Teenage Mutant Ninja Turtles: Out Of The Shadows (PC, PS3, Xbox 360)

17.11.2013 14:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Red Fly Studio
Julkaisija: Activision
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: 2.4 Ghz tuplaydinprosessori, 2 Gt muistia, 512Mt näytönohjain, Windows XP/Vista/7/8
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella ja internetissä)
Pelin kotisivu: TMNT
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Teenage Mutant Ninja Turtles on ilmiö, jonka parissa ja avulla allekirjoittanut ja varmasti moni saman ikäluokan edustaja kasvoi. Lelufiguureja ja VHS-nauhoja löytyi jos jonkinlaista, ja ensimmäisen kilppareiden tähdittämän NES-pelin sukelluskenttä on minulle pelihistorian vaikeimmista paikoista. Muistan viedä elävästi sen, kun kentän läpäisyn jälkeen luokkaverini sammutti konsolista virrat vitsinä ja sai päälleen ikivihat.

Turtlesit eivät enää tätä nykyä ole ihan samanlainen nuoriso-ilmiö, mutta pelejä tippuu silti edelleen tasaisesti. Tekeepä Nickelodeon myös hieman alkuperäistä synkempää animaatiosarjaa. Siihen perustuu myös tuorein TMNT-toimintaseikkailu Out Of The Shadows.

Turtlesien juonikuviot eivät koskaan ole olleet kovin monimutkaisia, eikä tälläkään kertaa. Turtlesien kollektiivisen platonisen rakkauden kohde, reportterityttö April, on jälleen kidnapattu, mikä tarjoaa jälleen loistavan syyn syödä pizzaa ja laittaa samalla pakettiin tuhansittain jengiläisiä, ninjasotilaita ja muita pahiksia.

Out of the Shadows on toimintaseikkailu, jossa pelaaja kontrolloi koko konnakoplaa. Koplasta valitaan kerrallaan yksi ohjattavaksi, muut toimivat ja seuraavat mukana omatoimisesti. Jokaiselle nelikon jäsenellä on omat erikoisominaisuudensa ja vahvuuteensa, ja niitä voi myös kehittää yksilöllisesti.

Turtles-pelit ovat usein kärsineet juuri siitä että ilman kunnollista syytä yksinpelaajat ovat aina joutuneet tyytymään yksinäiseen soturiin. Out of the Shadows korjaa tämän ongelman, mutta valitettavasti vaille kontrolloijaa jääneet konnat ovat äärimmäisen tyhmiä. En tiedä johtuuko bugeista vai mistä, mutta nämä jäivät aivan liian usein keskelle taistelua seisoskelemaan tekemättä mitään, vaikka olisi pitänyt taistella. Jaetun ruudun moninpelillä ryhmätaistelun mielekkyys paranee olennaisesti, mikä ei sinänsä yllätä.

Konnan koukkuja

Taistelut lainaavat vahvasti Batmanin Arkham-sarjasta. Viholliset käyvät päälle suurina laumoina ja erilaiset vastahyökkäys-komboyhdistelmät ovat päivän sana. Tarpeeksi pitkien kombojen jälkeen ninjasoturit pystyvät laukaisemaan äärimmäisen tappavia ja tehokkaita erikoishyökkäyksiä, jotka lopettavat yleensä taistelun saman tien.

Komboilun idea on sinänsä kiva mutta toteutus ontuu kahdestakin syystä. Ensinnäkin pelin vihollisissa ei ulkonäöllisesti eikä varsinkaan toiminnallisesti ole kovinkaan suurta eroa. Doktriini on suurin piirtein sama oli vastassa sitten katujengiläinen tai jalkaklaanilainen. Vastahyökkäysten suorittaminen on sekin varsin riskaabelia, kun käytännössä saman asian ajaa turvallisemmin yksinkertainen väistöliike, jolla kombo pysyy yllä varmemmin.

Teoriassa monipuolinen taistelu muuttuu siis käytännössä lopulta hyvinkin monotoniseksi näppäinten mäiskimiseksi. Sääli, sillä taistelu on silti pelin viihdyttävin osa-alue. Konnakavereiden ääliömäinen tekoäly kun on pelin ongelmissa ainoastaan jäävuoron huippu: grafiikka- ja kenttäbugeja on älyttömästi, kamera elää omaa elämäänsä päätehtävänään pelaajan elämän vaikeuttaminen, jonka lisäksi pelissä eteneminen on liian usein kiinni jonkun mystisen kulkureitin tai nurkkaan jämähtäneen yksinäisen vihollisen löytämisestä.

Jo historiallisista syistä olisin halunnut pitää Out of the Shadowsista, mutta valitettavasti tämä ei vain ole mahdollista. Sen kivat ideat kaatuvat laiskaan toteutukseen ja loput huonoon kenttäsuunnitteluun ja bugeihin. Moninpeli toimii teoriassa, mutta miksi tuhlata tähän aikaansa jos tarjolla on niin paljon parempiakin pelejä?

 

Lisää aiheesta

Mitä jos Turtlesit eivät olisi altistuneet radioaktiiviselle mönjälle? Videolla esiintyvät oikeat teini-ikäiset kilpikonnat

Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash-Up (PS2, Wii) 

Uusi Teenage Mutant Ninja Turtles -fanivideo Fight The Foot on lyhyt, mutta näyttää hyvältä  

Viikon traileri: Teenage Mutant Ninja Turtles 1-3

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi osa 2 

Lue myös

Batman: Arkham Origins (PC, PS3, Xbox 360)

Battlefield 4 moninpeliarvostelu (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Call of Duty: Ghosts (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

FIFA 14 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

XCOM: Enemy Within (PC, PS3, Xbox 360)