UUSIMMAT

Super Stardust Ultra (PS4)

27.03.2015 17:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: D3T, XDEV
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Muuta: Ladattava peli, hinta 12,95 euroa (PS Store)
Pelin kotisivu: Super Stardust Ultra
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Housemarquen Stardust-pelisarja on suomalaisen pelihistorian syvintä ydintä. Alkujaan vuonna 1993 Amigalle julkaistu räiskintäpeli elää edelleen, ja kaiken lisäksi PS3:lle julkaistu Super Stardust HD on edelleen yksi laitteen parhaimmista peleistä. Ei siis ihme, että Stardusteja tykitetään edelleenkin. Täysillä.

Stardustit ovat jo niin tärkeä osa Sonyn identiteettiä, että kun Housemarquen kädet ovat kiinni uusissa projekteissa, niin PlayStation 4:n ensimmäinen Stardust annettiin toisen studion tehtäväksi. Pitäähän jonkun näet se seuraava uusi, muikea IP luoda. Vaihtuneesta tekijästä huolimatta lopputulos on puhdasta räiskintäorgiaa.

Super Stardust Ultra on sitä itseään. Upeaa, hurjaa, mahtavaa räiskintää. Pelaajan alus kieppuu avaruudessa planeetan ympärillä ja tekee selvää ulkoavaruudesta putoilevista asteroideista. Klassinen Asteroids-teema vietiin jo SSD HD:ssä äärimmilleen, ja Ultra yrittää tuoda siihen vielä pienen ripauksen lisää väriä ja räimettä. Lohkareita, alieneita, avaruusmiinoja, bonuksia, lisäaseita, hysteriaa, adrenaliinia, kiihkeää keskittymistä ja räiskintävoimaa.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Ultra ei kuitenkaan tuo tuttuun pakettiin mitään varsinaisesti uutta. Miten se voisikaan. HD oli jo täydellinen. Housemarquen dna:ta vain jäljitellään, mutta sitä ei osata kehittää. Evoluutio ei ole edennyt, vaan ottanut sivuaskeleen.

Kyllä Ultra on pelinä huikea. Pew pew on silkkaa värikästä reaktiotestiä ja refleksejä. Aseita, luoteja ja värijuhlaa. Mutta tuttu kaava on tuttu, vain värikkäämpi. Vain vähän enemmän kuulia ja efektejä ruudulla. Uusia pelitiloja, joista yksikään ei yllä planeetalta toiselle etenevän arcaden tai planeettamatsien tasolle. Kaiken kaikkiaan päristeltävää on kuitenkin tuhottoman mukavasti, kaikkiaan yhdeksän pelitilan verran.

Hienoa on sekin, että räiskiminen onnistuu kahdestaan samalla koneella, myös jaetulla ruudulla.  Mutta en kauheasti lämpene striimipelille, jossa peliäsi katsovat voivat äänestää pelin kulkuun muutoksia tai ah niin muodikkaalle somettelulle, jossa omia highscoreja voi lähettää haasteeksi kavereille.

Ultrasta jää vähän lämmittelyn maku. Ehkä luotan liikaakin Housemarqueen, mutta jos suomifirman kaverit olisivat tehneet PS4-päivitysversion, olisi siinä ollut varmasti vähän enemmän peliytimellistä uutta ja hypnoottista. Nyt uudet jutut ovat lähinnä pelin tuominen uudelle konsolille, minkä ohessa ulkoasua on vähän viilattu samantekevien uusien pelitilojen kera.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Minulle SSD HD on yhä viiden tähden ja peukun peli. Ultralle en lämpene niin vahvasti, sillä se on vain lämmittely. Todella hyvä sellainen ja ehdottomasti suositeltava lisäys jokaisen arcade- ja toimintapeleistä nauttivan PS4-pelaajan kirjastoa, mutta silti vain käännös. Tämä on jo nähty. Mutta jos Stardustit ovat sinulle entuudestaan tuntemattomia pelejä, niin nyt viimeistään on hyvä hetki tutustua. Saatat rakastua.

 

Lisää aiheesta

Housemarque ja Super Stardust HD haastattelussa (osa 2)

Housemarque tekee ensimmäisen suomalaisen PS3-pelin – Super Stardust HD 

PlayStation 3:n ladattavat pelit testissä – PlayStation Storen parhaat 

Stardust – retrohaastattelu suomipelien muinaisuudesta 

Super Stardust HD (PS3) 

Wiikon wanha: Stardust