Uusimmat

Sword Coast Legends (PC)

18.12.2015 18:56 Miikka Lehtonen

SwordCoastLegends_arv_0kansiTekijä: n-Space
Julkaisija: Digital Extremes
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt keskus, GeForce GTX 970
Saatavilla: Mac, PC
Tulossa: PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows Vista tai uudempi (64-bit), tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, GeForce 8800GT/Radeon HD 4850, DirectX 11, 20 Gt levytilaa
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Muuta: ladattava peli, hinta 39, 99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: https://swordcoast.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

SwordCoastLegends_arv_015

 

Tietokoneroolipelit ovat viime aikoina kokeneet pienoista uutta tulemista. Pillars of Eternity, Wasteland 2 ja muutamat muut Kickstarter-menestykset ovat osoittaneet, että wanhan koulukunnan ropellukselle on yhä tilausta.

Sword Coast Legendsin kehittäjät ovat kenties laskeneet tämän varaan, sillä heidän tuore tietokoneroolipelinsä on hyvinkin wanhaa koulukuntaa. Valitettavasti se on myös hyvin huono peli.

Kun minä olin nuori ™, Baldur’s Gaten, PlaneScape Tormentin ja Dark Sunin kaltaiset pelit osoittivat, että Dungeons & Dragons –lisenssillä saa tehtyä ihan hemmetin hyviä tietokoneroolipelejä, jotka olivat samalla vielä aika uskollisia sille esikuvalleen, eli maailman legendaarisimmalle pöytäroolipelille.

Sword Coast Legends yrittää viedä saman idean vielä pitemmälle, sillä normaalin yksin- tai moninpelattavan kampanjan ohella se sisältää myös tuen omien seikkailuiden suunnittelemiselle ja peluuttamiselle. Tämä voisikin olla oikein kiva ominaisuus, ellei Sword Coast Legends olisi aika karmea peli.

SwordCoastLegends_arv_01

Puiseva tarinatila

Koska kyse on Dungeons & Dragons –roolipelistä, kehitystiimiä on ilmeisesti kielletty käyttämästä mielikuvitusta. Sen sijaan tarinatila on suunniteltu toinen silmä tiukasti suurten roolipelikliseiden kirjaa katsellen. Pelaaja on karavaanissa matkustava matalan tason seikkailija, joka joutuu keskelle Outoja Tapahtumia. Mystiset hahmot, muinaiset ennustukset ja hämärät salajuonet seuraavat toisiaan pelaajan poukkoillessa pitkin ja poikin Sword Coastin aluetta. Matkalla osutaan kaikkiin tärkeisiin kliseisiin, mikä ei välttämättä sinänsä olisi huono juttu. Kyllä minulle silloin tällöin kelpaa hyvinkin perinteinen ja klassisia nuotteja seuraava Dungeons & Dragons –tarina, mutta pelattavuuden olisi syytä olla hyvällä tasolla.

Sitä ei voi Sword Coast Legendsistä sanoa, sillä peli on omituinen hybridi, joka yrittää yhdistellä klassisia Dungeons & Dragons –sääntöjä tietokoneroolipeleistä tuttuihin käsitteisiin ja ideoihin. Pohjalla ovat ilmeisesti olleet Dungeons & Dragonsin tuoreimman laitoksen säännöt, joista on poimittu joitain juttuja. Hahmoluokat ja niiden kyvyt toimivat suunnilleen kuten oikeassakin pelissä. Pelaajan noustessa tasoilla saa tosin ostella kykypuista uusia loitsuja ja muuta outoutta, mutta sen vastapainona esimerkiksi erilaisille asetyypeille on omat kykynsä.

Tuntuu siltä, että kulisseissa pyörii myös Dungeons & Dragonsin mekaniikkaa. Kun miekka heilahtaa, peli ilmeisesti heittää noppaa ja katsoo, osuiko se. Kun loitsu läjähtää, heitetään taas noppaa ja katsotaan, onnistuuko kohde vastustusheitossaan, jolloin loitsu ei tehoa. Sanon ”ilmeisesti”, koska näitä mekaniikkoja ei mitenkään paljasteta pelaajalle. Tämä aiheuttaa outoja kokemuksia, kun velhon loitsu osuu viholliseen, mutta sillä ei ole mitään vaikutusta. Olisi ollut erittäin kivaa, jos ruudulle olisi saanut jonkinlaisen login siitä, mitä kulisseissa tapahtuu.

