Uusimmat

Sudden Strike: Resource War (pc)

26.01.2005 00:00 Miikka Lehtonen

Sudden Strike oli Blitzkriegillä vakuuttaneen CDV:n alkuperäinen toisen maailmansodan strategiapeli. Aikanaan peli ihastutti monia realismillaan, yksityiskohtaisella grafiikallaan ja laajalla yksikkövalikoimalla. Aika on kuitenkin ajanut ohi vanhasta sotaratsusta, joten vielä yhden lisäosan julkaiseminen tuli melkoisena yllätyksenä. Lisärin erikoisjippo on resurssisota, jonka pitäisi mullistaa sodankäynti. Ilmassa on silti pahasti rahastuksen makua.

Paperilla Sudden Strike: Resource War on sangen asiallinen paketti. Saman firman Blitzkrieg: Rolling Thunderin tapaan se on itsenäinen peli, eikä vaadi alkuperäistä Sudden Strikeä toimiakseen. Resurssisotaa voi käydä brittien, jenkkien tai saksalaisten leivissä. Neljän lyhyehkön kampanjan lisäksi pelistä löytyy kymmenen yksittäistehtävää ja kymmenen uutta moninpelikarttaa. Pienoisena pettymyksenä itse pelimoottoriin ei ole tehty kuin nimellisiä muutoksia. Vaikka Resource War onkin rakennettu uudemman Sudden Strike II -pelimoottorin varaan, ikä näkyy silti jo pahasti.

Tankki täyteen?

Koska pelin ainoa merkittävä uudistus on resursseista käytävä sota, sen voisi olettaa olevan suuri uudistus. Näin tekevä olisi kuitenkin pahasti väärässä, sillä käytännössä resurssisota vain muuttaa pelissä jo olevia ominaisuuksia, kuten vahvistusten saapumista. Nyt vahvistukset, uudet ammustarvikkeet ja muut on sidottu rakennuksiin. Niiden valtaus pamauttaa kentälle uusia joukkoja, tarvikepinoja tai antaa mahdollisuuden korjata ja parantaa olemassaolevia joukkoja. Ainoa vähänkään mielenkiintoinen uudistuksen etu on mahdollisuus katkaista vihollisen huoltolinjat valtaamalla selustan kautta bensa- ja ammusvarikoita. Muutamissa tehtävissä lähes mahdottomat vihollisen panssariarmadat saa näin helposti kuriin. Kokonaisuutena resurssisota jää silti pelkäksi kuriositeetiksi, eikä riitä pelastamaan peliä.

Sudden Strike: Resource Warin suurin ongelma on sen ikä, joka paistaa läpi kaikesta. Grafiikka on uudempiin peleihin verrattuna suorastaan naurettavan tökeröä. Rumat, valmiiksi renderoidut tankit ovat kankeasti animoituja ja turhan staattisen oloisia. Niistä puuttuu kokonaan esimerkiksi Blitzkriegistä tuttu pikkutarkka animaatio, joka toi peliin realistista viehätystä. Pelin tempo on myös pahasti hakusessa ja sota tuntuu jatkuvasti turhan nopealta hosumiselta. Jotain on sentään tehty oikein, sillä pelin äänimaailma on pääasiassa realistisen kuuloinen ja tuo peliin edes vähän tunnelmaa.

Sudden Striken suurin ongelma on se, että se on käytännössä sama peli kuin Blitzkrieg, joskin kaikilta osa-aleiltaan vaatimattomammin toteutettuna. Edes paljon mainostettu resurssihallinta ei jaksa piristää peliä, joten julkaisu on pakko tuomita melko turhaksi. Toisen maailmansodan strategiaa himoitsevien kannattaa mieluummin sijoittaa rahansa Blitzkrieg-sarjaan tai odotella jatko-osaa.

Tekijä: Fireglow Games
Julkaisija: CDV Entertainment
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Laitevaatimukset: Pentium II/333 MHz, 64Mt muistia, 1 megan näytönohjain, 4-nopeuksinen CD-asema
Pelin kotisivu: www.suddenstrike2.de
 

Muropaketin uusimmat