Super Mario Maker (Wii U)

19.10.2015 13:00 | Miikka Lehtonen

super_mario_maker_arv_0kansiTekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii U
Saatavilla: Wii U
Pelaajia:  1
Muuta: tukee Amiibo-hahmoja uusien pelattavien hahmojen avaamiseksi
Pelin kotisivu: http://supermariomaker.nintendo.com/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

super_mario_maker_arv_04

 

Super Mario Maker on Nintendon pelisyksyn suuri nimi, eikä suotta. Sehän on kuitenkin vaatimattomasti vain työkalu, jolla voi tehdä ja jakaa omia Mario-kenttiään koko muun pelaavan maailman kanssa. Tarjolla on siis rajaton määrä Mariota.

Tämä kuulostaa jo paperilla aika kovalta tempaukselta ja käytäntö osoittaa, että ei todellisuus ole paljon vaisumpi.

Hei, olen Miikka ja olen ollut Super Mario –fani siitä lähtien, kun pelasin Super Mario Brosia Puuhamaassa joskus 1980-luvun hämärinä vuosina. Nintendon puna-asuisessa maskotissa on vain jotain taianomaista, eikä tietenkään sattumalta. Onhan pelejä tekemässä liuta oman alansa huippuja, jotka vieläpä panostavat työhön kaikkensa.

Niinpä viimeisten 30 vuoden aikana onkin koettu melkoisia huippuhetkiä. Jos CD-I:lle julkaistua Hotel Mariota ei lasketa, huonot Super Mario –pelit ovat olleet aika harvassa. Päinvastoin, yleisesti on voinut luottaa siihen, että Nintendo tekee laatutyötä. Ehkä vähän turhankin laadukasta, sillä Nintendon väki saa kaiken vaikuttamaan niin simppelin sujuvalta, että itse kukin on varmasti joskus kuvitellut, että osaisi itsekin tehdä samanlaista jälkeä.

No, nyt on tilaisuus joko todistaa uskomuksensa tai kokea karu herätys.

super_mario_maker_arv_05

Tein itse ja säästin

Super Mario Maker on työkalupakki, jolla saa tehtyä itse omia Super Mario –kenttiään. Kun lähtee luomaan kenttäänsä saa valita tekeekö sen alkuperäiseen Super Mario Brosiin, Super Mario Bros 3:een, Super Mario Worldiin vai New Super Mario Brosiin. Valinta määrittää tietenkin graafisen tyylin, mutta myös käytössä olevat fysiikat. Kaikissa sarjan peleissähän hypyt tuntuvat vähän erilaisilta ja esimerkiksi New Super Mario Brosissa voi hyppiä seinistäkin.

Paljon muuta se valinta ei sitten määritäkään, sillä vaikka esimerkiksi Kuribo’s Shoe –esinettä ei alkuperäisessä Super Mario Brosissa nähty, Mario Makeria varten siitä ja muistakin esineistä on tehty omat versiot kaikkia pelejä varten. Sitten valitaan vielä onko kenttä veden alla, linnassa, kummitustalossa vai ihan ruohokentällä. Ja siinä se sitten on: Super Mario tyhjän taustan edessä. Jos ruutua vierittää oikealle, ennemmin tai myöhemmin eteen tulee kentän päättävä lippu. Mitä siihen väliin ja ympärille haluaa tunkea, se on itsestä kiinni.

Tarjolla on useampi kymmenen erilaista esinettä, vihollista, ansaa, vempelettä ja power upia Mario-pelien vaiheilta. Niitä voi sekoitella huoletta ja vapaasti: mikään ei estä pistämästä vaikka Goombaa – eli kotimaisittain Kuukusta – veden alle. Mario-peleissä niitä ei siellä nähty, mutta nytpä nähdään ja vielä uimataitoisina. Mukana on myös paljon hauskoja kätkettyjä juttuja: miltei kaikkia esineitä voi ravistella ja näin vähän remixata niitä. Kilpikonna muuttuu punaiseksi, tykit ampuvat hakeutuvia kuulia ja niin edelleen. Jos tämäkään ei riitä, esineitä voi myös yhdistellä. Jos haluaa vaikka vähän elämää suurempia Kuukusia, niille voi syöttää Super Marion kasvattavia sieniä. Siis ihan oikeasti.

super_mario_maker_arv_06

Rajattomia mahdollisuudet eivät ole, sillä Super Marionsa puhki pelanneet löytävät nopeasti valikoimasta puutteita. Missä ovat esimerkiksi Super Mario Worldista tutut jenkkifutiksenpelaajat? Lisäksi se on vähän hassua, että kun pelin käynnistää, käytössä on vain murto-osa lopullisista palasista ja työkaluista. Ne loput aukeavat sitten kourallinen kerrallaan lasti päivässä. Ymmärrän kyllä, että nyyppiä ei ole haluttu pelotella pois hirveällä kamavalikoimalla, mutta olisi kiva, jos editorissa olisi jonkinlainen ”antakaa kaikki heti nyt” –nappi, jotta minun ei olisi tarvinnut odotella useita päiviä, että sain Castlevania-kenttääni haluamani osat.

