Uusimmat

Sudoku Master (DS)

08.11.2006 13:06 Jukka O. Kauppinen

Yhdeksän numeroa. Yhdeksän ruutua. Yhdeksän ruudukkoa. Onko 999 uusi pahan merkki, vai muutoin vain turmio älypelien ystäville? En ollut perustanut aikaisemmin Sudoku-ristikoiden päälle, olinhan joskus kokeillut myös sanaristikoita ja todennut etteivät ne olleet minua varten. Nintendo DS:lle julkaistu Sudoku-numeropeli tarjosi kuitenkin vaivattoman mahdollisuuden tutustua tähän kovasti kohuttuun ilmiöön. Ja ymmärrän mistä sen suosio johtuu…

Sudoku Master on DS-käsikonsolille sovitettu painos Sudoku-älypelistä. Tämä massiivisen suosittu puuhailupeli on noussut muutaman viime vuoden aikana hirmuiseen suosioon kaikkialla maailmassa, niin myös Suomessa. Jotainhan se kertoo, kun iltapäivälehtien ristikkoliitteessäkin on Sudoku-ristikoita.

Suosion ymmärtää. Sudokut ovat yhtaikaa hyvin selkeitä ja loogisia, mutta vaativat myös pähkäilyä.

Idea on simppeli. Otetaan yhdeksän kappaletta yhdeksän ruudun ruudukoita. Jokaisessa ruudukossa on numerot 1-9. Yksi numero esiintyy vain kerran ruudukossaan. Ovela juju on se, että sen lisäksi sama numero voi esiintyä vain kerran sekä pysty- että vaakarivillä.

Pelaajan täytyy siis päättelyn ja eliminoinnin avulla ratkaista mikä numero on missäkin ruudussa. Jos se esiintyy kahdesti samassa ruudukossa tai pysty/vaakarivillä, aijai, väärin meni.

Normaalisti Sudokuja ratkotaan kynällä ja paperilla, mutta DS sopii siihen todella näppärästi. Kosketusnäytöllä on helppo napsutella ruutuja ja valinta numeroita.

Tekijät ovat keksineet laittaa peliin myös virtuaalisudokun ratkontaa helpottavia apuja. DSn näyttöön ei voi sutata muistimerkintöjä, vai voiko? Itse asiassa, voi. Pelaaja voi apuruudukkoa napauttamalla tehdä merkintöjä jokaisen ruudun kulmiin. Pienillä, sievillä merkinnöillä voi pitää kirjaa niistä numeroista, jotka kyseisessä ruudussa voisivat olla. Merkintöjä voi hiljakseen pyyhkiä pois, kun pelaaja löytää oikeita numeroita ruudukkoon ja vastaaville pysty/vaakariveille, ja lopulta ruutuun voi pamauttaa ison numeron: tämä se on.

DS-Sudokun ansiosta taskuun mahtuu kätevästi hirmuinen määrä Sudokuja ja ne kulkevat mukana kerrassaan vaivattomasti. Tarjolla on neljän eri vaikeustason Sudokuja, ja peli neuvoo ristikkojen salaisuudet uusille pelaajille. Ensimmäinen koepeli menee totutellessa, mutta sen jälkeen ristikot ratkeavat aina vain ripeämmässä tahdissa.

Sudokun positiivinen puoli onkin ennen kaikkea siinä, että vaikka kyse on numeroista, ei pelaaminen vaadi matematiikkaa. Ja vaikka sanaristikot eivät maittaisikaan, on Sudoku aivan toista maata. Tämä on selkeää ja loogista päättelyä, eikä sanaristikoiden tapaista omituisten mielleyhtymien etsimistä. Niinpä Sudokut sopivat kelle tahansa, ei vain ristikkofriikeille, eikä Sudokua tarvitse arkailla.

Sudokut eivät ole mitään virtasyöppöjä, joten SudokuDS kestää pitkään yhdellä latauksella. Näin niistä on mukava nautiskella niin kotisohvalla kuin reissatessa. 

Sudoku Master ei ole suorastaan mikään pelitekniikan riemuvoitto, mutta äärimmäisen suositun älypelin siirtäminen taskukonsolin kuosiin on fiksu idea. Etenkin kun toteutus on tehty näinkin siististi ja selkeästi.

 

Tekijä: Hudson Soft
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.nintendo-fi.com/?game=1419

Onko Sudoku...

Katso tilanne vastaamatta