Uusimmat

The Crew (PC, PS4, Xbox 360, Xbox One)

20.12.2014 14:00 Heikki Takala

Tekijä: Ivory Tower, Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 1 (2-12 internetissä)
Pelin kotisivu: http://thecrew-game.ubi.com
Arvostelija: Heikki Takala

 

Autopeleihin on yritetty jo kauan iskostaa uutta puhtia milloin milläkin virityksillä. Kaavaa on kuitenkin vaikea muuttaa. Aja kovaa, voita muut. Ainoita muuttujia ovat radat sekä kilpakumppanit. Niin ja tietyissä tapauksissa kanssakuskien suistaminen tieltä. The Crew on ottanut valttikortikseen avoimen maailman, jonka myötä pelikenttänä on koko pohjoinen Amerikka. Kaikesta loistostaan huolimatta se tuntuu  silti menetetyltä mahdollisuudelta.

Unohdettu 60 sekunnissa

The Crew ammentaa inspiraationsa joistakin valkokankaiden suurimmista ja samalla yksinkertaisimmista ajoleffoista. Päähenkilö Alexin veli tapetaan, ja samalla hänet lavastetaan murhan tekijäksi. Muutaman vuoden lusimisen jälkeen FBI ottaa yhteyttä ja pyytää Alexia vasikakseen. Tämä suostuu, ja lähtee jahtaamaan veljensä murhaajaa.

Tarina on vain tekosyy ajeluttaa pelaajaa aina Detroitista Los Angelesiin.  Käytännössä se on sarja tehtäviä, joissa joko ajetaan kilpaa, jahdataan autoja tai paetaan poliisia joko syystä tai toisesta. Se ei juurikaan onnistu kiinnostamaan alkua pidempään, ja löysin itseni hyvin nopeasti tilanteesta jossa ohitin kaiken asiaan liittyvän lätinän keskittyäkseni itse ajamiseen. Ja kun tätä on tehnyt aikansa, alkaa pelaaja hämmentymään. Mikä avoimen maailman pointti on? Miksi peli vaatii jatkuvan nettiyhteyden? Mitä hyötyä tarkalleen ottaen kisojen ajamisesta muiden kanssa on?

Kysymyksiin ei ole suoraviivaisia vastauksia. The Crew on rakennettu niin että se on pakko suorittaa tietyssä järjestyksessä. Koko maailma on luonnollisesti avoinna  välittömästi, mutta sen tutkimisessa ei ole oikeastaan mitään järkeä ennen kuin kisat avautuvat. Tässä on kenties ensimmäinen murheenkryyni, sillä Ubille tyypilliseen tyyliin pelin ensimmäiset tunnit ovat lähinnä tylsiä.

Tarina alkaa Detroitin kaduilta, joissa juuri mikään ei innosta pelaajaa eteenpäin. Ympäristöt ovat harmaita, kisat vailla sen suurempia huippuhetkiä, ja autot ovat hitaita. Muutaman tunnin kahlauksen jälkeen The Crew on opettanut kuskilleen perusasiat, ja perusasioihin ne sitten jäävätkin.

Erilaisia kisailumuotoja on harmittavan vähän. Kuten sanottua kisailu on joko muiden kanssa kaahailua, poliisien pakoilua tai auton jahtaamista. Näissä ei ole sellaisenaan mitään vikaa. Mitä muuta autopelin pitäisi muka olla? Kolmeasataa kulkevat peltilehmät kun eivät mahdollista mitään erityisen hienovaraisia pelimuotoja. Mutta kuten Burnout on opettanut, kaikesta voi tehdä ainakin eri hienoa. Ja jos ei tehdä hienoa, tehdään sitten Forzan tapaan pedanttia.

The Crew tasapainoilee jossakin arcaden ja simulaation harmaalla alueella, onnistumatta oikein kummassakaan. Ajaminen tuntuu parhaimmillaan hyvältä. Renkaat käyttäytyvät eri tavalla erilaisilla pinnoilla, ja fysiikka toimii ainakin sinnepäin. Ja sitten kuitenkin se tuntuu joskus joko liian kevyeltä, tai aivan liian raskaalta. Mikä herättää kysymyksen siitä onko ajon tarkoitus olla adrenaliinia tuottavaa sekoilua raskaassa trafiikissa, vai pilkun tarkkaa linjojen pitämistä. Näihin kysymyksiin löytyy vastaus pelin hirvittävästä tekoälystä, joka on niin typerästi suunniteltu, että se onnistuu miltei pilaamaan koko pelin.