Nintendolle täytyy kuitenkin nostaa hattua siitä, että ruutupohjainen editori on joustava, voimakas ja erinomaisen intuitiivinen käyttää. Mukana ei ole mitään suurempia tutoriaaleja, mutta niitä ei tarvitakaan. Perusasiat oppii muutamassa hetkessä, minkä jälkeen voi pelata läpi Nintendon esimerkkikenttiä ja saada näin ideoita. Sitten annetaan mielikuvituksen lentää. Aivan pahuksen hauskaa ja toimivaa puuhaa. On vaikea kuvitella, miten pelieditorista voisi tehdä intuitiivisemman käyttää, helpomman lähestyä ja hauskemman. Puhdasta Nintendo-magiaa!

super_mario_maker_arv_02

Loputon määrä Mariota

Kun se oma taianomainen Mario-luomus on tehty, on aika jakaa se maailman kanssa. Mario Makerin toinen puolisko on yhteisöhenkinen, sillä kartat tuupitaan jakoon Nintendon servereille, joista ihmiset voivat sitten pelailla niitä. Ennen kuin kartan voi jakaa, on itse todistettava, että se on pelattavissa läpi pääsemällä maaliin asti vaikka sitten useamman kuoleman kautta.

Valitettavasti yhteisöominaisuudet ovat hieman rajoittuneet, sillä uusien kenttien löytäminen on haastavaa puuhaa. Tarjolla on listoja, joilta voi vilkuilla uusia tai kuumia tulokkaita, mutta mitään kunnollisia hakuja tai selaustoimintoja ei löydy. Karttojakaan ei voi kavereilleen jakaa kuin kirjoittamalla ylös 16-numeroisen koodin ja heittämällä sen vaikka Twitteriin. Kun kartta on sitten löytynyt, voi toki seurata kartan tekijää ja näin päästä tarkastelemaan kaikkia tämän teoksia, mutta miksei esimerkiksi Wii U:n kaverilista ole suoraan integroitunut osaksi peliä?

On myös harmi, että nettiin voi tuuppia vain yksittäisiä kenttiä, eikä kartoista voi koostaa esimerkiksi useamman kartan ”maailmoita”. Mikään ei toki estä tekemästä sitä omaa progressiotaan ja nimeämään karttoja niin, että seuraajat voivat pelata ne oikeassa järjestyksessä, mutta ei tämä nyt ihan maailman paras ratkaisu ole.

Niinpä Twitter-bongailun ohella se paras tapa löytää uusia kenttiä on osallistua niin sanottuun 100 Marion haasteeseen. Pelitilassa eteen heitetään vaikeustasosta riippuen 10 tai useampia satunnaisia kenttiä, jotka pitäisi sitten läpäistä 100 elämällä.

super_mario_maker_arv_01

Näin toimimalla huomaa nopeasti, että Mario Makerilla tehdyt kentät ovat tasoltaan kauniisti sanoen vaihtelevia. Tällä hetkellä suurta huomiota nauttivat ja täten myös paljon näkyvyyttä tuovia peukutuksia saavat itsestään pelaavat kentät. Sellaiset, joissa ei tarvitse koskea ohjaimeenkaan, koska kentän elementit itse liikuttelevat Mariota alusta kohti maalia.

Tarjolla on toki muunkinlaisia kenttiä, osa jopa hyviä ja nautittavia tasohyppelykokemuksia. Olisi kuitenkin kiva, jos tarjolla olisi paremmat työkalut kenttien etsimiseen, sillä nyt fiilis on kuin rämpisi sillisalaatissa. Hyviä ja kivoja kenttiä joutuu etsimään tuuripelillä ihmeellisten viidessä minuutissa kasaan heitettyjen räpellyspaskeiden joukosta. Ja kylläpäs se naurattaa, kun vastaan tulee yllättäen joku kenttä, joka on selvästi kasattu ihmisille, joiden mielestä Super Meat Boy oli liian helppo. No, onneksi kenttiä voi vapaasti myös skippailla.

super_mario_maker_arv_04

Ei ole helppoa olla Miyamoto

Vietin reilun viikon aikaa Super Mario Makerin parissa ja se oli äärimmäisen antoisaa aikaa se. Jos minun pitäisi tiivistää kokemukseni pähkinänkuoreen, toteaisin, että Super Mario Makerin jälkeen arvostan Shigeru Miyamotoa ja muita Mario-suunnittelijoita aika helvetin paljon. Ei ole nimittäin helppoa tehdä hyvää Mario-kenttää.

super_mario_maker_arv_0suosittelemme2Tarjolla on äärimmäisen laadukkaat työkalut. Eivät toki täydelliset, mutta silti niin hyvät kuin kuluttajatuotteelta vaatia voi, eli varusteisiin operaatio ei kaadu. Mutta voi pojat, että Super Mario Makerin jälkeen osaa katsoa vaikka Super Mario Brosia aivan uusin silmin ja ihailla sitä, miten mestarillisesti kasattuja sen kentät ovat. Miten niissä pääsee vaivattomasti flow-tilaan ja tuntee olevansa maailman kuningas. Miten ne esittelevät tasaisesti ja hienovaraisesti uusia elementtejä ja haastavat pelaajaa olematta silti liian vaikeita, turhauttavia tai epäreiluja.

On se tunnustettava, että minä en ole Shigeru Miyamoto, enkä varmastikaan tule olemaankaan, vaikka viettäisin Super Mario Makerin parissa seuraavan vuosikymmenen. Mutta yhtäläisesti on todettava, että ei se mitään haittaa: on älyttömän hauskaa leikkiä olevansa Mario-mestari.

 

super_mario_maker_arv_03

 

Lisää aiheesta

Mario Golf: World Tour (3DS)

Mario Kart 8 (Wii U)

Mario Party 10 (Wii U)

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars (3DS, Wii U)

Mulkaisu – Mario Party 10

Puzzle & Dragons Z + Puzzle & Dragons Super Mario Edition (3DS)

Super Mario Bros 3 VC (3DS)

Super Mario Bros. 3 VC (Wii U)