UUSIMMAT

Super Mario Galaxy 2 (Wii)

28.06.2010 17:40 Muropaketin toimitus

Vuonna 2007 julkaistu Super Mario Galaxy räjäytti potin. Nintendon luottosankarin seikkailut olivat ainakin allekirjoittaneen kohdalla kärsineet melko pahasta väsymyksestä SNES-ajoista lähtien, joten oli suoranainen yllätys että peli löi totaalisen ällikällä.

Huippupelien jatko-osien tekijöillä on varsin epäkiitollinen tehtävä. Odotukset ovat yleensä niin korkealla, että vanhan suorituksen parantaminen voi osoittautua suorastaan mahdottomaksi. Super Mario Galaxy 2:n suhteen tämä olikin se suurin huolenaihe. Mutta ei hätää, sillä toisin kuin Kepu, Nintendo ei petä.

Marion ja Nintendon luottosankarien seikkailuiden päällimmäisenä myyntiartikkelina ei ole juoni, ja itse asiassa peleistä nauttimisen ydin onkin se, että juonten kaava- tai suorastaan idioottimaisuuksista pääsee ylitse. Super Mario Galaxy 2:n ytimessä on jälleen epäonnisen rakkaudensoturimme prinsessanpelastusreissu. Paha koopakuningas Bowser haluaa Taivaallisen Sienivaltakunnan Danieliksi ja kaappaa prinsessa Peachin jonnekin kauas tähtiverhojen taakse.

Intergalaktisen rööriroopemme on siis jälleen kerättävä kimpsunsa ja kampsunsa ja lähdettävä pikku odysseialle. Tällä kertaa sankarimme tosin lähtee reissuun astetta komeammin: Mario pääsee toteuttamaan implisiittistä egoismiaan avaruusaluksella, joka kaikessa vaatimattomuudessaan muistuttaa tämän omaa päätä.

Avaruusaluksen mukanaolo tarkoittaa sitä, että Mario ei enää säntää galakseihin yhdestä ja samasta tukikohdasta, vaan avaruuden ulkoreunojen suuntaan edetään tähtikarttoja pitkin. Maailmankartan tutkiminen tuo positiivisella tavalla mieleen New Super Mario Bros. Wiin ja Marion vanhat seikkailut, mutta toimii paremmin kuin Super Mario Galaxyn ratkaisu. Kenttiä sisällään pitävien galaksien lisäksi tähtikartat tarjoavat myös muuta mielenkiintoista tutkittavaa.

Avaruusliskoja ja kivimiehiä

Super Mario Galaxyn platform-kokemus oli vaikuttava yhdistelmä kolmiulotteisia planeettoja, perinteisiä kolmiulotteisia mariokenttiä ja liikkumisen vanhaan 2D-kaavaan rajaavia osia. Super Mario Galaxy 2 hioo tätä jo aiemmin timantin lailla toiminutta yhdistelmää äärimmilleen. Tärkeä syy tähän on Yoshin, tuon Marion uskollisen liskoapurin, paluu. Yoshi sekä suojaa Mariota että avittaa tätä eteenpäin erilaisista marjoista saatavilla lisäominaisuuksilla. Näiden avulla Mario pääsee esimerkiksi lentämään.

Lisäksi Marion vanhaa pukuvalikoimaa laajennetaan kahdella tulokkaalla. Pilvi-Mario voi ilmalentojen aina luoda itselleen pilvistä väliaikaisia tasanteita, kivi-Mario taas muuttua Sonic-henkeen ympäristöä rikkovaksi kivipalloksi. Uudet puvut ja Yoshi-ominaisuudet hiovat omalta osaltaan vanhaa ja toimivaa reseptiä. Kaksinpelikin on jälleen tarjolla: vieressä istuvalle kaverille voi iskeä oman wiimoten kouraan, jolloin tämä voi ammuskella vihulaisia auttaen Marion pelaajaa.

Super Mario Galaxyssä kentät kärsivät toisinaan hieman liiasta pikkuplaneettojen käyttämisestä ja jopa itsensä toistamisesta. Super Mario Galaxy 2:n kattaus on sekä laajempi että monipuolisempi. Galaksin eri kolkat tutustuttavat Marion jälleen kerran tuttuihin rotuihin, joita auttamalla Starship Mario saa uusia, erilaisia palveluja tarjoavia miehistön jäseniä.

