UUSIMMAT

Super Mario Bros. 3 VC (Wii U)

11.04.2015 18:00 | Muropaketin toimitus

Tekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii U
Saatavilla: NES, Wii, Wii U ja 3DS
Pelaajia: 1, 2 (vuorotellen)
Muuta: ladattava peli Nintendo eShop, hinta 4,99 euroa
Pelin kotisivu: Super Mario Bros. 3
Arvostelija: Julius Jämsén

 

Viiksekäs putkimies on seikkailut jo vuosikymmeniä. Pääsarjan idea kuitenkin pysynyt jokseenkin samana, vaikka tarina onkin matkaillut monet kerrat sivuraiteilla. Tarjoaako Super Mario Bros. 3 jotain ainutkertaista, vai onko peli pakko-ostos vain fanaattisimmalle retroharrastajalle?

Toim. huom: SMB3 julkaistiin Virtual Consolelle jo aiemmin, mutta pelistä julkaistiin myös oma versionsa erityisesti Wii U:n Virtual Console –ympäristöön sovitettuna. 3DS-version arvostelun löydät täältä: Super Mario Bros 3 VC (3DS, Wii U).

Kaava on varmasti tuttu jokaiselle pelaajalle: Mario kulkee läpi eri teemoilla varustettujen maailmojen, harrastaa kilpikonnien kanssa asioita, jotka Sienimaan ulkopuolella lasketaan eläinrääkkäykseksi, ja soveltaa Bowserin jälkikasvuun hieman vanhentuneita kasvatusoppeja. Matka taittuu hyppien, juosten ja liukuen aina sen muutaman pikselin liikaa.

Marion kolmanneksi numeroidun seikkailun erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa erilaiset puvut, maailmankartta ja uusia vihollisia. Puvuista ikonisin lienee Raccoon Mario, joka muuttaa Marion Tails… kröhm, siis antaa Mariolle pörröisen hännän propelliksi ja mahdollistaa putoamisen tyylillä. Näistä ominaispiirteistä suurin osa on löytänyt paikkansa myös myöhemmissä Mario peleissä.

Virtuaalista konsolisointia

Virtual Console –versio klassisesta tasoloikasta ei ole ihan yksi yhteen alkuperäisestä. Siinä on tiettyjä eroavaisuuksia, joista kätevin on pelitilanteen tallentaminen. Wii U:lla Virtual Console –peleissä pelaaja voi tallentaa koska tahansa, oli se sitten kesken tason, valikon tai kuolinanimaation. Tämä tietysti hieman helpottaa ja nopeuttaa pelaamista, sillä elämillä ei sinällään ole merkitystä. Tallennuksen lataaminen on välillä jopa nopeampaa, kuin maailmankartalla liikkuminen. Toisaalta pikatallennuksen hyväksikäyttö syö tunnelmaa, ja mahdollisuus vain yhteen tallennukseen on turhan rajoittava.

Muutamia outouksia löytyy itse pelistäkin: ruudun oikealla reunalla on huomattavia vaikeuksia olemassaolonsa kanssa. Lieneekö kyseessä alkuperäinen ongelma vain onko porttauksessa vikaa, mutta reuna saa pahimmillaan strobovalotkin vaikuttamaan tunnelmavalaistukselta. Lisäksi Gamepadin ja televisioruudun välillä on huomattavia värieroja. Näitä kauneusvirheitä lukuun ottamatta peli toimii kuin Marion viiksivaha.

Ovatko nämä oikeita sieniä juuri sinulle?

Vaikka puhutaan klassisesta ja laadukkaasta pelistä, en näe Super Mario Bros. 3:lla samanlaista perussivistyksellistä arvoa kuin mitä esimerkiksi Super Mario 64:llä. Sama Mario-konsepti on toteutettu sittemmin useasti, ja mielestäni paremmin, muun muassa New Super Mario Bros. –sarjan muodossa. SMB3 on Mario, mutta vain Mario. Retroilun tai nostalgianhakuisuuden näkökulmasta putkimiehen putkijuoksua voi kuitenkin suositella suositella!

 

Lisää aiheesta

New Super Mario Bros. (DS)

New Super Mario Bros. 2 (3DS)

New Super Mario Bros. U (Wii U)

New Super Mario Bros. Wii (Wii)

Super Mario Bros 3 VC (3DS, Wii U)

Super Mario Bros. 2 VC (3DS)

Keskustelu

Sanoisin että EDELLEEN viiden tähden peli. Grafiikat ovat kivat, ohjattavuus loistava, musiikit hyräiltäviä, kenttiä löytyy paljon… Kyllä NES-peli pitää suhteuttaa toisiin NES-peleihin, joten vertailu esimerkiksi Super Mario 64:ään on aika kummallista. (Kenties arvostelijalla olikin JÄLKIMMÄISEN suhteen vahvat nostalgiakakkulat?)

Arvostella nyt retropeliä uutena.. Aikanaan ollut ehdottomasti 5 tähden peli.

Näitä vc-pelejä Nipa tuuttaa kun niillä ei muutakaan ole.
Pölyä kerää WiiUu vaan.

Muropaketin uusimmat