Super Mario 3D World (Wii U)

21.12.2013 16:00 | Mikael Miilumäki

Tekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii U
Saatavilla: Wii U
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: Super Mario 3D World
Arvostelija: Mikael Miilumäki

Nintendon matka Wii U:n kanssa ei ole ollut ruusuinen. Konsolin myynnit eivät ole kivunneet kuuhun ja vuoden ensimmäisellä puoliskolla hyvistä peleistä oli pulaa. Syksyn saapuessa pelejä alkoi kuitenkin tippua kauppoihin, mutta yhtä on odotettu enemmän kuin muita.

Wii U on kipeästi kaivannut sellaista peliä, jonka takia konsoli kannattaa oman television alle hankkia möllöttämään. Mario on Nintendon omista hahmoista tunnetuin, joten on selvää, että putkimiehen harteille sovitellaan sankarin viittaa. Onko Super Mario 3D World Wii U:n pelastaja ja Nintendon seuraava kulttiklassikko?

Silmät ja korvat tarkkana

Nintendo pistää musiikkien suhteen parastaan. Sävellyksiin on selvästi paneuduttu huolella ja tämän kuulee. Musiikit sopivat hämmästyttävän hyvin pelattaviin ympäristöihin ja auttavat pelaajaa pääsemään oikeaan tunnelmaan. Mukana on toki myös tuttuja ja turvallisia äänitehosteita, kuten kuuluukin. Kappaleita on äänitetty orkesterin voimin, mikä lisää laatuvaikutelmaa entisestään. Erityisesti mieleeni jäi kummitustalojen uusi teemamusiikki. Väitän, että näin hyvää kappaletta ei ole kuultu koskaan Mario-pelissä.

Korvilla on siis hyvä olla pelatessa, mutta niin on silmilläkin. Mario ei ole koskaan näyttänyt näin hyvältä! Taidetyyli on onnistunut ja mieleenpainuva, mutta peli on teknisesti myös näyttävä. Auringon säteet kimpoilevat kauniisti vedestä kun viiksiveikko pomppii yli kuilujen ja esteiden. Mielenkiinnolla odotan, että miten hyvältä Nintendon seuraavat suuret pelit tulevat Wii U:lla näyttämään.

Kaverille kanssa

Super Marioita ei kuitenkaan pelata musiikkien tai grafiikoiden takia, vaikka ne kunnossa ovatkin. Sarjan pariin palaa vuosi toisensa jälkeen rautaisen A-luokan pelattavuuden takia. Sellaista tarjoillaan myös tällä kertaa. Kontrollit ovat yhtä tarkat kuin aivokirurgin otteet leikkauksessa, minkä takia putkimies syöksyy rotkoon ainoastaan pelaajan tekemien virheiden takia.

Peliä ei ole pakko pelata läpi pelkästään Mariolla, vaan tällä kertaa pelaaja voi valita neljästä eri hahmosta. Mario on tuttu ja turvallinen joka paikan höylä, Luigi hyppii korkeammalle kuin muut hahmot, Toad puolestaan pinkoo muita nopeammin ja Prinsessa Peach pystyy leijumaan hetken aikaa ilmassa. Pelasin itse suurimman osan pelistä Mariolla, mutta paikoin sain mukavaa vaihtelua peliin eri hahmoja kokeilemalla.

Sohvalle kannattaa kerätä kokeilumielessä myös muutama kaveri, sillä peliä ei ole pakko tahkota yksin. Neljän pelaajan voimin pelattuna hymy on herkässä. Mitä enemmän kavereita on valmis kiusaamaan, sitä hauskempaa moninpeli todennäköisesti on. Etenkin neljän pelaajan voimin moninpeli on täysin päätöntä touhua, mikä toimii pelaajista riippuen hyvin tai huonosti. Ainakin koko perheen saa viihtymään pelin äärellä.

Ensimmäiset maailmat ovat tuttuun tapaan helppoja, mutta lopussa myös meillä Mario-veteraaneilla menee helposti sormi suuhun. Kenttiin on piilotettu kolme vihreää tähteä ja leimaisin, jotka ovat aluksi todella yksinkertaisissa piiloissa. Viimeisissä maailmoissa niiden etsiminen ja nappaaminen vaatii jo melko tarkkoja loikkia. Vaikka kentän pääsee helposti läpi, niin kaiken kerääminen vaatii jo enemmän ponnisteluja.

Mauahtavaa!