Erikoisesti peli on myös tosiaikainen. Loitsuilla ja muilla hyökkäyksillä on omat jäähtymisaikansa, mikä ilmeisesti yritää simuloida Dungeons & Dragonsin vuoropohjaista luonnetta. Vuoropohjaisen pelisysteemin voi kyllä muuttaa reaaliaikaiseksi, mutta se vaatisi paljon taitoa ja miettimistä. Tämä ei ole Sword Coast Legendsin kehitystiimiltä onnistunut ja niin pelin tasapaino on aivan suolesta.

Koita siinä sitten pelata, kun kolme sutta juoksee paskarinkiä pelaajan hahmojen ympärillä pureskellen velhoja aamupalaksi, samalla kun pelaajaparka yrittää mikromanageroida ryhmäänsä paussailemalla peliä ja antamalla komentoja, joita ei kuitenkaan usein totella. Minkäs se velho esimerkiksi tekee, kun susi ehtii loitsun heittämisen aikana jo jyrsiä tämän hengiltä?

Kokemus onkin hyvin turhauttava ja vesittää miltei yksinään loppupelin. Mitä iloa on mahdollisuudesta tehdä omia tehtäviä tai juosta läpi satunnaisesti purkitettuja tehtäviä ja niin edelleen jos pääasiallinen fiilis on turhautuminen tai suoranainen V-käyrän kohoaminen?

SwordCoastLegends_arv_02

SwordCoastLegends_arv_03

Tee-se-itse… jos viitsit

Tämä on vain osa pelistä. Se toinen puoli olisi paperilla kiinnostavampi, sillä Sword Coast Legends sisältää työkalut, joilla voi tehdä itse omia tarinoitaan ja kampanjoitaan ja sitten heitellä niitä muun kansan ihmeteltäväksi pelin jakelupaikalle.

Käytännössä tuntuu siltä, että valtaosa tarjolla olevista seikkailuista on salonkikelpoisia huijauksia, joissa pelaaja seisoo turvallisessa sivuhuoneessa samalla kun lauma maksimitason enkeleitä mättää kuoliaaksi korkean tason demoneita. Pelaaja saa kokemuspisteitä ja kamalat määrät loottia. Hahmon kulkiessa mukana seikkailusta toiseen tämä vähän vesittää sitä Dungeons & Dragons –kokemusta.

Toki ladattavissa on ihan oikeita seikkailujakin, mutta ne eivät ole tasoltaan kovin kummoisia. Enkä ihmettele, sillä työkalut ovat alkeelliset, puutteelliset ja kankeat. Esimerkiksi omia luolastojaan ei voi suunnitella lainkaan, vaan käytössä on ainoastaan satunnaisesti luotuja dunkkuja. En itsekään jaksaisi niillä nähdä kamalasti vaivaa uusien tarinoiden tekemiseksi, varsinkaan kun se pelikokemus ei kamalan vaivankaan jälkeen olisi kovin hyvä peruspelin ollessa ihan mätä. Miksen samalla vaivalla tekisi sisältöä Neverwinter Nightsiin tai johonkin muuhun Dungeons & Dragons –peliin, josta löytyy samanlaiset ominaisuudet?

Kokonaisuutena käsillä on siis hyvinkin puutteellinen ja kaikilta osin vaisu pelikokemus. Se on valtava harmi, sillä paperilla potentiaalia olisi ollut. Yksin tai kavereiden kanssa pelattava, avoin ja yhteisön sisällöllä tuettu Dungeons & Dragons –peli kuulostaa mahtavalta idealta, minkä takia olinkin Sword Coast Legendsistä ennakkoon innoissani. Tuloksena oli kuitenkin pettymys, johon en pistäisi rahojani edes alelaarissa. Ostakaa mielummin jompikumpi Neverwinter Nights.

 

SwordCoastLegends_arv_04

 

Lisää aiheesta

AD&D hamuaa nostalgikkojen lompakoita

Dungeons & Dragons: Daggerdale (PC, PS3, Xbox 360)

Dungeons & Dragons: Neverwinter (PC)

GOG.com pelasti AD&D-roolipelit IP-viidakon hämärästä tuleville sukupolville

Icewind Dale (PC)

Pelikopteri #013- seikkailuja ja roolipelejä haudan takaa (Checkpoint)

Vin Diesel mainostaa leffaansa Dungeons & Dragonsia pelaamalla

Miikka Lehtonen

Muropaketin uusimmat