UUSIMMAT

The Park (PC)

07.11.2015 14:00 Heikki Mustonen

the_park_arv_0kansiTekijä: Funcom
Julkaisija: Funcom
Testattu: PC Windowns 10, GeForce GTX 660, 8 Gt muistia
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows 7 tai uudempi, Core i5 -prosessori tai vastaava, AMD Radeon 5750 1Gb tai vastaava
Pelaajia:  1
Muuta: Ladattava peli, hinta 12,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.theparkgame.com
Arvostelija: Heikki Mustonen

the_park_arv_03

 

Peleissä reaalimaailman monet kauheudet korvataan usein yliluonnollisella tai muuten helposti hyväksyttävällä pahan ilmentymällä. Uutiset tarjoilevat meille kuitenkin sellaista pahuutta ja hulluutta, joita on vaikea käsittää.

Uskonlahkojen lapset joutuvat kärsimään fyysistä ja henkistä nöyryytystä, josta lukeminen saa mahan kääntymään. Sotaveteraani hakataan ja ryöstetään kotonaan tai nuoret miehet murhaavat vasaralla ikätoverinsa maakellarissa. Ei demoneita, ei sotaa, ei selityksiä. Hirvittävimmät asiat mistä joudumme koskaan kuulemaan, eivät ole kirjoissa, elokuvissa tai peleissä. Ne ovat uutisissa tai historian sivuilla. The Park vie todellisten asioiden äärelle, epätodellisessa ympäristössä.

The Park ei ole peli. Helpommin se istuu interaktiivisen lyhytelokuvan muottiin, jossa ei voi epäonnistua tai tehdä asioista väärin. Esikuvina ovat toimineet sellaiset loistavat julkaisut kuin Gone Home ja The Vanishing of Ethan Carter. Molemmat edellä mainitut pelit tarjoilevat tutkittavaa ja koettavaa peliksi tunnistettavassa muodossa, mutta The Park on raidekyyti. On vain yksi putki mitä edetään juuri siihen suuntaan kuin tarinankertojat haluavat. Tästä johtuen puistoon ei voi astua pelihattu päässä, mutta ovet tarinalle on pidettävä apposen auki.

the_park_arv_02

Vastakohdat kauhistavat toisiaan

Laitteet ovat hiljenneet, perheet häipyneet itkevine kakaroineen ja varjot alkavat kasvaa pituutta. Huvipuistot ovat hulluutta, johon on jännittävä astua sisään päiväseltään, mutta yöllä se paljastaa todelliset kasvonsa. Tarinan alussa lapsen nallekarhu on unohtunut puistoon ja äidin on lähdettävä sitä hakemaan. Äidin vauhti ei kuitenkaan ole riittävä, vaan mukelo ryntää edeltä jo suljettuun puistoon. Liukuportaita pidemmälle äiti ei perään ehdi, kun asiat kääntyvät oudoksi kuin vapun jälkeinen unirytmi. Valot sammuvat, päivä vaihtuu yöksi ja puiston maskotti ei näytä enää suloiselta maaoravalta.

Tekninen toteutus on varsin riisuttu. Grafiikan moottorina jyllää Unreal 4. Tämä antaa grafiikalle paljon mahdollisuuksia, mutta mitään erityistä loistokkuutta ei ole tarjolla. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö puisto olisi spooki paikka käydä. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin päähahmon kerronnan avulla ja tyypillisesti erilaisilla raporteilla, muistilapuilla ja lehtileikkeillä, joita ripoteltu sinne tänne. Luettavat ja muut etenemisen kannalta olennaiset asiat löytyvät helposti hiirtä naksauttamalla, jolloin äiti huhuilee lastaan ja oikea suuntima näkyy väreilynä näkökentässä. Audiopuoli on todella miellyttävä. Ääninäyttely onnistuu hienosti tuomaan esiin hahmojen tunnelmia ja musiikki tukee kokonaisuutta.