Kenttien kattava perusidea on jälleen hapokas sukeltelu tähtien keskellä, Marion sinkoillessa vauhdikkaasti planeetalta toiselle. Suuria, perinteisiä Mario-kenttiä on kuitenkin huomattavasti enemmän. Koko ratkaisu tuntuu nyt sekä paremmin rakennetulta että mahtipontisemmalta.

Värikkäät, laajat kentät pitävät tarjolla niin kilpa-ajoa kuin kaksiulotteista tasoloikkaakin, ja eri platform-genrejen yhdistelmä on suorastaan hengästyttävän upeaa katseltavaa, mutta sitäkin upeampaa pelattavaa. Se on vain yksi niistä kokemuksista, joita on vaikea aivan täysin pukea sanoiksi. Joka tapauksessa peli osaa yllättää pelaajansa yhä uudestaan ja uudestaan. Juuri kun luuli nähneensä kaiken, tuntuu että Miyamoton tiimi kaivaa uuden ässän hihastaan.

Kuinka miellyttää kaikkia 101

Nintendon casual-pelifilosofian mukaisesti pelaamisen pitäisi olla kivaa, helposti lähestyttävää eikä hampaiden kiristelyä. Toisin kuin oikeassa elämässä, Nintendon täydellisessä sienimaailmassa kaikki voivat olla tyytyväisiä. Peli opettaa uusille pelaajille kaikki tarvittavat niksit nopeasti ja tehokkaasti. Halutessaan uusien ominaisuuksien käytöstä voi esimerkiksi nähdä esimerkkivideon. Mikäli tämä ei vielä ole tarpeeksi, on pelin mukana ihan oikea opetus-DVD!

Lisäksi uuden Cosmic Guide -ominaisuuden avulla liian usein tietyssä kohdassa kuollut pelaaja voi pyytää paikalle putkahtavalta Rosalina-hahmolta apua vaikean kohdan ylittämiseksi. Tällöin tosin kentän läpäisystä saatava tähtipalkinto on heikoin mahdollinen. Jokaista vastaantulevaa kenttää ei edelleenkään tarvitse läpäistä, vaan ykkösosasta tuttuun tapaan tie Bowserin viimeiseen linnakkeeseen avautuu kun kentistä on selätetty noin puolet.

Samalla kuitenkin myös suuremmasta haasteesta pitäviä pelaajia ei ärsytetä. Tutoriaalit voi halutessaan jättää kokematta, opetus-DVD:stä saa oivan alustan Mario-mukille ja koko Cosmic Guidea ei edes näe, jos pelaa hyvin. Lisäksi yli sadasta kentästä löytyy todella haastaviakin kokemuksia, piilotetuista erikoisvaikeista kentistä puhumattakaan.

Jos ensimmäinen Super Mario Galaxy oli vaikuttava kokemus, niin kakkososan suhteen voitaisiin puhua jopa hämmentävästä. Pelimekaniikallisesti se on jokaisella osa-alueella hiotumpi kokonaisuus kuin edeltäjänsä, helposti yksi Wiin kauneimpia ja sulavimpia pelejä, ja kun siitä on tehty näin käsittämättömällä tavalla kaikille nautittava, ei voi kuin nostaa hattua, kiittää ja kumartaa.

 

Tekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Pelaajia: 1-2 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: www.supermariogalaxy.com
Tero Lehtiniemi

 

Lisää aiheesta

Super Mario Galaxy (Wii)

Se on vihdoin täällä. Peli, jota monet tituleeraavat Super Mario 64:n oikeaksi jatko-osaksi mielipiteitä jakaneen Super Mario Sunshinen jälkeen. Onhan tätä saanutkin jo odotella lähes 11 vuotta. Heti ensiminuuteilla selviää, että tämä on kaiken sen odotuksen väärti. Super Mario Galaxy osoittaa jälleen, että Nintendolla on töissä alan parhaita guruja, jotka osaavat puhaltaa mitä perinteisimpään genreen uusia tuulia.

Lue myös

Anno 1404 ja Venice-laajennus (PC)

Blur (PC, PS3, Xbox 360)

Pokémon: SoulSilver (DS)

Resonance of Fate (PS3, Xbox 360)

Sam & Max 303: They Stole Max’s Brain! (iPad, Mac, PC, PS3)

Split/Second Velocity (PC, PS3, Xbox 360)

Theatre of War 2: Kursk 1943 (PC)