The Elder Scrolls IV: Oblivion (PS3)

16.05.2007 13:00 | Tero Lehtiniemi

PlayStation 3:n pelivalikoima kärsii vielä laitteen nuoruudesta johtuen pienistä lastentaudeista. Uusia laitteen ominaisuuksia hyödyntäviä pelejä odotellessa ei ole ollenkaan huono idea kääntää vanhoja hittipelejä uudelle laitteelle, ja tämä on ymmärretty myös Bethesdalla. Oblivion, yksi viime aikojen parhaista roolipeleistä, on kovaa kamaa myös Sonyn uutuuslaitteella.

Palttiarallaa vuosi sitten PC:lle ja Xbox 360:lle ilmestynyt Oblivion oli Bethesdan ensimmäinen täysosuma The Elder Scrolls -roolipelinsä kanssa. Erityisesti sarjan kaksi ensimmäistä osaa, Arena ja Daggerfall kärsivät liian laajuuden aiheuttamasta maailman geneerisyydestä. Muutaman vuoden vanha, Morrowindin saarelle sijoittunut kolmas osa oli suppeamman ja monipuolisemman ympäristönsä ansiosta jo askel kohti parempaa.

Todellinen jättipotti oli kuitenkin vasta neljäs osa. Oblivion tarjosi ja tarjoaa edelleen huikaisevan kauniita maisemia Tamrielin valtakunnan Cyrodiil-provinssissa, jossa imperiumin pääkaupunki sijaitsee. Muihin TES-peleihin verrattuna pieni pelialue on kuitenkin näyttävyydessään ja syvyydessään aivan toista luokkaa.

Mielenkiintoinen demonisia voimia ja imperiumin politiikkaa sivuava juoni riittäisi pelin aiheeksi jo itsessään. Tämän lisäksi Cyrodiilin lukuisat killat tarjovat viihdykettä ja tekemistä kymmeniksi, ellei sadoiksi tunneiksi.

Valinnanvaraa piisaa

The Elder Scrolls -sarjan tavaramerkkinä on alusta asti ollut hahmonluonti- ja kehitys. Pelaajaa ei ole rajoitettu kiinteisiin hahmoluokkiin, vaan hän voi kehittää hahmostaan esimerkiksi miekkaa heiluttavan, huimia loikkia ottavan parantajan tai raskaassa haarniskassa hiippailevan, ihmisiä selkään puukottavan tulitaikurin. Näin siis teoriassa, käytännössä hahmon kehitys on kuitenkin luontevaa ohjata johonkin tiettyyn suuntaan. Pelisysteemi itsessään ei tällaisia rajoja kuitenkaan aseta.

PlayStation 3 -versio ei tuo mitään varsinaista uutta peliin. Grafiikka on luonnollisesti silmiähäikäisevän hienoa ja satunnaisia hidastuksia lukuunottamatta toimii todennäköisesti nopeammin kuin millään PC-koneella.

Sinänsä monimutkaiset kontrollit on saatu mahdutettua PS3:n padille varsin näppärästi: R1 lyö, R2 taikoo, L1 torjuu ja niin edelleen. Hetken harjoittelun jälkeen homma toimii kuin unelma.

PS3 sisältää myös taannoin julkaistun Knights of the Nine -laajennuksen, joskin pelin ensimmäistä Shivering Isles -lisälevyä ei tule mukana. Vaikka virallista tietoa ei vielä olekaan, tulee tämä todennäköisesti jossain välissä ladattavaksi PS3:n verkkopalvelun kautta.

Playstation 3:n omistajille Oblivion on varmasti parasta, mitä laitteelle on tällä hetkellä saatavilla. Peliä muilla alustoilla pelanneille se ei kuitenkaan tarjoa mitään uutta.

Pitempi arvostelu, jonka moitteet ja kehut pätevät myös PS3-versioon, löytyy eDomen arkistoista.

 

Tekijä: Bethesda GS
Julkaisija: Bethesda Softworks
Testattu: Playstation 3
Saatavilla: Playstation 3, PC, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.elderscrolls.com

Fantasiamaailman pahin uhka?

Katso tilanne vastaamatta