UUSIMMAT

Super Mario Galaxy 2 -ennakko (Wii)

08.05.2010 17:45 Tero Lehtiniemi

Nintendojen tähtipelien sankarit ovat melkoisia lemmen epäonnensotureita. Vihreä hiippalakki Link on pelastanut Zeldaansa jo pari vuosikymmentä, samoin kaikkien suosikki-rööriroope Mario Peachiaan.

Mario on historiansa aikana kerennyt tasohyppelyn lisäksi muun muassa mikroautojen rattiin, golfaamaan ja jopa lääkäriksi. Yksi sarjan onnistuneimpia esityksiä on kuitenkin sarjan aivan uusiin sfääreihin vienyt Super Mario Galaxy, joka on edelleen yksi Wiin parhaita pelejä. Kävimme Nintendon maahantuoja Amolla tsekkaamassa, miltä jatko-osa näyttää.

Vaikka Nintendon vakisankarien edesottamuksia pelit ovatkin malliesimerkki vanhasta sanonnasta, jonka mukaan herrasmiehet saa kiitokset, pahat pojat p…iirakkaa, ei tämä kuitenkaan ole pääosin verottanut näiden lemmensoturien seikkailujen vetoavuutta. Niinpä Super Mario Galaxy 2 juonelta on turha odottaa mitään kauhean suuria yllätyksiä.

Paha koopakuningas Bowser on jälleen kaapannut sienivaltakunnan prinsessa Peachin, ja Mario rientää tietenkin herrasmiehenä perään. Ilman kristallipalloakin voi ennustaa, että lopussa palkintona ei tälläkään kertaa ole persikkaa ja puolta valtakuntaa, vaan kiitokset ja puolen kilon herkkutatti.

Vaikka kolmiulotteiset tasohyppelyt aiheuttavat allekirjoittaneelle pääsääntöisesti lähinnä näppylöitä, Super Mario Galaxy oli kokemus joka teki välittömästi vaikutuksen. Näyttävää, sulavaa grafiikkaa, vauhdikasta taivaankappaleelta toiselle sinkoilevaa meininkiä ja jännittäviä kenttäsovelluksia.

Itse asiassa lopputuloksessa eri osa-alueet olivat niin hyvin kohdallaan, että en oikein osannut ajatella, millä tavoin peliä oikein enää voitaisiin parantaa. Super Mario Galaxy 2 onkin pääsääntöisesti kiillotettu ja kohennettu versio ensimmäisestä osasta.

Mario ja marjoja

Pelin suurin pelillinen uusi anti ovatkin uudet puvut ja Yoshi-ominaisuudet. Uusia pukuja on kaksi: Rock ja Cloud. Kivipuku muuttaa Marion pyöriväksi kivipalloksi, pilvipuku taas luo ilmassa Marion alle hetken pysyviä, tasanteena toimivia pilviä. Parin tunnin testisession perusteella uusia pukuja on onnistuttu käyttämään luovasti, ja retrohenkistä 2D-sovellutusta on entistä enemmän.

Marion uskollinen aisapari, Yoshi-dino on palannut, ja auttaa röörinrassaajamme retkeä kolmella eri tavalla. Haamuhedelmät auttavat sankariparia näkemään näkymättömät tiet ja polut, aikarajan vähentäessä näkökenttää jatkuvasti. Toisena olivat ilmahedelmät, joilla Yoshin vatsa täyttyy hetkeksi heliumilla, nostaen itsensä ja ratsastajansa ilmaan. Matka ei ilman lisähedelmiä kuitenkaan kovin pitkälle, vaan korkeiden paikkojen saavuttamiseksi niitä on hamuttava jatkuvasti lisää. Kolmas, Dash Fruit taas muuttaa Yoshin supernopeaksi, ja pelin hetkellisesti Sonic-klooniksi.

Yoshin uudet ominaisuudet, uusi puku ja planeettojen läpi porautumisen mahdollistava pora tuovat platform-meininkiin ja puzzlenratkaisuun aivan uudenlaista ulottuvuutta, mikä on suorastaan ihailtavaa kun ottaa huomioon sen että jo sarjan edellinen osa löi tällä sektorilla ällikällä.

Maailmassa eteneminen on muuttunut varsinaisesta galaksien valinnasta etäisesti Super Mario 3:n vastaavaa muistuttavaan maailmankarttaan, jossa toisinaan etenemispolkua voi vaihtaa ja välillä maastosta löytyy erilaisia bonusalueita. Ihan kaikkia kenttiä ei Super Mario Galaxyn tapaan tarvitse läpäistä, mutta kunkin päämaailman lopussa odottava, hermoja raastava Bowserin linna välttämättömine pomotappeluineen on aina tiellä.

