Tulipahan pelattua: SteamWorld Dig 2 on tyylikästä ja viihdyttävää robotti-steampunkia Oddworldin ystäville

14.05.2018 20:40 Tuukka Hämäläinen

Metroidvania-tyylinen SteamWorld Dig 2 yhdistelee tasohyppelyä, seikkailua ja roolipelimekaniikkoja hiottuun visuaaliseen tyyliin, joka tuo mieleen Oddworld-pelien omaperäisyyden.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Image & Form / Julkaisija: Image & Form (fyysinen versio Rising Star Games) / Saatavilla: Nintendo Switch, PC, OS X, Linux, PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo 3DS / Testattu: Nintendo Switch / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 7 / Peliä pelattu arvostelua varten: 2 tuntia


Ruotsalaisstudio Image & Formin seikkailupeli SteamWorld Dig 2 ehti jo viime vuonna napata joukon kehuja ja palkintoja pelimedioilta, ja nyt peli on julkaistu myös fyysisessä formaatissa. Kuten nimikin kertoo, on peli suoraa jatkoa vuoden 2013 SteamWorld Digille, mutta sen pariin voi mainiosti hypätä ilman aiempaa osaa pelaamatta.

SteamWorld Dig 2 on metroidvania-tyylinen, kaksiulottinen seikkailupeli, joka heittää pelaajan komeaan, villin lännen steampunk-maailmaan. Tapahtumien keskiössä on robotti nimeltä Dorothy, joka lähtee etsimään edellisestä pelistä tuttua ystäväänsä Rustya. Pian Dorothy päätyy kuitenkin selvittämään El Machinon kaupunkia uhkaavia maanjäristyksiä, jotka vaikuttavat olevan jonkun tahallaan aiheuttamia.

SteamWorld Dig 2:n ytimessä on louhintamekaniikka: pelaaja voi hakata tieltään erilaisia maa-aineksia tutkiessaan maanalaisia luolastoja. Aluksi välineenä on yksinkertainen hakku, mutta muitakin apuvälineitä pelistä löytyy ja ne mahdollistavat erilaisten esteiden läpäisemisen.

SteamWorld Dig 2:n ydin on laajan pelimaailman tutkimista, erilaisten mineraalien keräämistä ja varusteiden päivittämistä. Kaupungissa voi vaihtaa mineraalit rahaksi, jolla voi ostaa päivityksiä, joita sitten voi ottaa käyttöön, kunhan löytää tarpeeksi hammasrattaita. Pelin edetessä pääsee aina uusille alueille ja löytää myös erilaisia piilotettuja luolastoja ja lisähaasteita.

Pelattavuus on SteamWorld Dig 2:ssa erittäin pitkälle hiottua ja pelituntuma pääasiassa hyvä. Tarjolla on aluksi kaksi vaikeusastetta, Easy ja Normal, joista jälkimmäinen tarjoaa kokeneellekin pelaajalle sopivasti haasteita ja ongelmanratkaisua. Mikään tolkuttoman vaikea peli kyseessä ei ole, mutta välillä eteneminen vaatii kuitenkin sekä aivoja että refleksejä.

Nintendo Switchillä peli toimii yhtäläisen sujuvasti sekä tv-ruudulta että konsolin omalta näytöltä pelattuna. Tuntuma on kuitenkin parempi Pro-ohjaimella kuin Joy-Coneilla. Outona yksityiskohtana oletuspainike juoksemiselle on käsittämättömästi astettu Y-painikkeeseen ja hyppy B:hen, jolloin pelaamiselle välttämätön juoksuhyppy on turhan vaikea suorittaa. Onneksi peli antaa muokata ohjainasetuksia vapaasti, jolloin vaikkapa R:n ja Y:n toiminnot voi vaihtaa päittäin.

SteamWorld Dig 2 erottuu tasohyppelypelien joukosta edukseen omaperäisellä pelimaailmalla, jonka piirrostyylinen villi länsi tuo hieman mieleen Oddworld: Stranger’s Wrathin (2005). Tekstimuotoinen dialogi on paikoin hauskaakin, ja tarina tarjoaa köykäisyydestään huolimatta tarpeeksi motiivia jatkamaan eteenpäin. Lisäkehuja ansaitsee pelin vuoroin tunnelmoiva, vuoroin funkahtava soundtrack, josta vastaavat ruotsalaisartisti El Huervo ja äänisuunnittelija Pelle Cahndlerby.

Parin tunnin pelaamisen jälkeen alkaa hieman huolestuttaa, tarjoaako peli loppuun asti uusia ominaisuuksia ja elementtejä sopivan tasapainoisesti. Lisäksi muutama yksittäinen este tuntuu aavistuksen liian vaikealta, ja näistä saattaa muodostua ikäviä pullonkauloja kokemattomille pelaajille.

STEAMWORLD DIG 2

”Mukaansatempaavaa seikkailua tyylikkäällä toteutuksella.”