Uusimmat

Steins Gate (PS3, PS Vita)

13.09.2015 14:00 Kalle Lounela

steinsgate_arv_0kansiTekijä: 5pb., Nitroplus
Julkaisija: PQube (EU PS3, Vita)
Testattu: PlayStation Vita
Saatavilla: PlayStation 3, PlayStation Vita
Pelaajia: 1
Muuta: Kesto 24 – 37 tuntia
Pelin kotisivu: http://www.pqube.co.uk/steinsgate/
Arvostelija: Kalle ”HCJorma” Lounela

steinsgate_arv_04

 

Muistini bitit viilettivät neljännessä ulottuvuudessa. Aikaisemmin olimme onnistuneet vahingossa lähettämään tekstiviestejä menneisyyteen ja muuttaneet siten nykyisyyttä. Tämä oli täysin eri asia. Aivoni sisältö samoaisi aiemman minäni pääkoppaan ja syrjäyttäisi sen vanhan sisällön. Tietäisin tulevaisuudesta, muistaisin tulevaisuudessa tuntemani tunteet. Olisin taas ehjä luodinrei’istä.

Maddo Scientist iskee taas, mutta tällä kertaa PlayStationeilla. Hänen hullua nauruaan kuultiin ensimmäistä kertaa Japanissa vuonna 2009 Xboxilla, tietokoneella virallisesti englanniksi käännettynä vasta 2014 ja nyt 2015 Sonyn laitteilla. Välissä ulos kerkesi tulemaan maanmainio animeadaptaatio, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Seuraavaksi käsitellään kumminkin Vitalla lukemaani visual novellia.

steinsgate_arv_0uhkailu

Uhkailuviestien pirahdellessa toivoin, etten olisi lähtenyt leikkiin mukaan.

Selityksenne, olkaa niin hyvä

Aikamatkustus, tuo ikuinen ihmiskunnan unelma. Mahdottoman tuntuinen ajatus on askeleen lähempänä totuutta, kun nuoret perseilijäfyysikot vahingossa rakentavat ajan kudoksia tahtoonsa taivuttelevan mikroaaltouunin. Ajalla leikittelystä ei seuraa hyvää ja homma eskaloituukin erittäin nopeaan. Leikkimielisestä pelleilystä kehkeytyy ihmishenkiä uhkaavaa toimintaa.

Sekavahkon alun aikana mielenkiintoa pitää yllä kiinnostus erikoisia hahmoja kohtaan. Miljöönä toimii niin sanotun otakukulttuurin Mekka ja Tokyon kaupunginosa, Akihabara. Otakut ovat intohimoisia anime- ja peliharrastajia, jotka elävät hengittäen japanilaista viihdekulttuuria. Tarina tietenkin vilisee viittauksia näihin mielenkiintoisiin nörttihommiin, mutta outoja ilmauksia putkahtelee myös tiedesanaston puolelta.

Pelaajaa ei onneksi lauota oudoilla sanoilla ja jätetä kylmästi pohtimaan niiden tarkoitusta. Steins;Gateen on integroitu kiitettävän kokoinen, automaattisesti tarinan edetessä päivittyvä sanakirja. Selitykset ovat usein suuntaa-antavia, asiansa ajavia lauseenpätkiä. Osa jutuista oli niin yksinkertaistettuja, että jutuista oikeasti tietävät saavat vain päänsäryn niitä lukiessaan. Ainakin asia selviää selvälukuisesti apua tarvitsevalle ja täten apu hoitaa hommansa niin kuin pitääkin..

steinsgate_arv_0satelliitti

Alun mysteerit selviävät vasta viimeisissä luvuissa.

Valikoiden juhlaa

Alkuesittelyiden ja muun pakollisen kirjamaisen hötön jälkeen homma rullaa omalla painollaan. Massan suuruus painoi minut ruutua vasten, vaikka olen katsonut animeadaptaation ja tunnen tarinan. Yhteensä kuudesta lopusta viisi oli minulle silti täysin uusia. Jokainen tarinapolku päättyy rakastumiseen visual novelleille tuttuun tyyliin, mutta romanssin lisäksi mukana on silmiä kostuttavaa draamaa soppaa maustamassa.

Tekninen toteutus saa täydet kymmenen pistettä ja sen kuuluisan koukkunokkaisten heimoon kuuluvan linnun merkin. Tavanomaisten tallennusten lisäksi on system save, jolla saa säilöttyä kaikki kerätyt lopetukset uusine sanakirjamerkintöineen. Asetuksissa voi säätää yksittäisten henkilöiden äänenvoimakkuutta ja automaattisen toiston nopeutta. Ei mitään uutta tai mullistavaa, vain erittäin hyvin tehdyt valikot. Ne, jos jotkut, ovat interaktiivista kirjan selkäranka.

steinsgate_arv_0kannykka

Sähköposteja lukemalla henkilöistä oppii jänniä juttuja.

Nykynuoriso on näppäilee vain virtuaalisia raamattujaan

Steins;Gate eroaa massasta omalaatuisella tavalla antaa pelaajan tehdä valintansa tarinavirran ohjaamiseksi. Usein visual novelleissa päätökset ovat pelaamasi päähenkilön puhetta, muttei tällä kertaa! Voit nykyaikaisesti vaikuttaa sadun kulkuun soittamalla ja kännykän sähköpostia käyttämällä.

Viestien lähettäminen onnistuu takertumalla vastaanotetun viestin tummennettuihin sanoihin ja niitä klikkaamalla. Tällöin päähenkilömme näppäilee näsevänvastineen, johon voi mahdollisesti saada vastauksen. Näin höpöttely jatkuu perinteisen kasvokkain juttelun rinnalla, joiden mittaan peli hiljalleen määrittelee askel askeleelta kenestä tytöstä pelaaja oikein tykkääkään.

Usein true endingin saavuttaminen vaatii muiden reittien lukemista ennen kuin se avautuu pelattavaksi. Steins;Gate hoitaa senkin eri tavoin: parhaan mahdollisen päätöksen voi saavuttaa vaikka ensimmäisellä pelikerralla. Huonoksi asian tekee se, että onnistumisprosentti lopun saavuttamiseen ilman läpipeluuohjeita on äärimmäisen pieni. Myönnän rehellisesti, etten olisi pystynyt saavuttamaan todellista loppua ilman apuja.

steinsgate_arv_0soundsettings

Tutustu ihmeessä

Kyseessä on sopivan pituinen visual novel myös aloittelevalle lukijalle, joka haluaa erittäin jämäkän tieteistarinan sopivasti romanssilla höystettynä. Suosittelen tutustumaan tähän alkuperäisteokseen ennen animen katsomista, koska muuten alku etenee normaaliakin hitaammin. Toisaalta lukemista karttavan kannattaa katsoa sarja ja nauttia siitä täysin siemauksin.

Vähän tietokonenovelleja lukeneena oli vaativaa sijoittaa teos tähtiasteikolle. Päädyin lopulta vankkaan neljään, kiitos lukuhetkien tuomien tunteiden ja nerokkaiden juonenkäänteiden.

El Psy Congroo.

 

 

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat