UUSIMMAT

Swedish Touring Car Championship (PC)

21.01.2009 14:57 | Jani Halme

Realistisilla ajopeleillään mainetta niittänyt ruotsalainen SimBin lähestyy kotimarkkinoitaan julkaisemalla Ruotsin kansalliseen vakioautosarjaan Swedish Touring Car Championshipiin perustuvan ja sen mukaan nimetyn pelin.

STCC-sarjaa on nähty peleissä viimeksi vuosikymmen sitten, joten se tarjoaa simulaatiokisaajille virkistävää vaihtelua tunnetumpien kilpasarjojen rinnalle. Aiheesta huolimatta peliä markkinoidaan kansainvälisesti joten myös me täällä Suomessa pääsemme kokeilemaan kykyjämme länsinaapurimme autourheilun kuninkuusluokassa.

Kuten elokuussa julkaistu GTR Evolutionkin, on STCC käytännössä lisäosa SimBinin aiempaan Race ’07 -peliin. Steamin käyttäjät voivat ladata sen itselleen joko pelkkänä laajennusosana tai niputettuna samaan pakettiin Race ’07:n kanssa. DVD:llä pelin haluaville on tarjolla vain jälkimmäinen vaihtoehto. Vaikka levykotelon tekstit ovatkin pääosin ruotsiksi, on itse peli kuitenkin kokonaan englanninkielinen.

STCC-sarjan autot on rakennettu muun muassa kansainvälisessä WTCC-sarjassa sekä suomalaisessa Super Touring -sarjassa käytettyjen FIA:n Super 2000 -sääntöjen mukaan, joten kalusto on osittain tuttua jo aiemmista peleistä. Jo Race ’07:ssa nähdyille autoille saatavien uusien väritysten lisäksi STCC tarjoaa myös neljä kokonaan uutta autoa; Audi A4, Peugeot 308, Volvo C30 ja Volvo S60.

Lisäksi uutuutena on ruotsalaisen Camaro Cup -merkkisarjan myötä Chevrolet Camaro useissa eri värityksissä sekä mystinen ”Incognito”, joka tosin näyttää erehdyttävästi C-sarjan Mersulta.

Kuviosliksit alle ja vauhdilla

Koska kyseessä on Ruotsin kansallinen kilpasarja, ajetaan sarjan kisat luonnollisesti pääosin Ruotsin maaperällä. Simbin onkin mallintanut peliin mukaan seitsemän täysin uutta rataa joista kuusi on Ruotsista (Falkenberg, Göteborg, Karlskoga, Mantorp, Knutstorp ja Strurup) ja yksi Norjasta (Våler). Ratatyypit vaihtelevat kapeista kerhoradoista aina Göteborgin sataman suurin mainoksin koristeltuun katurataan.

Peli toteuttaa luonnollisesti STCC-sarjalle ominaiset erikoissäännöt, joten aika-ajo suoritetaan SuperPole-säännön mukaisesti. Ensimmäisen aika-ajosession jälkeen lähtöruudut sijan kahdeksan alapuolelta jaetaan kierrosajan mukaan. Kahdeksan parasta kuljettajaa siirtyvät SuperPole-vaiheeseen, jossa he ratkaisevat keskinäisen lähtöjärjestyksensä ajamalla kukin vain yhden nopean kierroksen, joiden mukaan autot järjestetään ruudukkoon.

Sarjan säännöissä on myös määritelty pakollinen varikkopysäys, jossa tulee vaihtaa vähintään kaksi rengasta. Tämä on niinikään otettu peliin mukaan, mahdollistaen taktikoinnin pysäyksen ajoituksella. Sateen sattuessa renkaiden vaihto tulee väistämättä eteen ja pakollisen pysäyksensä vielä tekemättä jättäneet ovat tällöin etulyöntiasemassa. Jos erikoissäännöt eivät ole mieleisiä, on silti edelleen mahdollista ajaa myös normaaleilla WTCC-sarjan säännöillä käyttäen STCC-sarjan kalustoa ja ratoja.

Tehtaan virityspaketti

Race ’07:n ja GTR Evolutionin arvosteluissa jo mainitut seikat teknisen toteutuksen suhteen pätevät luonnollisesti myös STCC:n kohdalla. Grafiikkamoottorin ikä alkaa näkyä jo melko selvästi ja nykyisten näytönohjainten tarjoamat ominaisuudet jäävät käyttämättä. Pluspuolena tosin tämä mahdollistaa suuren resoluution ja täydet detaljit jo nykymittapuun mukaan hieman vaatimattomammallakin koneella.

Lisäosan tarjoama uusi graafinen sisältö on mallinnettu SimBiniltä totutulla tarkkuudella, autojen toistaessa uskollisesti esikuviensa ulkonäköä pienimpiä mainosteippauksia myöten. Joidenkin ratojen kohdalla ympäristö vaikuttaa paikoitellen melko ankealta, mutta tämä johtuu vain siitä, että radat todellakin noudattavat tarkasti oikeiden pikkuratojen vähemmän huoliteltuja maisemia. Äänimaailma on edelleen yhtä vakuuttavaa kuin ennenkin. Etenkin Camarosta irtoava huonetta tärisyttävä kasimoottorin ryskytys tuo varmasti autofanaatikkojen naamalle leveän kromivirnistuksen.

Race ’07 -pelin jo omistaville STCC:n parasta antia ovat uudet, mielenkiintoiset radat, vaikka eivät olekaan kansainvälisesti kovin tunnettuja. Uudet autot eivät ajettavuudeltaan suuresti eroa vanhoista mutta rikastavat tarjolla olevaa Super 2000 -autojen merkkikirjoa. Jos Race ’07 ei vielä hyllystä löydy, kannattaa ehkä kuitenkin STCC:n sijaan harkita hankkivansa ensin GTR Evolutionin, joka tarjoaa mielenkiintoisemman paletin pelattavaa. Jos sekä Race ’07 että GTR Evolution jo omalta koneelta löytyvät niin STCC on varmasti myös mieleinen hankinta.

Päivitys: Ne edelliset STCC-pohjaiset ajopelit olivat, kiitos tarkkamuististen lukijoiden, Digital Illusionsin tekemät Swedish Touring Car Championship ja Swedish Touring Car Championship 2, vuosilta 1999 ja 2000. Molemmat julkaistiin vain PC-versioina.

 

Tekijä: Simbin Studios
Julkaisija: Atari
Saatavilla: PC
Testattu: PC Windows Vista, Core 2 Duo E6420, 2 Gt muistia, GeForce 8600GTS, Logitech G25
Laitevaatimukset: Windows XP, 1.7 GHz P4, 512 Mt muistia, DX9 -yhteensopiva näytönohjain ja äänikortti
Pelaajia: 1-25, moninpeli internetissä
Pelin kotisivu: http://game.stcc.se/
Jani Halme

 

Lue myös

Euro Truck Simulator (PC)

FlatOut Ultimate Carnage (PC) 

GTR Evolution (PC) 

Mario Kart Wii (Wii)

Midnight Club: Los Angeles (PS3, 360)

MotorStorm: Pacific Rift (PS3)

Pure (PC, PS3, 360) 

TT SUPERBIKES Real Road Racing Championship (PS2)

 

Muropaketin uusimmat