UUSIMMAT

Super Mario Galaxy 2 -ennakko (Wii)

08.05.2010 17:45 | Tero Lehtiniemi

Nintendojen tähtipelien sankarit ovat melkoisia lemmen epäonnensotureita. Vihreä hiippalakki Link on pelastanut Zeldaansa jo pari vuosikymmentä, samoin kaikkien suosikki-rööriroope Mario Peachiaan.

Mario on historiansa aikana kerennyt tasohyppelyn lisäksi muun muassa mikroautojen rattiin, golfaamaan ja jopa lääkäriksi. Yksi sarjan onnistuneimpia esityksiä on kuitenkin sarjan aivan uusiin sfääreihin vienyt Super Mario Galaxy, joka on edelleen yksi Wiin parhaita pelejä. Kävimme Nintendon maahantuoja Amolla tsekkaamassa, miltä jatko-osa näyttää.

Vaikka Nintendon vakisankarien edesottamuksia pelit ovatkin malliesimerkki vanhasta sanonnasta, jonka mukaan herrasmiehet saa kiitokset, pahat pojat p…iirakkaa, ei tämä kuitenkaan ole pääosin verottanut näiden lemmensoturien seikkailujen vetoavuutta. Niinpä Super Mario Galaxy 2 juonelta on turha odottaa mitään kauhean suuria yllätyksiä.

Paha koopakuningas Bowser on jälleen kaapannut sienivaltakunnan prinsessa Peachin, ja Mario rientää tietenkin herrasmiehenä perään. Ilman kristallipalloakin voi ennustaa, että lopussa palkintona ei tälläkään kertaa ole persikkaa ja puolta valtakuntaa, vaan kiitokset ja puolen kilon herkkutatti.

Vaikka kolmiulotteiset tasohyppelyt aiheuttavat allekirjoittaneelle pääsääntöisesti lähinnä näppylöitä, Super Mario Galaxy oli kokemus joka teki välittömästi vaikutuksen. Näyttävää, sulavaa grafiikkaa, vauhdikasta taivaankappaleelta toiselle sinkoilevaa meininkiä ja jännittäviä kenttäsovelluksia.

Itse asiassa lopputuloksessa eri osa-alueet olivat niin hyvin kohdallaan, että en oikein osannut ajatella, millä tavoin peliä oikein enää voitaisiin parantaa. Super Mario Galaxy 2 onkin pääsääntöisesti kiillotettu ja kohennettu versio ensimmäisestä osasta.

Mario ja marjoja

Pelin suurin pelillinen uusi anti ovatkin uudet puvut ja Yoshi-ominaisuudet. Uusia pukuja on kaksi: Rock ja Cloud. Kivipuku muuttaa Marion pyöriväksi kivipalloksi, pilvipuku taas luo ilmassa Marion alle hetken pysyviä, tasanteena toimivia pilviä. Parin tunnin testisession perusteella uusia pukuja on onnistuttu käyttämään luovasti, ja retrohenkistä 2D-sovellutusta on entistä enemmän.

Marion uskollinen aisapari, Yoshi-dino on palannut, ja auttaa röörinrassaajamme retkeä kolmella eri tavalla. Haamuhedelmät auttavat sankariparia näkemään näkymättömät tiet ja polut, aikarajan vähentäessä näkökenttää jatkuvasti. Toisena olivat ilmahedelmät, joilla Yoshin vatsa täyttyy hetkeksi heliumilla, nostaen itsensä ja ratsastajansa ilmaan. Matka ei ilman lisähedelmiä kuitenkaan kovin pitkälle, vaan korkeiden paikkojen saavuttamiseksi niitä on hamuttava jatkuvasti lisää. Kolmas, Dash Fruit taas muuttaa Yoshin supernopeaksi, ja pelin hetkellisesti Sonic-klooniksi.

Yoshin uudet ominaisuudet, uusi puku ja planeettojen läpi porautumisen mahdollistava pora tuovat platform-meininkiin ja puzzlenratkaisuun aivan uudenlaista ulottuvuutta, mikä on suorastaan ihailtavaa kun ottaa huomioon sen että jo sarjan edellinen osa löi tällä sektorilla ällikällä.

Maailmassa eteneminen on muuttunut varsinaisesta galaksien valinnasta etäisesti Super Mario 3:n vastaavaa muistuttavaan maailmankarttaan, jossa toisinaan etenemispolkua voi vaihtaa ja välillä maastosta löytyy erilaisia bonusalueita. Ihan kaikkia kenttiä ei Super Mario Galaxyn tapaan tarvitse läpäistä, mutta kunkin päämaailman lopussa odottava, hermoja raastava Bowserin linna välttämättömine pomotappeluineen on aina tiellä.

