UUSIMMAT

The Sims: Taikaa (pc)

20.11.2003 00:00 Mikko Karvonen

eDomen arvostelussa PC:n The Sims -lisälevy Taikaa

Virtuaali-ihmisten elämän ympärillä pyörivä The Sims alkaa vähitellen laajentua alkuperäisen perusideansa ulkopuolelle. Sen ensimmäiset lisälevyt rakentuivat jokseenkin maanläheisten teemojen ympärille ja toivat simien ulottuville mm. lemmikkieläimet ja lomamatkat. Viime keväänä julkaistu Superstar oli sarjan ensimmäinen askel hieman epätavallisempien aiheiden pariin. Nyt tämä trendi jatkuu tuoreimmassa Taikaa-lisälevyssä, joka johdattaa virtuaali-ihmiset taikuuden ja muun yliluonnollisen pariin.

Uljas uusi maailma

Paketin myötä tutun Sims-maailman rinnalle ilmestyy uusi taikuuden hallitsema todellisuus, jonka sen asukkaat pyrkivät huolellisesti salaamaan tavallisilta ihmisiltä. Taikamaailman hermokeskuksena toimii Taikakaupungiksi kutsuttu naapurusto, joka on täynnä yliluonnollisia olentoja, magiaan erikoistuneita kauppoja ja outoja huvittelulaitteita. Simit pääsevät tutustumaan tähän paikkaan, kun heidän pihalleen toimitetaan Taika Oy:n tutustumispaketti. Se pitää sisällään aloittelijoille sopivan loitsukirjan ja taikasauvan, joka on avain kaikkeen maagiseen kanssakäymiseen.

Tämän jälkeen pelaajan eteen avautuu täysin uudenlainen maailma. Yliluonnolliseen perehtyneet simit voivat kuluttaa aikaansa loitsimalla, valmistamalla maagisia esineitä ja huvittelemalla oudoilla esineillä. Taikojen tekeminen ei kuitenkaan onnistu aivan kädenkäänteessä, vaan vaatii hieman alkuvalmisteluja. Aluksi simin on tutkittava perheen loitsukirjaa ja selvitettävä, mitä tarveaineita halutun taian tekeminen vaatii. Tämän jälkeen oikeat materiaalit on pudotettava taikasauvanlataajaan, josta loitsu siirtyy taikurin käytettäväksi. Valmiin taian heittäminen onnistuu naksauttamalla kohteen vuorovaikutusvalikkoon ilmestynyttä ’Taio’-nappia. Ensimmäisen kokeilun jälkeen kunkin loitsun valmisteleminen helpottuu hieman, mutta taikasauvanlataajan käyttäminen on pakollista suurille mestareillekin.

Pelistä löytyy yhteensä 30 erilaista taikaa, joista osa vaatii toimiakseen tietyn lisälevyn. Loitsut vaihtelevat teholtaan erittäin hyödyllisistä jokseenkin turhiin erikoisuuksiin. Magian avulla voi esimerkiksi parantaa ihmissuhteitaan, huoltaa kotiaan, tyydyttää simin kaikki tarpeet tai luoda täysin satunnaisesti käyttäytyvän kloonin. Lisäksi vuorovaikutus-valikosta löytyy muutamia toisten ihmisten hämmästyttämiseen suunniteltuja taikoja, kuten levitaatio ja pelottelu. Velhouteen perehtyneiden simien on kuitenkin sakon uhalla pidettävä taitonsa salassa tavallisilta naapureiltaan, joten kovin holtittomasti uusia erikoiskykyjä ei kannata käyttää.

Yhteensopiva?

Taikakaupungissa vieraileminen on olennainen osa velhojen elämää. Siellä simit voivat hankkia itselleen loitsujen tarveaineita, leivontatarvikkeita ja muita erikoisuuksia, joista kannattaa mainita ainakin lemmikkilohikäärmeet. Osan ostoksista voi tehdä tavallisella rahalla, mutta kaikkien vähänkin epätavallisempien asioiden hankkiminen vaatii erityisiä Taikarahoja. Niitä säästämällä velho-simit voivat myös saada itselleen asunnon taikakaupungista.

Taikarahojen kerääminen onnistuu kahdella eri tavalla. Mekaanisia taitoja tai logiikkaa hallitsevat simit voivat panna pystyyn oman illuusioshow’n, josta irtoaa temppujen epäonnistuessakin muutamia kolikoita. Toinen mahdollisuus on ottaa toisten velhojen kanssa yhteen kaksintaistelussa. Nämä hoidetaan yksinkertaisella systeemillä, jossa molemmat osapuolet heittävät yhden taian viiden mahdollisen vaihtoehdon joukosta. Kukin loitsu voittaa kaksi taikaa ja häviää kahdelle muulle. Taktisuutta touhuun tuo se, että kaikki kaksintaistelut kestävät neljä kierrosta ja kumpikin ottelija saa valita yhden loitsun vain kerran. Pienen harjoittelun jälkeen mittelöiden voittaminen onnistuu helposti.

Vaikka taikuus onkin mielenkiintoinen ja runsaasti pelattavaa tarjoava lisäys virtuaali-ihmisten maailmaan, siihen liittyy pari ongelmaa. Ensinnäkin lukuisia Harry Potter -vaikutteita sisältävä velhotodellisuus poikkeaa The Simsin alkuperäisestä perusideasta sen verran, että se ei luultavasti ole kaikkien pelisarjan ystävien mieleen. Toiseksi magian harjoittamiseen kuluu valtavasti aikaa. Yhdellä Taikakaupunkiin suuntautuvalla reissulla vierähtää peliaikaa vuorokauden verran, minkä lisäksi loitsujen tekeminen vaatii melkoisesti vaivannäköä. Monet taiat ovat niihin uhratun ajan ja rahan arvoisia, mutta kokonaisuutena velhouden sovittaminen Simien muuhun elämään on kaikkea muuta kuin helppoa.

Audiovisuaalisesti lisälevy on tuttuun Sims-tyyliin täynnä pieniä, hurmaavia yksityiskohtia. Erityisesti epäonnistuneista loitsuista aiheutuvat sivuefektit ovat yleensä näkemisen arvoisia. Teknisesti pelimoottori on pysynyt ennallaan, joten kaikki sarjan kummallisuudet ovat yhä tallella. Niinpä hankkimispäätös lisälevyn suhteen kannattaakin tehdä sen mukaan, miltä ajatus magiaa hallitsevista Simeistä kuulostaa.

Muropaketin uusimmat