the_park_arv_03

Jokainen vanhempi valehtelee

Tarina on hellyttävä kuvaus äidin rakkaudesta ainoaa poikaansa kohtaan, mutta hyvänkin tarinan ja käsikirjoituksen voi pilata muun toteutuksen monotonisuus. Valitettavasti puistossa on yksi virallinen kiertosuunta. Polun varteen on ripoteltu huvipuistolaitteita, joista jokaiseen noustaan vuorollaan ja koetaan pienipala tarinaa. Alun versiointi Hannusta ja Kertusta on todella hieno, mutta sitten kyydit typistyvät yksinpuheluiksi. Säikyttelyä pyritään tekemään tämän tästä, joten sekin kokee inflaation. Oivaltavin kauhistelu nähdään pelin loppupuolella, jossa päästään hienosti kokijan pään sisään. Valitettavasti hyvät graafiset puitteet ja loistavat äänet eivät pysty pesemään kerronnallista toistoa pois.

The Part joutuu helposti samaan nippuun videopelien kanssa. Sitä kritisoidaan siitä, ettei se ole riittävän pelimäinen. Tämän tyylinen järkeily sopii yhtä hyvin myös elokuviin, kirjoihin ja sarjakuviin. Myös huutelua hinnasta ja tarinan pituudesta (reilu tunti) kuullaan varmasti, mutta molemmat ovat suhteellisia asioita. Jos lasketaan hintaa, onko pituus ok? Sisältöä mietittäessä olennaista on se, onko tarina hyvä vai ei. Jos otetaan huomioon vain The Parkin tarjoaman interaktiivisen tarinan anti, jää käteen jotain ihan käypää. Ei mikään mestariteos, mutta tämän tarinan haluaa silti kävellä loppuun saakka.

 

 

Toinen mielipide

Huvipuistot ovat päivisin täynnä elämää, mutta annas olla kun tulee pimeä. Silloin se, mikä päivänvalossa oli hauskaa ja hilpeää muuttuukin pelottavan hirmuiseksi. Suljettu, rapistunut huvipuisto on paikka, jonne en välttämättä uskaltautuisi öisin tosielämässä, pelissäkin vain juuri ja juuri.

Funcomin The Park käsittelee ensimmäisellä puoliskollaan tätä aihetta hyvällä maulla ja rauhallisesti tunnelmaa kasvattaen. Pelistä ei juuri voi puhua, ennemminkin Dear Estherin kaltaisesta interaktiivisesta tarinasta. Se ei estä nauttimasta Hannu ja Kerttu -sadun tematiikkaa taustamateriaalinaan käyttävästä psykologisesta trilleristä.

the_park_arv_01

Sitten tapahtuu jotain, minkä itse lasken pahaksi tyylirikoksi. Huvipuistoteemassa olisi takuulla riittänyt materiaalia koko tarinan tarpeeksi. Tekijöillä, joille The Park oli alun perinkin jonkinlainen kokeilu, ei kuitenkaan ole riittänyt ideoita loppuun saakka. Ahdistava ja vaikeita teemoja käsittelevä tarina viedään loppuun tavalla, jota on vaikea nähdä muuna kuin melkoisen suorana kopiona Hideo Kojiman ja Guillermo Del Toron epäonnisesta P.T.-pelimaistiaisesta.

Jos P.T. ei olisi ansainnut aiemmin tänä vuonna sellaista mediahuomiota kuin se sai Kojiman ja Konamin välirikon vuoksi ja jos en olisi itse kokenut P.T.:tä, pitäisin The Parkia todennäköisesti loppuun saakka tunnelmallisena, hyvällä maulla rakennettuna hyytävänä kauhutarinana. P.T.-yhteyden kirkastuttua omasta pelikokemuksestani katosi paras terä ja jälkimaku jäi ristiriitaiseksi. Eikä tilannetta auta lopulta sekään, että parin tunnin läpijuoksukokemukseksi The Park on hinnoiteltu aika kalliiksi.

Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Kholat (PC)

Mulkaisu – Resident Evil: Revelations 2

Mulkaisu: Until Dawn

Silence of the Sleep (PC)

Slender: The Arrival (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Soma (Linux, Mac, PC, PS4)

Until Dawn (PS4)

Zombi (PC, PS4, Xbox One)