Uusimmat

The Swapper kutkuttelee kloonattujakin aivonystyröitä (PC, PS3, PS4, PSV, Wii U, Xbox One)

14.09.2016 14:09 Kalle Laakso

The SwapperTekijä: Facepalm Games/Curve Studios
Julkaisija: Facepalm Games
Testattu: Xbox One
Saatavilla: Linux, Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo Wii U, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, tuplaydinprosessori, 1 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain, 1 Gt levytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://facepalmgames.com/the-swapper/
Arvostelija: Kalle Laakso

theswapper_arv_025

 

Ihmiskunta on kuluttanut luonnonvaransa lähes loppuun maapallolta. Seitsemän ulkovartioasemaa lähetetään syvälle avaruutta raapimaan elinkeinoa lähiplaneetoilta ja lähettämään nämä Tellukselle. Avaruusasemien miehistön täytyy selviytyä ilman apua kymmenvuosia ilman apuja maasta, mutta pikkuhiljaa asemat katoavat tutkasta yksi kerrallaan.

Asemista kaksi on jo kadonnut. Seitsemäs hävisi kiertoradalta kohti aurinkoa, osaksi maailman tuulia. Kuudes katosi kuin tuhka tuuleen syistä tuntemattomista. Viidennen aseman miehistö on vielä hengissä, mutta miehistö on löytänyt jotain outoa: nimittäin normaalia kestävämmän muukalaismetalliseoksen, jonka rakenne on myös kivimäinen.

Tiedemiehillä kestää muutama tovi keksiä, että silkkitoukkaa muistuttava muukalaisseos elää. Kivet huokuvat aktiivisesti epämääräistä elektrokemikaalisuutta, jonka tiedemiehet ottavat hyöty käyttöön. Mutkien ja kokeilujen kautta yhdistelmästä keksitään laite, joka voi monistaa ihmisen. Tässä vaiheessa pelaaja astuu kuvaan. Hitot muukalaisista ja muusta ihmeellisestä. Suurin kysymys on enää se, kuinka monta kertaa ihmisen voi monistaa onnistuen? Missä menee inhimillisyyden raja? Voiko menneestä ruumiista tietoisuus siirtyä seuraavaan?

The Swapper  

Uskallatko kloonata itsesi?

The Swapper leikittelee tarinassaan kutkuttavasti kloonaamisella.  Peli on aivonystyröitä aktivoiva sivustakuvattu 2D-seikkailu kohti onnistumisia, pettymyksiä ja epätoivoa. Yksinolontunne on valtavan hieno, eikä oudoista mystisistä viesteistä ole kamalasti apua. Tutki, löydä, etene, palaa välillä takaisin ja Medroidvania-henkinen elämys on taattu. Välillä siis käydään kääntymässä pidemmällä etsimässä tai oppimassa uutta, sitten palataan takaisin. The Swapper on siis ongelmanratkontapeli, joka haastaa aivot hyvällä omallatunnolla kloonaamiseen ja sen eettisyyteen. Siellä jossain seuraavassa ruhossa ei välttämättä ole enää DNA-jälkiä, mutta lihasmuisti toimii. Harmi vain, ettei asiasta oteta enempää irti.

Pelin idea on pääasiassa kimppakivaa neljän kloonin kanssa. Jokainen klooni liikkuu ja hyppii pelaajan mukana. Jokaista voi myös siirtyä ohjaamaan, mikäli kloonin näkee ja tähän voi ampua yhdistämiskikkareen, milloin siirrytään liikuttamaan seuraavaa hahmoa. Pääosin ongelmat ovat nappien painamista kloonin kanssa. Ajoittain päänvaivaa aiheuttavat mystiset valot, jotka estävät esimerkiksi yhdistämisammuksen käytön suoraan tai tappavat kloonin siihen paikkaan osuessaan. Eli ongelmat ovat ajoittain yksinkertaisia, mutta toisinaan pirun hankalia. Suhde on hyvä ja pirun koukuttava, vaikka uudelleen peluuarvoa ei ole. Kertakokemuksena kuitenkin täyttä Suomi-laatua.

 The Swapper

The Swapper

Pystyisitkö tappamaan kloonisi?

Pidemmän päälle homma alkaa kuitenkin puuduttamaan, ellei tarina vedä puoleensa. Aluksi on ihan kiva ohjailla minäkuvaa ja kehitellä mielessään mitä ihmeellisimpiä ideoita ongelmanratkaisemiseen, mutta usein ratkaisu on yksinkertaisempi. Mikä on kiva, mutta ajoittain samanlaisten ongelmia ratkomista. Se ei ole väärin, mutta The Swapperissa se tarkoittaa itseään toistamista ja uudelleenyrittämistä. Klooneja voi tapattaa niin paljon kuin sielu sietää, eikä se kostaudu. Koukku olisi ollut pikkuhiljaa viedä myös perusosaamista pois klooneilta. Juoksu, kävely, hyppääminen, ihan mitä vain.

Vaikka The Swapper onkin pienemmillä tuotantoarvoilla syntynyt pienempi peli, se ei ujostele pelaajien haastamista. Tunnelma on kohdillaan ja minimaalinen äänimaailma huokuu synkkyyttään ja mysteerejä. Kaiken kaikkiaan kokemus on erilainen ja mukavaa vaihtelua, vaikka ajoittain eteneminen on aavistuksen kömpelöä ja itseääntoistavaa.

 

The Swapper

The Swapper on alkujaan jo 2013 julkaistu suomalainen indiepeli, jonka on luonut helsinkiläinen Facepalm Games. Teos on napsinut vuosien mittaan ison kasan palkintoja, ja se on sittemmin julkaistu myös monille uusille alustoille.

 

Lisää aiheesta

Sociable Soccer -ensikosketus – Suomessa tehdään maailman parasta futispeliä

Max Payne täytti 15 vuotta!

Bitwisards – Ylen kreisikomediaa mustalla huumorilla ja ranteet auki -meiningillä

My Summer Car: sata lasissa, jalka suorana

Cities: Skylines kohtaa sarjan katastrofeja

Shadwen – kotimainen hiiviskely kompastuu kurjaan tekoälyyn (PC, PS4)

Ice Lakes on pakkohankinta kalannarraajille (PC)

Alienation – hektistä tuhoa, tykitystä ja meininkiä (PS4)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat