UUSIMMAT

Tales of Monkey Island: Premium Edition (PC, Mac)

16.05.2011 13:39 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Lace Mamba
Testattu: PC, Windows 7, Q6600, 4 Gt muistia, Geforce 8800 GTS 512 Mt
Saatavilla: PC, Mac
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista/7, 2 Ghz+ prosessori, 512 Mt muistia
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.telltalegames.com/monkeyisland
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Joskus muinaisina aikoina hiirivetoiset seikkailupelit olivat yksi PC-pelaamisen ehdottomista kulmakivistä. Tänään seikkailut eivät ole enää PC:n suurin valttikortti, vaikka pelilaji onkin noussut liki sukupuutosta takaisin vakavasti otettavaksi pelilajiksi.

Amerikkalaisen Telltale Games -studion luomat Lucasarts-klassikoiden maailmaan palaavat seikkailut ovat olleet seikkailujen comebackissä erityisen tervetullut tuulahdus. Korkeat tuotantostandardit ja esikuvilleen kunniaa tekevä huumori ovat ihastuttaneet erityisesti Tales of Monkey Island -seikkailussa. Aiemmin episodipohjaisesti julkaistu peli on nyt saatavilla myös paketoidussa muodossa.

Viiteen episodiin jaettu Tales of Monkey Island palaa aikaan, jolloin piraatit olivat muutakin kuin entisiä BB-tähtiä tai www.vertaisverkko.comin kanta-asiakkaita. Sen tapahtumat saavat alkunsa, kun pelimaailman rakastetuin merirosvo, antisankarimaisen koheltamiskyvyn omaava Guybrush Threepwood on viimein nitistämässä arkkinemesistään, zombie-merirosvokapteeni LeChuckia.

Piraatintappo-operaatio ei kuitenkaan mene ihan putkeen, sillä lopputuloksena Lechuck muuttuu ihmiseksi, Guybrushin toinen käsi muuttuu itsenäisesti toimivaksi voodoo-pirulaiseksi ja Elaine-vaimokin katoaa jonnekin. Lähtökohdat ovat viihdyttävät mutteivät Guybrushin kannalta kovin kehuttavat. Threepwoodin matkaa mutkistavat vielä niin oikeussalifarssit, sadistiset ranskalaiset tiedemiehet kuin piraattijumalatkin.

Koska itsenäisistä episodeista on sivustollamme tarjolla jo erinomaiset herra Lehtosen arviot, episodien yksittäinen arvioiminen tässä yhteydessä liene turhaa. Joka tapauksessa koko paketti on laadukas, tekijätiiminsä huomioon ottaen loistavat tuotantostandardit omaava seikkailupaketti, joka tarjoaa esikuviaan kunnioittaen jäljennettyjä, ikimuistoisia hahmoja, viiltävän hauskaa huumoria, absurdeja juonenkäänteitä, jänniä puzzleja ja kaikkea muuta mitä tällaiselta peliltä nyt saattaisi kuvitella kaipaavansa.

Pakattu vai ladattu?

Tales of Monkey Islandia on levitetty verkon kautta jo pidemmän aikaa, ja digilatausten pakettijulkaisujen suhteen joutuukin aina vastaamaan kysymykseen siitä, että kannattiko?

Telltalen kotisivuilta koko viisiosainen, noin kymmenestä viiteentoista tuntia hupia tarjoava Tales of Monkey Island -paketti on ladattavissa noin 25 euron hintaan. Pelikaupasta noudettuna kokoelma maksaa kuitenkin hieman enemmän, yleisesti katsoen kolmisenkymmentä euroa.  Mutta mitään varsinaista extraa ei fyysisellä kokoelmalla ole tarjottavanaan, vain digilatausta hienompi paketti.

Tällä hinnalla Tales of Monkey Island Premium Edition ei ole kovinkaan kannattava ostos, mikäli pelien ostaminen netin yli on vain mahdollista. Ympäristön kuormittaminen turhalla pakettiroskalla ja venytetyllä tuotantoketjulla ei ikävä kyllä tällä kertaa riitä perusteluksi, vaikka normaalisti kannatankin tällaista toimintaa. Deluxe Editionissa sen sijaan löytyy karttaa ja rompetta tyylikkäästä, mutta hintalappukin nousee 45-50 euron maastoon.

Telltalen pojat ovat joka tapauksessa rahansa ansainneet, joten mikäli Guybrushin uudet seikkailut eivät ole tuttuja, kannattaa vaikka vielä Lehtosen arvosteluiden kautta tsekata pelit ja suunnata mieltymysten mukaisesti joko netti- tai katukauppaan.

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Tales of Monkey Island Episode 1: Launch of the Screaming Narwhal (PC, Wii)

Tales of Monkey Island Episode 2: The Siege of Spinner Cay (PC, Wii)

Tales of Monkey Island Episode 3: Lair of the Leviathan (PC, Wii)

Tales of Monkey Island Episode 4: The Trial and Execution of Guybrush Threepwood (PC, Wii)

Tales of Monkey Island Episode 5: Rise of the Pirate God (PC, Wii)

Lue myös

3rd Birthday (PSP)

Deus Ex: Human Revolution -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Operation Flashpoint Red River (PC, PS3, Xbox 360)

WWE All Stars (PS3, Xbox 360)