avaruusaluksia, joilla sekä kuljetetaan kansalaisia muita planeettoja asuttamaan ja taistellaan muita pelaajia vastaan. Planeettoja ei sen kummemmin kehitetä, ja teknologiakehitys on suurpiirteistä.

Diplomatiajärjestelmääkään siinä ei ole, vaan ihmispelaajat voivat neuvotella sopimukset keskenään pelin aikana. Tietokoneen kanssa ei neuvotella.

Pelkkänä avaruusstrategiana peli olisikin nuiva ja nopeasti kuiviin kaluttu, vaikka pelaajalla onkin paljon strategisia valintoja asutettavien planeettojen ja kulkureittien valinnassa.

Pelin monimuotoisuus ja elävyys syntyy eri rotujen ominaisuuksista – ja korteista. Pelissä on yhteensä tuhansia ja taas tuhansia erilaisia kortteja, joista pelaajat voivat koota 40 eri kortin pakkoja. Kuhunkin peliin saa yhden pakan, josta nostetaan ja käytetään kortteja pelitapahtumiin vaikuttaakseen. Kortit voivat tarjota etuja omalle valtakunnalle, häiritä toisia pelaajia, parantaa yksittäisiä planeettoja, kohentaa alusten ja komentajien taistelukykyä ja niin edelleen.

Korttien valtava määrä tarjoaa hirmuisen määrän taktikointivaihtoehtoja, ja pidemmän päälle mahdollisimman toimivien pakkojen rakentaminen omista korteista nousee pelitaidoista tärkeimmäksi.

Ja tästä löytyykin pelin ansaintalogiikka. Lisäkortit maksavat. Peruspakkojen kortit ovat ok, mutta edistyneet pelaajat kävelevät paremmilla korteillaan ylitsesi naps vain. Matrixin julkaisemaan versioon onneksi sisältyy reilu korttivalikoima, joten aivan heti ei luottokorttia tarvitse tarjoilla. Mutta se tulee vääjäämättä jossain vaiheessa eteen. Parin euron boosterisetit ovat vielä vaivattomia ostetavia, mutta kuudenkympin virtuaalikorttilaatikot pistävät jo vähän miettimään. Onneksi pelissä on myös sisäänrakennetut korttimarkkinat, jossa kortteja voi vaihdella toisten pelaajien kanssa.

Eli aika erikoinen paketti on tarjolla. Pelin nettiyhteysvaatimus on joillekin varmasti ikävä rajoite, mutta jos sen kestää niin tarjolla on omaperäinen ja vetävä peli. Peliseuraa tuntuu riittävän Suomenkin peliajoilla. Pelin omaksuminen vaatii kuitenkin aikansa alkuun epäselvän pelimekaniikan takia.

Tekijä: Worlds Apart Productions
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: P4 2,6 GHz, 1 Gt, Radeon X850
Saatavilla: pc
Pelaajia: 1-4, online
Laitevaatimukset: 1 GHz prosessori, 128 Mt muistia, 250 Mt kiintolevytilaa
Pelin kotisivu: Star Chamber: The Harbinger Saga