UUSIMMAT

The Detail Episode 2 – From The Ashes (Linux, Mac, PC)

11.07.2015 14:00 | Juho Anttila

Tekijä: Rival Games Ltd.
Julkaisija: Rival Games Ltd.
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3570K 3.4 GHz, 16 Gt muistia, NVidia GTX 670
Saatavilla: PC, Mac OS X, Linux
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, DX9-yhteensopiva äänikortti
Pelaajia: 1
Muuta: Episodipeli, ladattava peli, hinta 5,99 euroa per jakso tai 9,99 osat 1+2 (Steam)
Pelin kotisivu: http://the-detail.com
Arvostelija: Juho Anttila

 

Suomalainen The Detail lähestyi tarinavetoista seikkailupeligenreä rohkeasta suunnasta. Sarjakuvamaisesti kuvattu dekkariseikkailu ammensi vaikutteita lukuisista tutuista poliisisarjoista, onnistuen luomaan vahvan oman tunnelman.

Syystä tai toisesta viiteen osaan jaetun tarinan kakkosepisodia saatiinkin odottaa varsin pitkään, puolen vuoden ajan. Hetken aikaa allekirjoittanutkin pelkäsi tarinan jäävän kesken, mutta näin ei kuitenkaan onneksi ole käynyt. From The Ashes jatkaa Reginald ”Reggie” Mooren seikkailuja entistäkin tarinavetoisemmin.

Sanon entistäkin tarinavetoisemmin, sillä jo sarjan ensimmäinen episodi kitsasteli kovasti pelillisten elementtien kohdalla. Pari hassua QTE-henkistä toimintaosuutta ja muutama ultrakevyt puzzle viestivät siitä, ettei The Detailissa ole juuri perinteistä pelattavaa. Kakkosepisodi alleviivaa tätä linjausta entisestään.

Homma jatkuu melko pitkälti siitä, mihin ensimmäinen loppui. Järjestäytyneen rikollisuuden pysäyttämiseksi on perustettu iskujoukko, jota Reggie Moore vetää. Toisaalla entinen rikollinen Joseph Miller yrittää yhä pyristellä irti alamaailman kytköksistään, mutta ensimmäisen tarinan tapahtumien jälkeen tämä on entistä vaikeampaa.

Tarina tiivistyy murhan ja tuhopolton ympärille, kun Miller taas löytää omalla suunnallaan vanhoja tuttuja. Tietenkin molemmat reitit johtavat lopulta samaan paikkaan, mutta tämän enempää en juonesta paljasta. Episodilla kun ei ole juuri muuta tarjottavaa kuin tarinansa.

Mihin jäi se vähäinenkin peli?

Pelattavuus on melko lailla samanlaista kuin ensimmäisessäkin osassa. Välillä katsellaan sarjakuvia, välillä taas sahataan muutaman huoneen väliä tutkimassa johtolankoja ja kuulustelemassa epäiltyjä. Keskustelut tarjoavat mahdollisuuksia valita erilaisten lähestymistapojen välillä, millä taas on jonkin verran vaikutusta siihen, miten tarina etenee.

Kaikki hyvin tähän saakka, mutta muistellaanpa sitten seikkailupelien sydäntä, puzzleja. Myönnettäköön heti alkuun, että The Walking Dead pisti genren pelisäännöt uusiksi tarjoamalla vähän ja helppoja puzzleja ja ohjaamalla huomion niiden sijaan emotionaalisesti ja moraalisesti haastaviin valintoihin. The Detailin ykkösepisodi seurasi samoja latuja, eikä kieltämättä tarjonnut missään vaiheessa kovinkaan haastavaa pelattavaa.

Kakkosepisodi vie homman vielä pidemmälle. Itse asiassa niin pitkälle, että voidaan jo kysyä, onko kyse enää pelistä vai pelkästä interaktiivisesta sarjakuvasta. From The Ashes ei sisällä käytännössä yhtäkään puzzlea. Seikkailupelimäisetkin osiot koostuvat, yhtä kalenterinklikkailua lukuun ottamatta, silkasta huoneesta toiseen kävelystä ja kaiken klikattavissa olevan klikkailusta.

Kun varsinaista pelillistä sisältöä ei edes yritetä tarjota, pitäisi tarinapuolen olla todella heviä kamaa, jotta mielenkiinto pysyisi yllä. Valitettavasti The Detailin kakkosepisodi ei nyt oikein loista tälläkään puolella. Ei tarina huono ole, ei missään nimessä, mutta ensiepisodin uutuudenviehätys on nyt käytetty loppuun, joten panosten pitäisi nousta. From The Ashes nousee hädin tuskin hätyyttelemään ensiepisodin tasoa ja se ei nyt vain yksinkertaisesti riitä.

Viimeinen iso ongelma on sitten kesto. Olen nopea lukemaan, joten tekstimuodossa ilman ääninäyttelyä tarjoiltu dialogi vilisee ohi silmien melkoista vauhtia, mutta siitä huolimatta olen sitä mieltä, että vain hädin tuskin yli tunnin kesto kuuden euron seikkailupeliepisodille on aivan liian vähän. Sisältöä pitäisi olla tuplasti enemmän, jotta peli saisi puhtaat paperit.

Olen yhä kiinnostunut siitä, miten The Detailin tarina jatkuu ja tulen yhä katsastamaan myös sarjan seuraavat osat. Ensimmäinen episodi oli lupaava ja omalaatuinen, mutta ei ihan noussut potentiaalinsa tasolle. Valitettavasti kakkosepisodi ottaa pieniä, mutta merkityksellisiä askeleita väärään suuntaan. Kun otetaan huomioon se, että kakkosepisodia jouduttiin odottamaan puolen vuoden verran, on From The Ashes pakko julistaa pettymykseksi.

Jos viivästys ja pieni notkahdus johtuivat resurssipulasta, on vain syytä toivoa, että Rival Gamesin kesäkuussa julkistettu yhteistyö yhdysvaltalaisen viihdekustantajan kanssa antaa pelimerkkejä panostaa seuraaviin episodeihin enemmän. Toisaalta samalla huolettaa. Onko pienellä firmalla resursseja panostaa samanaikaisesti sekä panostaa uuteen projektiinsa että edistää debyyttipeliään? The Detailissa on yhä paljon potentiaalia, mutta juuri nyt peli kaipaa kipeästi ryhtiliikettä, mieluusti jo seuraavaan episodiin mennessä.

 

Ensiminuuttien mustavalkoinen tykitys tuo mieleen Frank Millerin Sin City -sarjakuvat. Tämä ei voi olla huono asia millään mittarilla. Samalla valetaan pohja myös pelattavuudelle. Luvassa on toisensa poissulkevia päätöksiä ja pari äärimmäisen kevyttä tarkkuushaastetta. Pelattavuuden ja pelaamisen määrän suhteen liikutaan samalla alueella The Walking Deadin niiden jaksojen kanssa, joiden aikana ei seuraavan repliikin lisäksi juuri muuta päästä päättämään.

The Detail Episode 1 – Where the Dead Lie (Linux, Mac, PC)

 

 

Lisää aiheesta

Atelier Ayesha Plus: The Alchemist of Dusk (PS3, PS Vita)

Dragon Age: Inquisition – Jaws of Hakkon DLC (PC, PS4, Xbox One)

Kholat (PC)

Tales from the Borderlands Episode 3: Catch a Ride (iOS, Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

The Escapists (PC, PS4, Xbox One)

The Witcher 3: Wild Hunt (PC, PS4, Xbox One)