Uusimmat

Supreme Ruler 2010 (PC)

01.12.2006 14:00 Tero Lehtiniemi

Maailmanhallintastrategioita on perinteisesti totuttu pitämään tylsinä ja vaikeasti omaksuttavina peleinä, jotka ovat vedonneet vain pieneen osaan pelaajakannasta. Battlegoatin Supreme Ruler 2010 haluaa selkeästi muuttaa tilannetta, ja tarjota helposti omaksuttavan mutta silti monipuolisen strategiakokemuksen.

Supreme Ruler 2010 tarjoaa kutkuttavan alkuasetelman ei-niin-kaukaisesta tulevaisuudesta. Maailma sellaisena kuin me sen tunnemme loppuu, kun OPEC päättää siirtyä öljyhinnoitelussaan dollareista euroihin. Tästä alkava tapahtumaketju johtaa siihen, että niin EU kuin Yhdysvallatkin hajoavat itsenäisiin, pieniin ja keskenään sotiviin valtioihin. Sama ilmiö tapahtuu myös muualla maailmassa. Lopputulos on yli parisataa pikkuriikkistä, vain omaa etuaan ajattelevaa valtiota.

Uusi maailmanpoliittinen tilanne tarjoaa monia herkullisia skenaarioita. Esimerkiksi pohjoismaissa paikalliset sotilasmahdit Suomi ja Ruotsi ovat toistensa kurkuissa kiinni, havitellen samalla sekä naapureidensa Tanskan ja Norjan luonnonrikkauksia, että eteläisen heikon Eestin tarjoamia mahdollisuuksia. Vastaavanlaisia asetelmia löytyy ympäri maailmaa. Suurin osa kampanjoista on  mietitty huolella.

Hallintovastuu

Maailmanvalloitus ei ole helppoa touhua. Niinpä syystä hallitsijalla on apunaan tukku ministereitä, jotka vapaat kädet saadessaan huolehtivat esimerkiksi asevarustelusta ja muista tuotannollisista seikoista. Pelaaja saa myös neuvoja valtakunnan rajojen seuraavasta etenemissuunnasta. Vaikka ministerit toisinaan toimivatkin ehkä hiemankin liian omapäisesti, vähentää heidän läsnäolonsa turhan mikronysväyksen määrää olennaisesti, jolloin pelaaja voi keskittyä niin sanotusti suurempien (raja)linjojen vetämiseen.

Muutenkin pelaaminen on tehty ihailtavan helpoksi. Suurin osa toiminnoista hoituu hiiren oikealla ja vasemmalla napilla. Diplomaattiset suhteet ja muut vaativammat erikoistoiminnot on jaoteltu käteviin alavalikoihin. Kun vielä mukaan on ympätty kätevä tutoriaali, ei sormen luulisi menevän suuhun edes lajityypin noviiseilta.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Supreme Ruler 2010 on karun käytännöllinen. Mitään turhia kommervenkkejä hienoilla animaatioilla tai vastaavilla ei yritetä, vaan meininki pidetään tiukasti perusasioissa. Grafiikka on kyllä terävää, joskaan ei kovin yksityiskohtaista. Äänimaailma on niin mitätön kuin sen voisi kuvitellakin olevan.

Jos jätetään lajityypille ominainen tekninen rujous omaan arvoonsa, on Supreme Ruler 2010 erityisesti aloittelijoille loistava tutustumismatka lajityypin saloihin. Maailmanpolitiikasta kiinnostuneille se on nykyaikaa sivuavan alkuasetelman ja taustarinan ansiosta suoranaista herkkua. Mistään huippupelistä ei luonnollisestikaan ole kyse, mutta helposti omaksuttavasta ja mielenkiintoisesta paketista joka tapauksessa.

 

Tekijä: Battlegoat Studios
Julkaisuja: Strategy First
Testattu: P4 2.6 GHz, 1 Gt RAM, Geforce FX 5600
Laitevaatimus: Pentium II 400 MHz tai vastaava, 128 Mt muistia, 8 Mt Näytönohjain
Pelaajia: 1-16
Kotisivu: http://www.supremeruler2010.com

Suurin uhka maailmanrauhalle?

Katso tilanne vastaamatta