Uusimmat

The Exchange Student (pc)

21.09.2006 16:30 Miikka Lehtonen

Seikkailupelien luultiin jo kuolleen tai muuttuneen kauheiksi 3D-zombeiksi. Toivoa kunnon hiirennaksuttelujen comebackista on kuitenkin väläytelty viime aikoina episodipohjaisten seikkailupelien taholta. Mikäli The Exchange Student on merkki tulevasta, idea kaipaa vielä pientä hienosäätöä.

The Exchange Studentilla on takanaan monta vahvaa, positiivista tekijää. Vaikka sen kehitystiimi onkin pääasiassa innokasta amatööriporukkaa, mukana on myös todellisia ammattimiehiä, kuten entinen Lucasartsin taustagraafikko ja pino ääninäyttelyn ammattilaisia. Peli on myös kunnon old school -seikkailupeli ilman typeriä toimintaosuuksia, muodikasta 3D-pelimoottoria tai muitakaan nykyajan hapatuksia.

Peli kertoo italialaisesta Emiliosta, joka kovasta innostaan huolimatta on melkoinen floppi naistenmiehenä. Kun hemmo kuulee kaveriltaan, miten mukavaa ja helppoa seuraa ruotsalaistytöt ovat, kuuma veri vetää luonnollisesti vaihto-oppilasreissulle lihapullien ja pasifismin luvattuun maahan.

Tarina pohjautuu löyhästi pääsuunnittelija Dimitris Manoksen omiin kokemuksiin, mikä näkyy lähinnä ylitsevuotavina Ruotsi-yksityiskohtina.

Emilion tarina on jaettu neljään osaan, joista ensimmäinen sisältää reissun ensimmäisen päivän. Matka kulkee Italiasta ruotsalaiselle lentoasemalle ja asuntolaan tapaamaan muita opiskelukavereita.

Pelinä The Exchange Student on kuin yhdistelmä Leisure Suit Larrya ja myöhempien aikojen Lucasarts-seikkailupelejä. Päähenkilö Emilio on selvästi matkittu lähes sellaisenaan Larrysta, mutta pelin huumori on huomattavasti Larry-pelejä siistimpää ja kiltimpää.

Hetken helppo hupi

Käyttöliittymä on yksinkertainen, mutta toimiva. Klikkaamalla esinettä ruudulle aukeaa kolmen nappulan rypäs, joiden avulla voi katsoa, puhua ja kosketella. Pelivaraa löytyy, sillä tiettyjen esineiden kohdalla ikonit voivat vaihtaa merkitystään tilanteeseen sopivammaksi, jolloin suulla voi esimerkiksi juoda.

Osittain kontekstipohjaisesta käyttöliittymästä ja toisaalta sangen lempeästä pelisuunnittelusta johtuen The Exchange Student on turhan helppo peli. Pelinpysäyttäviä ongelmia ei löytynyt ainuttakaan ja hämärimmätkin puzzlet selvisivät yleensä maagisesti toimintojaan vaihtaneen käyttöliittymän ansiosta.

Ergonomia on ongelmia suunniteltaessa unohtunut kehitystiimiltä useammassakin kohtaa. Keittiön ovi pitää aina avata erikseen avaimella, huoneisiin tultaessa pitää riisua kengät ja lähtiessä taas pistää ne jalkaan ja niin edelleen. Kenties kyseessä on ruotsalainen vaihto-oppilashuumori, jonka absurdiutta ei näin maallikkona osaa arvostaa?

Tämä on myös pelin suurin ongelma. Kehitystiimi mainostaa pelilleen reilun kahden tunnin kestoa, mikä osoittautui masentavan reippaasti ylisuureksi arvioksi. Itse pelasin pelin ensimmäisen osan läpi vajaassa tunnissa. Myöhemmille episodeille on lupailtu reilusti lisää pituutta, eikä kymmenen euron hinta varmasti kaada kenenkään budjettia, mutta peli on silti auttamatta liian lyhyt. Lisäkantona kaskessa juoni on myös täysin lineaarinen. Kaikkiin ongelmiin on tasan yksi selkeä ratkaisu, joten uudelleenpeluuarvo on sangen vähäinen.

Tunnin sessio kuluu tosin mukavissa merkeissä. Käsikirjoitus on pääasiassa sujuvaa ja tarina huvittava, vaikka huumoripelille kömpelösti mitään ratkiriemukkaita kohtauksia ei pelistä löydykään. Grafiikka on komeaa ja taustalla soiva big band -tyyppinen musiikki svengaa mukavasti. Suurin osa ääninäyttelijöistä selviytyy myös rooleistaan kiitettävästi, kuten ammattilaisilta sopii odottaa, ja pelissä törmätäänkin värikkäisiin hahmoihin.

The Exchange Studentin ensimmäinen osa on lupaava pelinavaus, vaikka klassisiin seikkailupeleihin verrattuna se häviääkin melko selvästi. Se tärkein kulmakivi, laadukas toteutus, on kuitenkin valettu. Kymmenen euroa alle tunnin viihteestä, jonka pariin tuskin tulee myöhemmin palattua, on kuitenkin ainakin minulle turhan suolainen hinta. 

Mikäli myöhemmät osat ovat kestoltaan pitempiä ja ongelmiltaan haastavampia, pelistä voi irrota kunnolla vastiketta seikkailunnälkäisten pelaajien euroille. Kannattaneekin odottaa myöhempiä episodeja ja väistämättömiä pakettitarjouksia.

 

Tekijä: Pan Metron Ariston
Julkaisija: Ladattavissa pelin kotisivuilta
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Laitevaatimukset:
Pelin kotisivu: http://www.theexchangestudent.com

Muuta: Kotisivuilla demo, kokonaisversio 10 euroa, maksu luottokortilla