Uusimmat

Syphon Filter: Dark Mirror (PSP)

09.10.2006 15:42 Jason Ward

Terroristit vaviskaa! Gabe Logan on palannut, hiljaisempana, kuolettavampana ja pienikokoisempana kuin koskaan. Ensimmäinen Syphon Filter oli erinomainen toimintaseikkailu, joka sai aikoinaan erittäin lämpimän vastaanoton PSonella. Sittemmin pelisarja on kokenut niin huippuhetkiä kuin notkahduksia keskinkertaisuuden suuntaan, mutta SF:n uusin inkarnaatio, yksinoikeudella PSP:lle suunniteltu Dark Mirror, pyöräyttää mittaria jälleen useammalla pykälällä plussan puolelle.

Vakoilun ja terrorismin vaaralliseen maailmaan sijoittuva Dark Mirror alkaa Alaskan vilpoisista maisemista ja päättyy lopulta koto-Suomeen, pelin viimeisen kentän näyttämönä nimittäin toimii Helsinki.

Dark Mirror on hiiviskelyelementtejä viljelevä toimintapeli, jossa selän takaa kuvattu yhden miehen armeija Logan pistelee terskoja pakettiin iskuri laulaen. Hiiviskelläkin voi ja Logan on varsin ketterä kaveri piilottelemaan, mutta näkymättömissä pysytteleminen ei ole elinehto vaan vaihtoehto. Seiniä voi nuolla ja laatikoiden taakse voi kyyristyä, ja piilosilta voi myös ampua. Viholliset eivät ole mitään järjen jättiläisiä, mutta osaavat itsekin pitää pään piilossa kun luodit alkavat viuhua.

Sopivan kokoisiin pätkiin jaetuissa tehtävissä toiminta etenee piikeittäin, eli rauhallisemman etapin päätepysäkillä odottaa useimmiten vauhdikas ja intensiivinen tulitaistelu tai astetta eksoottisempi toimintaosio. Räiskintä ei missään vaiheessa taannu monotoniseksi, sillä perinteisen hakkaa päälle -osaston lisäksi Gaben eteen tulee esimerkiksi suojelu- ja väijytysosioita, eikä samalla toiminnan näyttämöllä kovin pitkiä aikoja ehditä viihtyä. Välillä vastaan tallustelee myös kinkkisempiä pomohahmoja, joiden päihittämiseen on perinteiseen tyyliin se yksi ainoa oikea kikka.

Aikuisen pojan lelut

Perusaseistus kattaa pientuliaseiden lisäksi tarkkuuskiväärin useilla ammusvaihtoehdoilla sekä hiljaiseen kanssakäyntiin sopivan taserin. Todellinen varjojen valtias niputtaa vihulaiset hiippailemalla lipereihin kiinni ja sammuttamalla valot joko vaimennetulla laukaisulla tai vääntämällä niskat nurin. Sarjalle ominaiseen tapaan pelaajan arsenaali ei rajoitu pelkästään aseistukseen, sillä Loganilla on useita käyttökelpoisia työkaluja takataskussaan. Pimeä- ja lämpönäkölasit, heittoköysi ja muut lelut ovat aktiivikäytössä, sillä kenttäsuunnittelu vaatii kaikkien tarvekalujen hyödyntämistä.

Kontrollit toimivat erinomaisesti ottaen huomioon vasemman tatin puutteen. Jalat liikkuvat analogitatilla ja tähtäys toimintanapeilla, mutta monista vastaavanlaista ohjausta hyödyntävistä peleistä poiketen Dark Mirrorin tuntuma on erinomaisen napakka. Lähitaistelu menee satunnaisesti sekamelskaksi, mutta se on pientä. Vasemmalla olkaimella lukittaudutaan vihollisiin (tai kuikuillaan kiikaritähtäimen läpi) ja oikealla lyijy lentää. Kaikki tarpeelliset komennot ovat maksimissaan parin painalluksen päässä, eikä kontrollien kanssa tarvitse arpoa pätkääkään pienen totuttelun jälkeen.

Dark Mirrorin ulkoasu edustaa PSP:n korkeampaa keskitasoa. Merkittävä osa tarinaa edistävistä välipätkistä on toteutettu pelimoottorilla ja näin ollen on hienoa, että tekijät ovat panostaneet hahmojen animaatioon ja yksityiskohtaisuuteen isolla kädellä. Äänipuolella sattuu ja tapahtuu sitäkin enemmän, sillä Gabe pysyttelee jatkuvassa radioyhteydessä apureidensa kanssa ja vihollisetkin tapaavat veistellä omiaan. Musiikki nousee valokeilaan ainoastaan toiminnan kiihtyessä, mikä on aina toimiva tehokeino.

Syphon Filter: Dark Mirror vääntää tiukasti kättä Fireteam Bravon kanssa PSP:n parhaan toimintapelin tittelistä. Hiiviskelyä, toimintaa ja hieman ajatustakin vaativien toimintapelien ystävien kannattaa hankkia Dark Tomorrow plakkariin välittömästi.

 

Tekijä: Sony Bend
Julkaisija: Sony
Pelaajia: 1-8
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelin kotisivu: http://www.syphonfilter.com