Kasuaalia kasuaaleille

Super Mario Galaxy 2 kosiskelee uusia pelaajia oikeastaan neljällä eri tavalla. Dialogin seuraaminen on tehty pelin nuoremmalle pelaajapolvelle helpommaksi lisäämällä avainsanojen ja hahmojen viereen niiden graafiset ikonit, jolloin lontoota taitamattomat muksutpuksutkin ymmärtävät missä mennään ja mitä kerätään. Lisäksi pelin mukana seuraa opetus-DVD, joka opettaa pelaajille kaiken olennaisen Marion kontrolloimisesta. Kolmanneksi peli tarjoaa uusien esteiden edessä tutoriaalin, joka näyttää pelaajalle mitä tehdä ja miten.

Neljäntenä muttei vähäisimpänä on opas, prinsessa Peachin haamuhahmo joka pelaajan kuollessa samassa kohti viisi kertaa tarjoutuu johdattamaan pelaajan kentän läpi. Opasta ei ole tarjolla joka kentässä, tarpeeksi hyvät pelaajat eivät haamua koskaan näe, ja ainoa rangaistus sen käyttämisestä on se ettei pelaaja saa kultaista tähteä, vaan ainoastaan pääsee etenemään maailmassa.

Vastavuoroisesti lisää haastetta kaipaaville on tarjolla uusia bonusmaailmoja, joiden avaaminen vaatii kentille piilotettujen kolikoiden keräämistä. Nämä kentät ovat perinteisiä maailmoja huomattavasti vaikeampia, eikä niiden läpäisy ole millään muotoa pelin läpäisyn edellytys.

Vaikka peli onkin täynnä erilaisia helpotuksia, ei pelin kenttädesigniä missään tapauksessa voi sanoa helpoksi. Tasohyppelyiden kanssa suhteellisen käsi allekirjoittanut kyllä selvisi kaikista vastaan tulleista esteistä, mutta vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti kyllä vaikka kuinka. Mitään ärsyttäviä äkkikuolemia ei viljellä, vaan haaste piilee kenttädesignin rehellisessä pirullisuudessa. Ainakin esillä olleissa maailmoissa. Eksyessäni ”väärille” alueille pelin pelaamista valvonut Nintendon ulkomaanelävä juoksi paikalle ”noooo” huudon sävyttämänä.

Marioiden kaavamaiset ja juonelliset typeryydet ovat suhtautumiskysymys, mutta allekirjoittaneelle ne ovat enemmänkin ihastuksen kuin ilkkumisen aihe. Niinpä Super Mario Galaxy 2:sta ei pelisession perusteella ole kuin hyvää sanottavaa. Se tarjoaa laajempia, yksityiskohtaisempia ja vaihtelevampia kenttiä kuin edeltäjänsä, enemmän ominaisuuksia ja jos mahdollista, sulavampaa grafiikkaa.

Palaamme luonnollisesti syvällisemmän analyysin kanssa kunhan saamme pelattua peliä hieman kauemmin, mutta tälläkin hetkellä voi suhteellisen turvallisesti sanoa, että Super Mario Galaxy 2 ei ole yhtään vähempää kuin mitä siltä voisi odottaa, eli ns. kova luu.

 

Tekijä: Nintendo EAD Tokyo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Julkaisu: 11.6.2010
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: Super Mario Galaxy 2
Tero Lehtiniemi

Lisää aiheesta

Super Mario Galaxy (Wii)

Se on vihdoin täällä. Peli, jota monet tituleeraavat Super Mario 64:n oikeaksi jatko-osaksi mielipiteitä jakaneen Super Mario Sunshinen jälkeen. Onhan tätä saanutkin jo odotella lähes 11 vuotta. Heti ensiminuuteilla selviää, että tämä on kaiken sen odotuksen väärti. Super Mario Galaxy osoittaa jälleen, että Nintendolla on töissä alan parhaita guruja, jotka osaavat puhaltaa mitä perinteisimpään genreen uusia tuulia.

Galaxyn juoni on sitä samaa tuttua huttua kuin ennenkin, pienellä käänteellä höystettynä. Bowser kidnappaa Prinsessa Peachin tuttuun tapaansa, mutta tällä kertaa Sienivaltakunnan valloittamisen sijaan tähtäimessä on koko universumin herruus. Se antaa hyvän tekosyyn pelin tapahtumien siirtämiselle maan pinnalta avaruuteen.

Lue myös

Alan Wake (Xbox 360)

Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers (Wii)

How to Train Your Dragon (PS3, Wii, Xbox 360)

Monster Hunter Tri -ennakko (Wii)

Moto GP 09/10 (PS3, Xbox 360)

Sonic & Sega All-Stars Racing (PS3, Wii, Xbox 360)

Tales of Symphonia: Dawn of the New World (Wii)

Whispered World (PC)

 

Keskustelu

Aikuiset uskaltavat olla avoimesti lapsia ja pitää hauskaa, kun taas pahimmassa iäissään olevat teinit yrittävät niin epätoivoisen kuolemanvakavasti olla mahdollisimman aikuisia ja totisia. :)

jok

Usein tuntuu siltä, että teinit yrittävät olla aikuisempia, kuin oikeat aikuiset. Mario näemmä paljastaa tehokkaasti tämän. :)

@13 Kirjoitin pitkän vastauksen heittämiisi juttuihin, mutta totesin että noin typerille jannuille on turha selittää yhtään mitään.

