Swarm (PS3, Xbox 360)

24.06.2011 15:00 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Hothead Games
Julkaisija: Ignition Entertainment
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta noin kymppieuro/1200 MS-pojoa
Pelin kotisivu: http://www.swarmites.com/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Musta huumori on vaikea taiteen laji. On hankala repiä huumoria kipeistä asioista, varsinkin jos on valinnut tarkemmaksi alagenrekseen veriset teurastukset. Tätä operaatiota yrittää kuitenkin Swarm, jossa lauma söpöjä palluroita tapetaan kamalasti. Ja onhan siinä myös sivussa pelikin.

Swarm on erikoinen tapaus, sillä pelin suurin noteeraamisen arvoinen myyntivaltti on sen sisältämä väkivalta. Nimeen päässeet swarmlingit juoksevat kenttiä läpi väistellen mitä ihmeellisempiä vaaroja ja kauhuja, mutta ideana ei suinkaan ole saada koko 50 ötökän parvea ehjänä maaliin. Ehei, Swarm on pistejahtia, jossa henki on halpaa.

Ideana on, että pitkin kenttää on ripoteltu pisteitä sisältäviä palluroita, joiden kerääminen kasvattaa alati tyhjenevää kombomittaria. Samaista mittaria voi myös täyttää tappamalla yhden tai useamman swarmlingin mitä kamalammilla tavoilla, vaikka sitten juoksuttamalla niitä kaasuansoihin, pyöriviin sirkkelinteriin tai miinakenttiin. Kaikilla kuolintavoilla on omat animaationsa, joissa ei säästellä siniväriä tai välivaltaa.

Ideana olisi näin kombottelemalla kasvattaa pisteitä huimiin sfääreihin, sillä tie seuraavaan kenttään aukeaa vain jos pelaaja saa swarmlingeja maaliin ja ylittää kentän minimipistemäärän. Näin tuloksena onkin peli, jossa elukoita pitää tappaa aktiivisesti, mutta ei liian innokkaasti. Jos koko parvi tuhoutuu ennen seuraavaa lauman täyttävää checkpointia, peli on pelattu.

So far so good, mutta peli kärsii muutamasta ongelmasta. Ensinnäkin kontrollit ovat kiikkerät. Periaatteessa olkanappien painalluksilla saa swarmin tekemään ihmeellisiä asioita. Levittäytymään, tiivistymään, sprinttaamaan ja niin edelleen. Kun tähän vielä yhdistellään hyppynappi ja muita funktioita, hallittavana on melkoinen määrä toimenpiteitä, kaikki fysiikkamoottorin alaisia. Ja tämä on se ongelma: kun paikka on tiukka, mikään ei toimi kuten sen pitäisi.

Swarmlingit hyppivät, miten sattuu. On hankala yrittää nopeassa paikassa kasata elukoista korkeaa tornia yläilmoissa keikkuvien bonusten keräämiseksi ja niin edelleen. Periaatteessa tämä voisi olla OK, jos peli olisi kevytmielistä hupailua ja fysiikka-perseilyä, mutta pisterajat ja vaikeustaso nousevat nopeasti armottomiksi. Yllättäen ei olekaan varaa pistää puolta swarmiaan vahingossa liekinheittimeen, koska silloin kenttä ei mene läpi. Ja sitten harmittaa.

Pitkäpinnaiset väkivallan ystävät saanevat Swarmista silti ihan mukavasti vastinetta rahoilleen, joskin 1200 Microsoft-pistettä on kova lasku pelistä, joka ei välttämättä viehätä kuin sen yhden illan.

 

Lue myös

Combat Mission: Battle for Normandy (Mac, PC)

Dragon Quest VI: Realms of Reverie (DS)

Duke Nukem Forever (PC, PS3, Xbox 360)

Dungeon Siege 3 (PC, PS3, Xbox 360)

PlayStation Move: Ape Escape (PS3)

Top Spin 4 (PS3, Xbox 360)

White Knight Chronicles: Origins (PSP)