Uusimmat

Technobabylon (PC)

16.07.2015 16:30 Pekka Leinonen

Tekijä: Technocrat Games
Julkaisija: Wadjet Eye Games
Testattu: PC Windows 7 64-bit, i-7 4770k, Geforce GTX 770, 16 Gt muistia
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows ME tai uudempi, 64 mt muistia 3 gt levytilaa
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 14.99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: Technobabylon
Arvostelija: Pekka Leinonen

 

Wadjet Eye Games on julkaissut viime vuosina tasaiseen tahtiin mainioita vanhan koulukunnan point & click -seikkailuja, kuten erinomaisen Blackwell-sarjan.  Uusin tulokas tähtää tulevaisuuteen ja kyberpunkkiin, mutta mites tällä kertaa onnistutaan kun kehittäjänä on Technocrat?

Vuosi on 2087. Sotaa on käyty ja pommitkin pudonneet, muttei tullut post-apokalyptiikkaa globaalisti, vaan teknologia kehittyi, kuten kunnon kyberpunkkiin kuuluu. Huumeet ovat kadonneet maisemasta, ja tilalle on tullut virtuaalitodellisuus, Trance, joka koukuttaa käyttäjiään kuin heroiini. Ihan niin kuin tämän todellisuuden internet.

 

Technobabylonin miljöönä toimivaa Newtonin kaupunkia valvoo kaikentietävä ja oppiva tekoäly Central, jonka valvovalta silmältä ei ole suojassa kuin ne, jotka eivät ole suostuneet kyberneettisesti modifikoimaan itseään.

Tanssi Transsin tahdissa

Pelissä seurataan vuorotellen kolmea päähahmoa. Tohtorit Charles Regis ja Max Lao ovat CEL:in agentteja, jotka ovat käytännössä tulevaisuuden fobbia. Heidän tehtävänään on napata kiinni Mielenkaappaaja, joka sen sijaan että tyytyisi vain kaivelemaan uhriensa päästä tarvittavat tiedot, käristää siinä sivussa heidän aivonsa.

Kolmantena protagonistina on Trance-addikti Latha Sesame, joka viettää aikaa virtuaalimaailmassa kuin alan miehet rantapuistossa. Hän elää sossun varassa kaupungin tilapäisasunnossa ja syö replikaattorin tekemää moskaa, johon edes Riku Rantala ei koskisi ja kämppä on kuin sisustussuunnittelijan painajaisesta, mutta hän ei välitä, koska Trance.

Tarina alkaa hieman hitaaasti, mutta lyö melko pian vaihdetta isommaksi ja tunnelma tiivistyy kappale kappaleelta varsin miellyttävään loppuun, joita on parikin erilaista. Juonesta ei voi pahemmin kirjoittaa ilman että spoilaisi, mutta uskokaa pois, hyvä se on.

Puzzlet ovat erinomaisia, joskin melko helppoja. Asioita katsellaan, poimitaan, yhdistellään, ihmisille puhutaan jne jne, aivan kuten klassisiin seikkailupeleihin kuuluu, mutta silti useat pulmat tuntuvat melko originelleilta.  Vain pari kertaa jouduin turvautumaan foorumin apuun, koska pelissä esiintyy välillä varsin rasittavaa pikselinmetsästystä eikä hotspot-paljastinta ole. Melko moneen ongelmaan on olemassa myös vaihtoehtoisia lähestymistapoja, jotka omalta osaltaan lisäävät jälleenpeluuarvoa.

Musiikit sopivat pelin maailmaan kuin halko takaraivoon. Ääninäyttely on hieman vaihtelevasti toteutettu, joten sitä voinee luonnehtia huolettomasti keskitasoksi. Kirjoitettu dialogi on kuitenkin varsin hyvää. Grafiikka on tuttua Wadjet Eye Games -tasoa, joka toimii minun silmiini varsin hyvin.

Nuku hyvin, tulevaisuus

Suosittelen Technobabylonia kaikille kyberpunkin tai hyvien seikkailuiden ystäville. Pelin maailma on kiehtova ja tarinassa riittää syvyyttä. Ensimmäisen läpipeluukierroksen jälkeen kello näytti lopputekstien rullatessa kymmentä tuntia, mutta kestoa saa lisää uudella kierroksella kokeilemalla toisenlaisia lähestymistapoja ongelmiin ja kytkemällä päälle tekijöiden kommenttiraidan.

Käteen jäi siis varsin mainio kyberpunk-seikkailu, jonka peukalosuosituksen pudottaa pois ainoastaan ajoittainen turhauttava pikselinmetsästys. Pelistä on myös saatavilla demo, jos mielipiteeni jäi epäilyttämään.