UUSIMMAT

Star Raiders (PC, PS3, Xbox 360)

02.08.2011 17:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Incinerator Studios
Julkaisija: Atari
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli. Hinta 7,99e (PC/Steam), 800 MS-pistettä (Xbox)
Pelin kotisivu: http://www.atari.com/starraiders
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Atari on pelialalla hieman surullinen tapaus. Firman selkeä kulta-aika sijoittuu jonnekin kultaiselle 80-luvulle, ja monia firman muinaisille laitteille julkaistuista peleistä pidetään alansa merkittävimpien joukossa.

Yksi näistä on käytännössä koko avaruusräiskintägenren luonut Star Raiders. Joku Atarilla ilmeisesti oli sitä mieltä. että tämä muinainen teos voitaisiin julkaista uudelleenkuorrutuksen kera vuonna 2011. Valitettavasti kukaan ei takonut tälle ideamaakarille järkeä päähän.

Incinerator Studiosin luoma Star Raidersin 360-versiointi lupaa paljon: mukaansatempaavan tarinan, eeppisiä avaruustaisteluita, pelattavaa sekä yksin- että moninpelinä ja onneksi myös päivitetyn ulkoasun.

Korupuheiden alla nämä hienot lupaukset jäävät katteettomiksi. Taistelut ovat käytännössä hidastempoista ja tympeää vihollisalusten jahtausta tai monotonista jättimäisten avaruusasemien räiskimistä. Tarina on tylsä ja sitä kuljetetaan apaattisilla tekstiruuduilla.

Suurimman ja onnistuneimman uudistuksen 32 vuotta vanha klassikko saakin uudesta ulkoasusta. Ankeiden tarinaosioiden ulkopuolella pelin ulkoasu on ihan mukiinmenevä, ja vanhaa mekaniikkaa on piristetty pelaajan aluksen muuntautumiskyvyllä.

Aika ei kultaa muistoja

Oma maallinen vaellukseni alkoi huomattavasti myöhemmin kuin Star Raidersin, enkä ole koskaan omistanut ensimmäistäkään Atarin pelilaitetta. Niinpä minulla ei ole minkäänlaisia ajan kultaamia muistoja Star Raidersista tai tunnesidettä siihen.

Niinpä en voi arvioida uutta Star Ridersiä minään muuna kuin maineikkaalla nimellä kaupattavana, kaikin puolin tylsänä ja vanhanaikaisena avaruusräiskintänä. Siinä ei yksinkertaisesti ole oikein mitään, mihin tarttua. Se on grafiikoitaan lukuun ottamatta laiskasti tehty ja täysin yhdentekevä tapaus, jonka kaikki anti, eli vanhojen Star Raidersin pelaajien ehkä kaipaava muistojen virkistäminen onnistuu pelin ilmaisella kokeiluversioilla.

Atarin nykyfilosofia on selkeästi lämmitellä vanhoja klassikoitaan enemmänkin, mutta ihan oikeasti on olemassa asioita, jotka kannattaa jättää kauniiksi muistoiksi. Vanhojen hautojen kaivelu kannattaa jättää niille jotka sen osaavat (eli Indiana Jonesille), eikä puunuija muutu rynnäkkökivääriksi, sillä että siihen laitetaan uudet maalit päälle. Tämä sanottuna, jättäkää Star Raiders rauhaan.

 

Se alkuperäinen Star Raiders

Aito ja alkuperäinen Star Raiders julkaistiin vuonna 1979 Atari 5200 -kotimikrolle ja 1982 Atari 2600 -pelikonsolille. Peli oli avaruusaluksen ohjaamonäkymästä kuvattu FPS-avaruusräiskintä, joka häikäisi tuon ajan pelaajia upealla grafiikallaan ja nopealla temmollaan. Sitä pidettiin myös poikkeuksellisen väkivaltaisena.

Avaruusräiskintägenren isänä teos innoitti myöhemmin muun muassa Wing Commanderin ja X-Wingin kaltaisia hittejä. Star Raidersia onkin pidetty syystä yhtenä kaikkien aikojen tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista peleistä.

Lisätietoja: Star Raiders

 

Lue myös

Bastion (Xbox 360)

Dead or Alive Dimensions (3DS)

From Dust (PC, PS3, Xbox 360)

Frozen Synapse (PC, Mac)

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Puzzle Agent 2 (Mac, PC, iPad, iPhone)

Resident Evil: The Mercenaries 3D (3DS)

UFC Personal Trainer (PS3, Wii, Xbox 360)