En voi edelleenkään ymmärtää niitä joiden mielestä SMG oli hyvä peli kun se oli kaikkea muuta. Vanha konsepti, ajastaan jäänyt grafiikka, eikä kerta kaikkiaan mitään juonellisesti tai teknisesti uutta.

@16 voi vittu :D njaaha onkohan tää joku sairas vitsi nintendolta vai sairas moka…

katsokaa ensimmäisen kuvan tähtiä kirjaimista ja katsokaa mikä lause niistä kirjaimista muodostuu =) ur mr gay

@14

No sinussa ei selvästikään ole paljoa järkeä jos kaikki kolme konsolia hankit (mitä helvettiä tekee PS3 ETTÄ Xbox 360:llä, kun pelitarjonta on suunnilleen sama?) ja pidät Ratchet & Clankkia parempana kuin Marioa… eipä sekään yhtään lapsellinen peli ole. Eihän?

Itse en jaksa noita söpöileviä isopäisiä hahmoja.liian tyttöpeli minun makuun.(mariofanit ei hernettä nenään,on vaan mun mielipide) :=)
Mario Kart on ainoa mitä jaksaa pelata ja onkin loistava peli.Melko turhaa tuli wii aikoinaan ostettua,PS3 ja Boxi olleet paljon enemmän käytössä.
Hyvä kuitenkin että näitä tehdään koska kannattajia on paljon ja varmasti tämäkin hyvä peli niille jotka Mariofaneja ovat.
Itselle Ratchet ja Clank on ykköstasohyppelyseikkailuräiskintä.

Mulla on valitettavasti jäänyt väliin kaikki super mariot 8-bit Nintendon ja Wiin väliltä, mutta ainakin kaikki noille kahdelle konsolille tehdyt mariot ovat olleet ihan loistavia. SM3 tulee vedettyä läpi vähintään sen pari kertaa vuodessa ja on kyllä se kaikkein ehdottomin klassikko. Wiin New Super Mario Bros nosuee kakkoseksi juurikin siksi että se on käytännössä SM3 -klooni paremmilla grafiikoilla. Galaxy 2 menee hankintalistalle.

@8. Ootko trolli? Super Mario Galaxyhan muutti kerralla kauan kuolleena pidetyn genren täysin uusiin mittoihin.

8.

Koukutti ajat sitten, ja koukuttaa vieläkin. Miksi ihmeessä mennä muuttamaan toimivaa konseptia? Vai pitäisikö italialaisesta putkimiehestä tehdä AK-47:lla koopia räiskivä iso-arska-actionsankari?

Kerropa sitten täysin omin sanoin, mikä peli iskee kansaan paremmin kuin Mario. Itse pelaan pelejä laidasta laitaan, mutta Super Mario Galaxya, ja muitakin Mario-pelejä on oikein mukava pelata.

Vai taantunutta touhuilua. Minusta iänkuiset fps-räiskinnät ovat taantunutta touhuilua. Samaa paskaa eri paketissa.

Onpa paskalaatuisia kuvia, hahahahfffffffff

Mariot ovat nykyään täysin taantunutta toihuilua. Super Mario Galaxy tarjosi sitä samaa pullamössöä joka koukutti kansan jo ajat sitten. Mitään ei olla uskallettu muuttaa vuosikymmeniin.

@1

Tämä, edeltäjänsä Super Mario Galaxy, Zelda: Twilight Princess sekä Ocarina of Time ja Majora’s Mask virtual consolesta, Metroid Prime Trilogy, yms.

Wiille ei paljoa hyviä pelejä ole, mutta Nintendon itse tekemät ovat oikeasti pelien aatelia. Rohkenen sanoa jopa, että yllä olevat pelit ovat parempia kuin mitkään Xbox 360:n tai Playstation 3:n pelit.

harmittaa vähän, että möin wiin mutta toisaalta, kun tää olis läpi pelattu parissa päivässä niin sit taas pölyttyisi nurkassa.

EI OLE SUPER MARIO 3 VEROISTA, sitä jaksaa paukuttaa edelleen vanhalla 8-bit koneella:)

… Ilman kristallipalloakin voi ennustaa, että lopussa palkintona ei tälläkään kertaa ole persikkaa ja puolta valtakuntaa, vaan kiitokset ja puolen kilon herkkutatti. …

1. Tuleva SMG2 sai minut kaivamaan täksi viikonlopuksi ensimmäisen Super Mario Galaxyn esille ja kyllä, jo pelkästään siinä on riittävästi syytä Wiin ostamiseen. Loistava peli, ja jos jatko-osa on niin hyvä kuin miltä ennakkotietojen perusteella vaikuttaa, niin mikä ettei.

kannattaako ostaa wii ostaa tämän pelin takia? kauan miettiny että ostaakko wii monster hunterin trin ja tämän takia

Muropaketin uusimmat