U-käännös helvettiin

Joskus 2000-luvun alussa oli paljon puhetta kuminauhamaisesta tekoälystä. Tämä tarkoitti sitä, että tekoäly mukautui pelaajan ajotaitoihin ja kaikki kisat tuntuivat samoilta, sillä ajetulla autolla, omalla ajotaidolla saati muiden kilpailijoiden tasolla ei ollut mitään merkitystä. Tämä toimi hyvin Mario Kartissa, sillä kukapa kyseistä teosta ajoi pelkästään ajamisen tähden. The Crewin kaltaisessa itsensä puolivakavasti ottavassa ajopelissä tämä ei kuitenkaan toimi. Mitä tulee normaaleihin ajokisoihin, tekoäly on aina hanurissa kiinni, ellei se tee täysin massiivista virhettä ja sinkoudu jonnekin kilometrin päähän radalta.

Asia ei liity auton tuunamiseen, sillä olipa kysessä vaikeaksi tai helpoksi arvotettu tehtävä, tilanne on aina sama. Testasin tämän myös käytännössä juuri tallista haetulla tuunaamattomalla sekä tappiin asti viritetyllä autolla. Tekoälyn vauhti oli silti vakio omaan autooni nähden, ja vauhdin tuntu oli prikulleen sama.

Tämä on ongelma, sillä The Crewin pelaamiseen on vaikea löytää mitään hyvää syytä hahmon- ja autonkehityksen lisäksi. Pohjimmiltaan se on eräänlainen MMO-peli autoilun maailmassa, ja ainoa peruste tehtävien tahkoamiseen on nostaa auton tasoja. Mutta motivaatio hiipuu nopeasti, kun pelaaja ei oikeastaan koskaan koe tunnetta, että hän olisi kehittynyt suuntaan tai toiseen.

Mutta jos kisat ovatkin turhauttavia, niin poliiseja ja yksittäistä autoa vastaan ajaessa on helppo repiä hiuksiaan…

The Crew näet sisältää eräänlaisia takedown-tehtäviä, joissa on tarkoitus suistaa vastustaja tieltä. En ole eläessäni pelannut mitään näin vihaiseksi tekevää viritystä. Vastustaja saa nopeuteensa tehtävien aikana täysin järjettömiä sysäyksiä, eikä niitä voi saada missään nimessä kiinni ennen kuin peli antaa siihen mahdollisuuden. Tästä kielii ainakin se, että kiinni otettavan auton ajolinjat sekä reitit ovat kerrasta toiseen täysin samat, ja ne on myös opeteltava eteenpäin päästäkseen, ellei satu törmäämään kilpailijaan puhtaalla tuurilla.

Onneksi näitä tehtäviä on harvoin, samoin kuin poliisien takaa-ajoja. Poliisit näet osaavat tehdä muun muassa: U-käännöksen 200 kilometrin tuntivauhdissa, kiihdyttää noin sekunnissa takaisin 250 kilometrin tuntinopeuteen sekä pysäyttää pelaajan autollaan jonka massa on hämäävästä ulkonäöstä huolimatta tankin luokkaa.

Kaikesta negatiivisuudesta huolimatta The Crewissä on valopilkkunsa. Off-road tehtävät onnistuvat saavuttamaan jotain siitä hengestä mitä koko peli luultavasti tavoittelee, ja ne ovat hauskoja ja joskus jopa henkeäsalpaavia, kiitos upeiden ympäristöjen. Näin siitäkin huolimatta, että fysiikka heittää joskus häränpyllyä, kun pikkuriikkinen kivenmuru osuu renkaan alle. Vapaa Amerikka on myös tolkuttoman kaunis ja hienosti mallinnettu, vaikka tekstuurien yksityiskohdista onkin jouduttu karsimaan piirtoetäisyyden tähden.

The Crewissä on pohjimmiltaan paljon pidettävää, mutta tekoäly pilaa kaiken. Enkä ole vieläkään keksinyt syytä miksi pelin on oltava jatkuvassa yhteydessä Ubisoftin servereihin. Tai miksi minun pitäisi ajaa kisoja muiden pelaajien kanssa. Tuntuu miltei siltä, että moninpeli lisättiin The Crewiin vasta jälkeenpäin. Kenties potentiaali avautuu päivitysten myötä, juuri nyt peli on jossain määrin torso.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Avoimen maailman peleille tyypilliseen tapaan pelialue on kylvetty myös täyteen jos jonkinlaista tekemistä. Löytyy niin tarinaa eteenpäin vieviä tehtäviä, sivutehtäviä kuin erilaisia haastetehtäviä. Viimeksi mainittuja voi suorittaa ikään kuin ajamisen lomassa, tosin matkanteko tyssää usein alkuunsa, kun sitä vaikeaa hyppyhaastetta pitää palata kokeilemaan yhä uudestaan ja uudestaan.

Lue koko ennakko: The Crew -ennakko (PC, PS4, Xbox 360, Xbox One)

 

Lisää aiheesta

Drift’n’Drive (iOS)

Driveclub (PS4)

Forza Horizon 2 (Xbox 360, Xbox One)

Forza Motorsport 5 (Xbox One)

Grid Autosport (PC, PS3, Xbox 360)

Spintires (PC)