Suurin yksittäinen lisäys sarjaan on tällä kertaa runsaasti huomiota saava kissapuku. Kilisevän kellon nappaamalla pelihahmo muuttuu maukuvaksi pedoksi, mille ei oikein voi kuin nauraa. Kissana pelaaja pystyy kiipeilemään hetkellisesti seinillä ja syöksymään leijonan lailla vihollisten niskaan. Puvun ominaisuuksia hyödynnetään läpi eri maailmojen yllättävän kekseliäästi ja kenttien tutkimiseen saadaan kokonaan uusi ulottuvuus, kun pelaaja voi kiipeillä ja hyppiä myös seinillä. Toivottavasti kisuna pääsee riehumaan myös tulevissa Mario-peleissä.

Super Mario 3D Worldin suurin yllätys on sen jatkuva muuttuminen. Aina viimeiseen kenttään asti kehittäjät heittelevät pelaajan eteen uusia ideoita ja pelimekaniikoita. Yhteen ja samaan ideaan ei montaa kertaa törmää, mikä tuntuu virkistävältä. Pelaamista oli vaikea lopettaa, koska aina kiinnosti tietää, mitä seuraavaksi pääsee kokeilemaan. Miiverseä hyödynnetään leimojen kanssa hauskalla tavalla ja omaan peliin voi halutessaan päästää muiden pelaajien suorituksia näyttämään mallia.

Täysin ongelmaton tuotos Marion uusin ei kuitenkaan ole. Moninpeli on melkoista kaaosta, mikä johtuu osittain kamerasta. Kun ruudulla viilettää neljä pelaajaa, niin kamera ei tahdo pysyä aina mukana. Kamera seuraa pelaajaa, kuka johtaa juoksukilpailua, mikä aiheuttaa paikoin vaikeuksia. Samojen välipomojen kierrättäminen pisti myös pelatessa silmään, etenkin kun kentät ovat muuten niin vaihtelevia.

Onko Super Mario 3D World Wii U:n pelastaja? Jos konsolin ostaminen on käynyt mielessä, niin kaupasta kannattaa napata mukaan Marion uusin loistopeli. Konsolin ostamista on vaikea perustella yhden pelin perusteella, mutta ainakin konsolin pelikirjastossa on yksi hieno peli lisää. Pelasin vuoden aikana yhtä sun toista useammalla eri konsolilla, mutta minkään pelin parissa en saanut nauraa yhtä paljon kuin Super Mario 3D Worldin. Tämä on pelille kuin pelille kunnioitettava meriitti.

 

Toinen mielipide

Jos Super Mario 3D Worldistä olisi pakko löytää pari vikaa, niin sen suurimmat ongelmat ovat sen hitaassa alussa sekä pienissä kameraongelmissa. Muuten kyseessä on sen verran loistavaa tasoloikkaa, että pelin laatu suorastaan hämmentää. Haastetta halajavaakaan ei jätetä kylmäksi, kun lopputason kentissä joutuu suorastaan hikoilemaan, mikäli haluaa läpäistä kentän sataprosenttisesti.

Super Mario 3D World on Mariota parhaimmillaan ja osoittaa mihin pystytään, kun pistetään 110% panostus kaikkeen.

Eric Hartin

 

Kolmas mielipide

Ennen Super Mario 3D Worldin saamista omiin käsiini, olin tietyllä tavalla varautunut. Wiille ilmestyneet Super Mario Galaxy-sarjan pelit ovat tallentuneet aivojeni poimuihin pelihistorian merkkiteoksina ja tässä oli nyt seuraava kotikonsolin 3D-Mario. Pelialan suuret lehdet ja nettisivut ylistivät peliä kilpaa, joten pieni hype hiipi myös kuvioihin.

Kun aloin pelaamaan peliä, olin välittömästi myyty. Super Mario 3D World seisoo omilla jaloillaan ja on uusi todiste siitä, että Nintendo tietää miten loistavia pelejä oikein tehdään. Kissapuku on söpöydessään hulppean hauska lisä, aivan kuten monistuskirsikka. Naamalle liimautuu pitkäksi aikaa iloinen virne ja kun sohvalle kutsuu pari kaveria, niin nauru täyttää huoneen.

Suoraan sanottuna, en muista milloin viimeksi jokin peli olisi ollut näin täynnä puhdasta pelaamisen iloa ja pelisuunnittelun riemua. Jos on vielä epäselvää mitä pelaisi jouluna perheen kanssa, niin vastaus löytyy Wii U:lta.

Mikael Miilumäki

 

Lisää aiheesta

Dr Mario & Puzzle League (GBA)

Mario Kart 7 (3DS) 

New Super Mario Bros. U (Wii U) 

Paper Mario: The Thousand-Year Door (GC) 

Lue myös

Edna & Harvey: The Breakout (PC)

My Riding Stables 3D (3DS)

Ratchet & Clank: Into the Nexus (PS3)

Skydive: Proximity Flight (PS3, Xbox 360)