UUSIMMAT

Super Street Fighter IV: Arcade Edition (PC, PS3, Xbox 360)

02.09.2011 18:00 Eric Hartin

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: PlayStation 3, Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4
Pelin kotisivu: www.streetfighter.com
Arvostelija: Eric Hartin

Mainitsin vuosi sitten, että Super Street Fighter IV oli isompi ja hiotumpi versio yhdestä vuoden 2009 hauskimmista moninpeleistä. Valitettavasti siinä missä alkuperäinen Super Street Fighter IV sisälsi paljon tervetulleita uudistuksia edelliseen peliin, Arcade Edition on monella tapaa askel taaksepäin. Super Street Fighter IV oli isompi ja hiotumpi, uusin on vain isompi.

Super Street Fighter IV oli siitä mielenkiintoinen pääsarjan peli, että se oli täysin uusi iteraatio, jota ei julkaistu ollenkaan pelihalleissa. Se oli tavallaan viisasta: vaikka pelihallit ovat vielä hyvin  elossa kaukoidässä, ei niilläkään mene kovinkaan hyvin nykyään. Capcomin päätös ei silti luonnollisestikaan ilahduttanut pelihallien pitäjiä, sillä tavallisesti konsolipelaajat ovat niitä, jotka joutuivat odottamaan omaa versiotaan.

Kuusi kuukautta myöhemmin pelihallienkin pitäjät saivat oman Arcade-versionsa SSF4:stä, mutta nyt peli sisälsi uusien hahmojen lisäksi ämpärikaupalla muita tasapainomuutoksia. Osa niistä on järkeviä, mutta osa niistä on suorastaan hämmentäviä. Hahmot, jotka olivat jo ennestään huonoja, saivat tuntuvia huononnuksia. Vastapainoksi hyvät hahmot saivat outoja parannuksia. Miksi esimerkiksi Zangief, jolla oli jo heittäjäksi todella kovat heitot, sai heittoihinsa lisää etäisyyttä? Nyt Street Fighterin ikonisin painija heittää niin kaukaa, että porukka suorastaan teleporttaa miehen syliin.

Jotta kuvio olisi maksimaalisen sekava, Capcom vannoi pitkään ettei Arcade-painosta julkaista lainkaan konsoleille. Mutta täällä se silti nyt on. Yhtä hämmentävänä painoksena kuin pelihalleissakin.

Mikrolämmitetty ateria

Ensinnäkin: neljästä uudesta hahmosta vain kaksi tuntuu oikeasti uusilta. Evil Ryu on kuin huonompi Akuma, Oni taas on kuin Akuman ja Goukenin yhdistelmä. Street Fighter III:sta palaavat Yun ja Yang taas ovat selkeästi omia hahmojaan.

Ongelmaksi muodostuu se, että Arcade Editionista ei löydy kuin kourallinen hahmoja, jotka pystyvät pistämään Street Fighter III:sta tutuille kaksosille kampoihin. Nämä ovat näet niin paljon parempia kuin suurin osa vanhoista ottelijoista, ettei muilla oikeastaan kannata edes pelata. Muut ovat kusessa heti ensimmäisestä osumasta, minkä jälkeen kannattaa lähinnä toivoa, että vastustaja mokaa jotain kriittistä. Tämä tekee noin kolme neljäsosaa pelin 39:stä ottelijasta melkein hyödyttömiksi.

Trial-moodista tutut harjoituscombot eivät myöskään ole saaneet uusia tasapainomuutokset huomioon ottavia kikkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että uusien hahmojen rajojen testailu rajoittuu pitkälti harjoitteluhuoneeseen ja omien kikkojen keksimiseen. Apua annetaan vieläkin vähemmän kuin aikaisemmissa versioissa.

Loppupeleissä Super Street Fighter IV Arcade Editionia on vaikea suositella oikeastaan missään muodossa. Mutta jos sen silti ostaa fyysisenä levynä, samalle pelilevylle sisältyvä alkuperäinen Super Street Fighter IV on kaikin puolin parempi peli.

 

Lisää aiheesta

Super Street Fighter IV (PS3, Xbox 360)

Jos jonkin Capcom taitaa, niin omien pelisarjojen ryöstöviljelyn. Street Fighter IV:stä ei ole kuin vähän päälle vuosi aikaa ja nyt pelaajalle tarjotaan jo jatkoa Super Street Fighter IV:n muodossa.

Tämä ei toki ole mitään uutta Capcomille. Street Fighter II ja sen lukuisat eri versiot ovat jo pelimaailman yksi suurista vitseistä. Vaan onko Super Street Fighter IV todella niin paljon superimpi, että esikuva jää oikeasti varjoon?

Street Fighter IV (PS3, 360)

Tappelupeleistä ei ole silti ollut puutetta, sillä sarjan toista osaa on lämmitelty enemmän kuin tarpeeksi kaikenlaisten uusina peleinä myytyjen pikkupäivitysten muodossa. Sivujulkaisujakin on nähty enemmän kuin tarpeeksi. Street Fighter IV yrittää vedota hieman yksinkertaistetulla pelimekaniikalla etenkin Street Fighter II:n faneihin.

Lue myös

Bodycount -ennakko (PS3, Xbox 360)

CreaVures (Mac, PC)

Dead Island -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Deus Ex: Human Revolution (PC, PS3, Xbox 360)

Driver: San Francisco (PC, PS3, Xbox 360)

Let’s Dance with Mel B (PS3, Wii, Xbox 360)