Kasuaalia kasuaaleille

Super Mario Galaxy 2 kosiskelee uusia pelaajia oikeastaan neljällä eri tavalla. Dialogin seuraaminen on tehty pelin nuoremmalle pelaajapolvelle helpommaksi lisäämällä avainsanojen ja hahmojen viereen niiden graafiset ikonit, jolloin lontoota taitamattomat muksutpuksutkin ymmärtävät missä mennään ja mitä kerätään. Lisäksi pelin mukana seuraa opetus-DVD, joka opettaa pelaajille kaiken olennaisen Marion kontrolloimisesta. Kolmanneksi peli tarjoaa uusien esteiden edessä tutoriaalin, joka näyttää pelaajalle mitä tehdä ja miten.

Neljäntenä muttei vähäisimpänä on opas, prinsessa Peachin haamuhahmo joka pelaajan kuollessa samassa kohti viisi kertaa tarjoutuu johdattamaan pelaajan kentän läpi. Opasta ei ole tarjolla joka kentässä, tarpeeksi hyvät pelaajat eivät haamua koskaan näe, ja ainoa rangaistus sen käyttämisestä on se ettei pelaaja saa kultaista tähteä, vaan ainoastaan pääsee etenemään maailmassa.

Vastavuoroisesti lisää haastetta kaipaaville on tarjolla uusia bonusmaailmoja, joiden avaaminen vaatii kentille piilotettujen kolikoiden keräämistä. Nämä kentät ovat perinteisiä maailmoja huomattavasti vaikeampia, eikä niiden läpäisy ole millään muotoa pelin läpäisyn edellytys.

Vaikka peli onkin täynnä erilaisia helpotuksia, ei pelin kenttädesigniä missään tapauksessa voi sanoa helpoksi. Tasohyppelyiden kanssa suhteellisen käsi allekirjoittanut kyllä selvisi kaikista vastaan tulleista esteistä, mutta vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti kyllä vaikka kuinka. Mitään ärsyttäviä äkkikuolemia ei viljellä, vaan haaste piilee kenttädesignin rehellisessä pirullisuudessa. Ainakin esillä olleissa maailmoissa. Eksyessäni ”väärille” alueille pelin pelaamista valvonut Nintendon ulkomaanelävä juoksi paikalle ”noooo” huudon sävyttämänä.

Marioiden kaavamaiset ja juonelliset typeryydet ovat suhtautumiskysymys, mutta allekirjoittaneelle ne ovat enemmänkin ihastuksen kuin ilkkumisen aihe. Niinpä Super Mario Galaxy 2:sta ei pelisession perusteella ole kuin hyvää sanottavaa. Se tarjoaa laajempia, yksityiskohtaisempia ja vaihtelevampia kenttiä kuin edeltäjänsä, enemmän ominaisuuksia ja jos mahdollista, sulavampaa grafiikkaa.

Palaamme luonnollisesti syvällisemmän analyysin kanssa kunhan saamme pelattua peliä hieman kauemmin, mutta tälläkin hetkellä voi suhteellisen turvallisesti sanoa, että Super Mario Galaxy 2 ei ole yhtään vähempää kuin mitä siltä voisi odottaa, eli ns. kova luu.

 

Tekijä: Nintendo EAD Tokyo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Julkaisu: 11.6.2010
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: Super Mario Galaxy 2
Tero Lehtiniemi

Lisää aiheesta

Super Mario Galaxy (Wii)

Se on vihdoin täällä. Peli, jota monet tituleeraavat Super Mario 64:n oikeaksi jatko-osaksi mielipiteitä jakaneen Super Mario Sunshinen jälkeen. Onhan tätä saanutkin jo odotella lähes 11 vuotta. Heti ensiminuuteilla selviää, että tämä on kaiken sen odotuksen väärti. Super Mario Galaxy osoittaa jälleen, että Nintendolla on töissä alan parhaita guruja, jotka osaavat puhaltaa mitä perinteisimpään genreen uusia tuulia.

Galaxyn juoni on sitä samaa tuttua huttua kuin ennenkin, pienellä käänteellä höystettynä. Bowser kidnappaa Prinsessa Peachin tuttuun tapaansa, mutta tällä kertaa Sienivaltakunnan valloittamisen sijaan tähtäimessä on koko universumin herruus. Se antaa hyvän tekosyyn pelin tapahtumien siirtämiselle maan pinnalta avaruuteen.

Lue myös

Alan Wake (Xbox 360)

Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers (Wii)

How to Train Your Dragon (PS3, Wii, Xbox 360)

Monster Hunter Tri -ennakko (Wii)

Moto GP 09/10 (PS3, Xbox 360)

Sonic & Sega All-Stars Racing (PS3, Wii, Xbox 360)

Tales of Symphonia: Dawn of the New World (Wii)

Whispered World (PC)